Θεματα

Τι μαγειρεύουμε τον Σεπτέμβρη;

Όταν το καλοκαίρι συναντά το φθινόπωρο… στο πιάτο

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα λαχανικά του Σεπτεμβρίου
Φωτογραφία: Joseph Corl/ Unsplash

Τα λαχανικά που είναι τώρα στην εποχή τους και πώς να τα μαγειρέψεις

Απολαμβάνοντας τις τελευταίες φέτες καρπούζι, ενώ στρώνεις τραπέζι με μπριάμ και λαχταριστές σούπες καρότου. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας της μετάβασης και η όρεξη δεν μένει απ’ έξω. Η κουζίνα ακολουθεί τους ρυθμούς της φύσης με πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στη φρεσκάδα του καλοκαιριού και τη θαλπωρή του χειμώνα που έρχεται.

Τι τρώμε τον Σεπτέμβρη;

Στον μανάβη

Πιπεριές
Φωτογραφία: Alli Stefanova/ Unsplash

Ντομάτες και πιπεριές: τα πολύχρωμα λαχανικά του καλοκαιριού, παραμένουν ακόμη γεμάτα χυμούς, πλούσια γεύση, αλλά και βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Μελιτζάνες και κολοκυθάκια: οι ήρωες των λαδερών. Πλούσια σε φυτικές ίνες, δημιουργούν ελαφριά όσο και χορταστικά πιάτα.

Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο: οι πρώτοι αγγελιοφόροι του φθινοπώρου, με βιταμίνες Κ και C, ενισχύουν τα οστά και το ανοσοποιητικό.

Καρότα και σπανάκι: πηγές ενέργειας (που θα χρειαστείς) και ευεξίας (που θα σου λείψει με το πρώτο άκουσμα του ξυπνητηριού). Το β-καροτένιο των καρότων και ο σίδηρος του σπανακιού στηρίζουν την υγεία και τη δύναμη.

Αμπελοφάσουλα: πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, ιδανικά για λαδερά και σαλάτες.

Μπάμιες: με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χαμηλές θερμίδες, στηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Τα μυστικά της μπάμιας

Πράσα: πηγή βιταμίνης Κ και μαγγανίου, συμβάλλουν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και στη φροντίδα της καρδιάς. Ιδανικά για σούπες και πίτες.

Παντζάρια: πλούσια σε σίδηρο και φυλλικό οξύ, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χαρίζουν ενέργεια και δίνουν (εντυπωσιακό) χρώμα στα πιάτα.

Στο τραπέζι

Σαλάτα με ντομάτες, πιπεριές και αγγουράκι
Δροσερή, με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο βασιλικό, ιδανική για να κρατήσεις τη γεύση του καλοκαιριού.

Μπριάμ στο φούρνο
Μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες και πιπεριές σε ένα πολύχρωμο ταψί. Φαγητό πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Βελούδινη σούπα με μπρόκολο και κουνουπίδι
Ιδανική για τα πρώτα δροσερά βράδια.

Σπανάκι
Φωτογραφία: Leigh Skomal/ Unsplash

Σαλάτα λάχανο-καρότο
Τραγανή και αναζωογονητική που συνοδεύει κάθε φαγητό, αλλά στέκεται εύκολα και ως ελαφρύ «κυρίως». Μην τσιγκουνευτείς το λεμόνι…

Σπανάκι σοτέ με σκόρδο και ελαιόλαδο
Απλό αλλά σούπερ θρεπτικό, θα ταιριάξει υπέροχα δίπλα σε όσπρια ή ψάρι.

Λαδερό με αμπελοφάσουλα
Με φρέσκια ντομάτα και ελαιόλαδο, είναι ελαφρύ και πλούσιο σε γεύση.

Μπάμιες κοκκινιστές
Με ντομάτα και κρεμμύδι. Το απόλυτο καλοκαιρινοφθινοπωρινό πιάτο.

Μπάμιες
Μπάμιες

Πρασόρυζο
Μαλακά πράσα με ρύζι και μπόλικο λεμόνι, δίνουν ένα θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.

Σαλάτα παντζαριών
Με σκορδαλιά (ή χωρίς), αλλά και με γιαούρτι. Πολύχρωμη και πλούσια σε σίδηρο.

*Να θυμάσαι:
Προτίμησε φρούτα και λαχανικά εποχής. Εκτός από πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, είναι πάντα και πιο γευστικά, και τα λαχανικά του Σεπτέμβρη έχουν και τα δυο. Ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι στη γραμμή (επαν)εκκίνησης του φθινοπώρου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY