- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Από την πιο νόστιμη γαλοπούλα μέχρι το σωστό βούτυρο για τους κουραμπιέδες, όλα όσα θέλεις για να στήσεις το πιο νόστιμο γιορτινό τραπέζι
Αυτό που κρίνει την επιτυχία της πιο μεγάλης γιορτής του χρόνου, είναι το διαφορετικό, το ξεχωριστό, αυτό που δεν γεύεσαι συχνά. Η άλλη εκδοχή για μια πίτα, ένα μελομακάρονο ή ένα κρουασάν, ό,τι θα δώσει καινούργια πνοή, ακόμη και στην πιο κλασική οικογενειακή μάζωξη. Σας χαρίζω τα δικά μου «μυστικά» για τις φετινές χριστουγεννιάτικες ημέρες και τα γιορτινά τραπέζια, όλα τους με τη σφραγίδα της εποχής που αλλάζει νεωτεριστικά μένοντας ταυτόχρονα πιστή στις πιο γλυκές της μνήμες.
1. Το χαβιάρι από μόνο του, είναι γιορτή. Πόσο μάλλον όταν είναι ελληνικό και μας έρχεται από τη μοναδική φάρμα Τhesauri της Άρτας, που η επίσκεψή της θα μπορούσε να είναι ένας ιδανικός, γιορτινός προορισμός. Φινέτσα σε πολλές γεύσεις, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους επώνυμους οίκους του πλανήτη. (Άµεσες παραδόσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη από το e-shop).
2. Επειδή το τραπέζι σου δεν αξίζει την ό,τι κι ό,τι γαλοπούλα, υπάρχει και η αριστοκράτισσα των Ευβιότοπων: με καλή ανατροφή, θρεμμένη βιολογικά, με καλαμπόκι, κριθάρι και σίκαλη, μεγαλωμένη ελεύθερη και ευτυχισμένη στην φάρμα της Εύβοιας. Με μια ηλεκτρονική παραγγελία φτάνει σπίτι σου μαζί με τη γέμισή της. Εσύ δεν έχεις παρά να ανάψεις τον φούρνο. 2106777173, www.eviotopoi.gr
3. Xoυχουλιάρικες μαζώξεις γύρω από το τζάκι που αποζητούν ένα αλκοόλ της ζεστασιάς και των εξομολογήσεων; Γιατί malt ουίσκι και όχι ένα παλαιωμένο τσίπουρο Minte του Γάτσιου, από ντεμπίνα που παλαιώνει για τρία χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για να αποκτήσει μια ξεχωριστή, γιορτινή γεύση, κάπου ανάμεσα στο malt και το κονιάκ; Σε μπουκάλι έργο τέχνης που δεν θα πετάξεις ποτέ.
4. Πρωινό ξύπνημα της γιορτής, που θα ήθελες να το ζήσεις στο Παρίσι κάτω από τον φωτισμένο Πύργο του Άιφελ; Στο Overoll σου έχω βρει τα ζεστά κρουασάν που σε διακτινίζουν στις πιο αέρινες, τραγανές, βουτυράτες στρώσεις ενός παριζιάνικου κρουασάν. Για πρωινό στο κρεβάτι, σε γεύσεις των ημερών: κάστανο και με χριστουγεννιάτικα αρώματα. Δ. Γούναρη 132 Γλυφάδα, Σκουφά 29, Κολωνάκι
5. Ψάχνεις την ιδανική πορτακαλόπιτα; Την έχει ο Άραξος, μαζί με μια άχαστη σοκολατόπιτα με βέλγικη σοκολάτα. Το μυστικό στο γάλα και το αγνό βούτυρο της οικογενειακής μονάδας. Διδότου 30, Εξάρχεια, 2103627949
6. Προφιτερόλ από σου αιθέρια που μοσχοβολούν γαλλικό βούτυρο, σος από σοκολάτα Valhrona ή ελβετική Orfeve; Στο Choureal όλα στήνονται μπροστά σου τη στιγμή της παραγγελίας, για την πιο ευρωπαϊκή εμπειρία ενός γιορτινού προφιτερόλ ή ενός σου α λα κρεμ. Ερμού 18, 210 33178883
7. Αναζητώντας το πιο αληθινό, το πιο γνήσιο, το πιο παραδοσιακό και ανόθευτο βούτυρο για τους κουραμπιέδες σου, η Στάνη, είναι μονόδρομος. Αφού ήρθες ως εδώ, δοκίμασε και ένα πολίτικο καϊμάκι με μέλι, για να κάνεις το πιο γρήγορο ταξίδι σου στην Πόλη. Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια
8. Μόνον ένας Πολίτης με ιστορία μπορεί να σου εγγυηθεί την πιο αξέχαστη βασιλόπιτα, αυτή που φτιάχνεται με την ίδια οικογενειακή, χειροποίητη συνταγή και αδιαπραγμάτευτα, αγνά υλικά. Στο Συντριβάνι που φτιάχνει και μοσχοβολιστούς, βουτυράτους κουραμπιέδες. Ειρήνης & Μαραθώνος, Ν. Φιλαδέλφεια
9. Αν έχεις κουραστεί με τις νουβοτέ και λαχταράς τον παλιό, σπιτικό κουραμπιέ, ο Κολιός φέρνει τον κουραμπιέ από χέρι μανιάτισσας μαμάς, μαζί με το παλαιού τύπου, θριφτό μελομακάρονο, με μανιάτικο μέλι και καρύδι, θριφτή ζύμη και λιγοστό σιρόπι. Αθηνάς 51
10. Αν τα brunch της χρονιάς σου φαίνονται να έχουν όλα λίγο πολύ την ίδια γεύση, για το ξύπνημα της γιορτής, δοκίμασε την homey και souly Zilver Ελένη Θεοδωροπούλου, που στο ανθισμένο σύμπαν της φτιάχνει με τα χεράκια της αποκλειστικά, αλμυρές κις, σάντουιτς με τσιαπάτα, τάρτα με μαρμελάδα μήλο, όπερα με κάστανο, φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών και ετοιμάζει σάντουιτς με τα κρουασάν του Παγκρατιώτη Μονόκερου. Θράκης 2, Φιλοθέη
11. Η τιμή του μοσχαριού έχει ξεφύγει, οπότε το εορταστικό κομψό πακέτο του πιο μπουτίκ δεν υπάρχει κρεοπωλείου Μπούμπας, είναι ό,τι πιο πολύτιμο μπορείς να προσφέρεις, με την ελπίδα ο παραλήπτης να το μοιραστεί μαζί σου: λευκή και χρυσή, κομψή συσκευασία, στο εσωτερικό του κουτιού, τρία φιλέτα από ελληνικό μικρής παραγωγής μοσχαράκι ξηρής ωρίμανσης, σε limited edition. Κουντουριώτου 1, Μελίσσια/ Δαγκλή & Γορτυνίας, Κηφισιά
12. Το Πεδίο του Άρεως έχει φέτος μεταμορφωθεί σε φωτεινό υπερθέαμα και η Lidl Hellas συμμετέχει στη γιορτή με γευσιγνωσίες για να ξέρεις τί γεύση έχουν τα προϊόντα της πριν τα ψωνίσεις, ενώ στο ζεστό, στολισμένο lounge της Food Academy on the go, θα παρακολουθήσεις σεμινάρια από γνωστούς σεφ και πολύτιμες συμβουλές από τον σεφ Δήμο Μπαλόπουλο για ένα γιορτινό τραπέζι όπως το ονειρεύεσαι. Καθημερινά μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.
13. Παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης, καπνιστή γραβιέρα από τα Σφακιά με θυμάρι, γραβιέρα Άνδρου με φιστίκι, καπνιστή γραβιέρα από την Ίο, γκερεμέζι, αρσενικό Νάξου, πετρωτή Άνδρου, συριανό ανθότυρο, ανεβατό Γρεβενών, το πλουσιότερο τραπέζι της χρονιάς θέλει το καλύτερο ελληνικό τυρί, με την σχεδόν αιωνόβια εγγύηση της οικογένειας Καρατζά. Αθηνάς 57
14. Μόλις άνοιξε την πόρτα του για να σου προμηθεύσει τα ποτά των γιορτών αλλά και κάτι μοναδικό: τα γλυκά της οικογένειας Βρέκου, που είναι το πιο παλιό και ξακουστό ζαχαροπλαστείο στο Αγρίνιο. Σου συνιστώ τα καρυδάτα, για τα σπιτικά τραταρίσματα. Χ. Λαδά 2
15. Ψάχνεις το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στο Λεκανοπέδιο; Στον Κούτρα για το πιο ορίτζιναλ από τα έγκατα της παράδοσης και στη Θύμηση για την πιο ραφινάτη, new age εκδοχή του. Κούτρας: Ελ. Βενιζέλου 165, Ν. Σμύρνη/ Θύμηση: Ευφρονίου 17 & Πρατίνου, Παγκράτι
16. Ο παστουρμάς είναι το σύμβολο της Πολίτικης Πρωτοχρονιάς, είναι το αλλαντικό που δεν λείπει από το οικογενειακό τραπέζι. Από μοσχαρίσια ράχη ή πρόβειος καραμανλίδικος, τα Καραμανλίδικα του Φάνη στο καινούργιο, ολόφρεσκο μαγαζί τους, κάνουν εκείνο τον παλιό, τον μερακλίδικο, τον κομμένο στο χέρι. Δίπλα του, θα βρεις παστράμι από γαλοπούλα, νούμπουλο από την Κέρκυρα, καπνιστό μπέικον από τη Δράμα, γαλοπούλα στα κάρβουνα, μοσχαρίσιο καβουρμά, πηχτή και τα αγνότερα, μικρής παραγωγής, εξαίρετα ελληνικά αλλαντικά. Ευριπίδου 52
17. Τί θα ήταν το μελομακάρονο χωρίς το κανελογαρίφαλο και τί το χοιρινό στο φούρνο χωρίς τα αρώματά του; Τα μπαχαρικά δίνουν τον τόνο και τη νοστιμιά, πρωταγωνιστούν στα χριστουγεννιάτικα μαγειρέματα που αξίζουν το καλύτερο από τους πιο παλιούς, έμπειρους μπαχαράδες: στον Fotsi θα πας για την τεράστια γκάμα από μείγματα για κάθε αλμυρή και γλυκιά συνταγή και την ποικιλία από κανέλες του πλανήτη, δίπλα του θα βρεις τον Χατζηγεωργίου για να πάρεις την καρυδόψυχα και το βολιώτικο αμύγδαλο, τα κράνμπερις χωρίς ζάχαρη, το μέλι από την Εύβοια και το τσάι με πορτοκάλι και τζίντζερ. Ευριπίδου 39
18. Πώς να γιορτάσεις χωρίς πίτα; Έλα, όμως, που με τον πλάστη και το φύλλο δεν είστε φίλοι... Η Ειρήνη Πρινιωτάκη θα σου φτιάξει τις πιο λαχταριστές, σπιτίσιες πίτες και πιτάκια κάθε λογής, έτοιμες για ψήσιμο, από κείνες που κανείς δεν θα καταλάβει πως δεν έγιναν από τα χεράκια σου. Αν πάλι ψάχνεις το τέλειο φύλλο για το μπακλαβά και τα γλυκά σου, θα απευθυνθείς στην αιωνόβια, χειροποίητη παράδοση του Τέλειον. Ειρήνη Πρινιωτάκη: Παπαδιαμαντοπούλου 84, Ζωγράφου/ Τέλειον: Ηρακλείου 228, Ν. Ηράκλειο
19. Ψάχνεις το πιο πολύτιμο ψωμί της πόλης; Μόλις άνοιξε το Deux Amis, αδελφάκι του Τρομερού Παιδιού, με ψωμιά μονοποικιλιακά, αλεύρι βιολογικό και ξεχωριστή ωρίμανση για κάθε είδος: γαλλική fugasse και ficelle, μπαγκέτα, ζέας και πολύσπορο, σίκαλης 100%, πολύσπορο και ένα καταπληκτικό φρουτένιο, με φουντούκι και αποξηραμένα φρούτα, ιδανικό για το γιορτινό πρωινό ή για ένα πλατό με τυριά. Γιατί η ποιότητα, έχει τελικά, άλλη γεύση. Δραγατσανίου 8
20. Στο χρώμα του χιονιού, οι «χιονούλες» στα Γιούλια, που τις φτιάχνουν αφράτες, με σπιτικό παντεσπάνι και ανάλαφρη κρέμα, με τη δικιά τους συνταγή από το 1945 και είναι η επιτομή του χριστουγεννιάτικου κεράσματος, μια μνήμη που σε συνδέει με το χριστουγεννιάτικο σερβάν της μαμάς. Μεσολογγίου 24, Ν. Ιωνία
21. Αν σου φαίνεται πως όλες οι βασιλόπιτες «απ’ έξω» έχουν πάνω-κάτω την ίδια γεύση, να σου προτείνω μερικές «προσωπικότητες»: Για μοσχομυριστή πολίτικη με άρωμα μαχλέπι, θα προτιμήσεις το Πελίτ (Σπάρτης & Λευκωσίας, πλ. Αμερικής), το Πετέκ (3ης Σεπτεμβρίου 81), το Lido (Xρεμωνίδου 35, Παγκράτι) και το Rio (Πρωτέως 4, Π. Φάληρο). Boυτυράτη, με μπαχαρικά και πορτοκάλι την κάνει το La Maison (Δημοσθένους 149, Καλλιθέα), αφράτη και ζουμερή με μπαχαρικά, καρύδι και κρέμα κάστανο η Kora (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι), με ολόκληρο μανταρίνι και σοκολάτα οι Le Greche (Μητροπόλεως 16Α), με αμύγδαλα, βανίλια, φουντούκια και σοκολάτα το Bread B.C (Αγ. Παρασκευής 59, Χαλάνδρι), βίγκαν το Holy Llama (Νίκης 23, Σύνταγμα).
22. Κλείνοντας σοκολατένια με τις πιο γλυκές ευχές, ας θυμηθούμε το εξαίσιο σοκολατάκι δαμάσκηνο με κονιάκ και κακάο και τα σοκολατάκια extra bitter, που φτιάχνονται ένα-ένα στο χέρι στο Μητροπολιτικόν και τα επίσης χειροποίητα, εξαίρετα σοκολατάκια του Dolce Domo. Μητροπολιτικόν: Βουλής 39, 2103220226/ Dolce Domo: Φιλολάου 153, Παγκράτι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή: οι επόμενες εικόνες μπορεί να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη λιγούρα
Ο Στέφανος Λιβάνιος στο δεύτερο πόστο του με ακόμα πιο πολλές ζυμαρένιες νοστιμιές
Το El Mío Abnormal μάς συστήνει την πιο πλήρη εμπειρία εξόδου στον Βόλο
Οι ειδικοί εξηγούν το πότε, το γιατί και το πώς…
Πρόκειται για το εμβληματικό προϊόν των Κυκλάδων
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.