Είναι της εποχής, κάνει καλή παρέα με δυνατούς μεζέδες και έχει μεγάλη διάθεση για κρασιά, ούζα, τσίπουρα. Την έφαγα σε τραπέζι παινεμένης φίλης μαζί με φάβα-καραμελωμένα κρεμμύδια, ταραμοσαλάτα, φρέσκο χταπόδι βραστό κι ύστερα "σβησμένο" με λάδι-ξίδι, γαρίδες στο τηγάνι και καλαμάρι ψητό με λαδολέμονο.
* Πολύ καλό καθάρισμα γιατί οι κλωστές είναι ενοχλητικές και χαλάνε τις εντυπώσεις που θέλει να αποκομίσει μια σωστή μαγείρισσα.
*Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια σαλάτα πρωταγωνιστούν τα υλικά. Φρέσκα και καταπράσινα φασολάκια, πολύ καλό λάδι, ξίδι ΟΧΙ μπαλσάμικο, αλάτι αν είναι δυνατόν χοντρό και φυσικό, πιπερίτσες τσίλι φρεσκοκομμένες.
* Άλλα φασολάκια βράζουν γρήγορα-συνήθως τα πραγματικά φρέσκα-, άλλα πιο αργά. Δοκίμασε μέχρι να τα βρεις του γούστου σου (δηλαδή να κρατάνε μια στάλα).
* Κάποιοι βάζουν και μια χούφτα χοντροκομμένων ξηρών καρπών (φιστίκια, καρύδια, φουντούκια, ηλιόσπορους)- φρόντισε να είναι ανάλατοι για να ‘σαι σωστός/ η διατροφικά.
* Τον χειμώνα που δεν υπάρχουν αμπελοφάσουλα μπορείς να κάνεις την ίδια σαλάτα με φασολάκια της εποχής ή και κατεψυγμένα και να κάνεις μια νόστιμη σαλάτα που θα συνοδέψει οποιοδήποτε ψαρικό η κρεατικό σε ένα γεύμα γρήγορο-νόστιμο -χαμηλών θερμίδων.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένεις και καθαρίζεις καλά τα αμπελοφάσουλα. Τα βράζεις για 20 λεπτά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει κι έπειτα τα σουρώνεις.
2. Τα βάζεις σε μια πιατέλα, ρίχνεις σκόρδα, λάδια, ξίδια και μπούκοβο και ανακατεύεις καλά να πάνε οι μυρωδιές παντού.
3. Τρώγεται ζεστή (όχι πολύ) αλλά και κρύα (όχι πολύ).