Κυριάκος Μελάς: Τι τρώμε το καλοκαίρι
Ο executive nutrition chef και σύμβουλος γαστρονομίας προτείνει πιάτα και γεύσεις που δεν βαραίνουν
Ο σεφ Κυριάκος Μελάς προτείνει πιάτα και γεύσεις για την καλοκαιρινή διατροφή.
Τι φαγητό τρώμε το καλοκαίρι; Τρώμε ό,τι έχει καθαρότητα. Ό,τι δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Όχι ως ύφος, αλλά ως στάση. Τρώμε λίγα, αλλά ουσιώδη. Γεύσεις που δεν βαραίνουν, δεν θορυβούν. Που απλώς στέκονται στο στόμα με αξιοπρέπεια. Όχι ως πρόσχημα.
Δεν μαγειρεύουμε για να τραφούμε. Μαγειρεύουμε για να θυμηθούμε. Για να εκτεθούμε. Για να συνδεθούμε ξανά με το λίγο. Το αρκετό. Το εκλεκτό χωρίς περιττό. Με φίλους, με οικογένεια, μόνοι… Μα πάντα ελεύθερα. Φαγητό για το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα.
Τρώμε απ’ όλα:
- Φασολάκια αχνιστά, με ντομάτα τρίφτη και τριμμένη φέτα δίπλα.
- Γεμιστά λιτά, με ρύζι, δυόσμο, ελαιόλαδο και… προσευχή.
- Κολοκυθάκι με ανθότυρο και δυόσμο.
- Ψωμί με σύκο και μαύρο πιπέρι – για να μη ξεχνάς πώς είναι να σου φτάνει.
- Ψητή κόκκινη πιπεριά με μέλι θυμαρίσιο και πρόβειο γιαούρτι.
- Φάβα σπασμένη με πλατιά φύλλα κάπαρης, νεογέννητα κρίταμα και λίγη οξύτητα – όχι για τη γεύση, για την ισορροπία.
- Δροσερή σούπα ντομάτας με αγγούρι και βασιλικό, σαν να βουτάς σε κρύα πηγή.
- Καρπούζι με θρούμπι και αλάτι.
- Άγλυκες γρανίτες με λουΐζα και γλυκόριζα.
- Σαλάτες ανάμεσα σε χωριάτικη και ξερολιθιές ντάκου, με όλα τα καλούδια του μπαξέ, μαριναρισμένα από τη γη – φρέσκα, τραγανά, με ελαιόλαδο, μαντζουράνα και ρίγανη.
- Τραγανά φύλλα μπακλαβά με ροδάκινα – σαν ροδακινόπιτες με μελωμένους καρπούς που κουβαλούν χίλιες δυο ιστορίες.
- Λεπτοκαμωμένες μελιτζάνες, ψητές, με κιμά κοτόπουλου, ντυμένες σαν μουσακάς και κρέμα γιαουρτιού και δυόσμο
- Σορμπέ μαστίχας με σταφύλι.
- Αλμύρα με ψητά τοματίνια και λεμονόχορτο στον φούρνο
Η αυτάρκεια είναι το νέο βασιλικό. Το λίγο είναι το νέο πλούσιο. Το ανεπιτήδευτο είναι το νέο σοφιστικέ. Τρώμε σαν βασιλιάδες, αλλά χωρίς ταμπέλες. Ανεπιτήδευτα. Η πολυτέλεια είναι στάση – όχι σερβίρισμα. Η τελετή του γεύματος εξαγνίζεται με τη χρήση, όχι με την αποθήκευση. Βγαίνει από το μέσα μας. Το λίγο είναι το κλειδί. Όχι από στέρηση, αλλά από εκλέπτυνση.
Καλοκαιρινά τραπέζια στο φως – της θάλασσας, της μέρας, της νύχτας. Τελετές ελευθερίας. Αν είναι να φας, φάε αληθινά. Αν είναι να στρώσεις τραπέζι, στρώσε ελεύθερα, όπου κι αν είσαι. Αυτό είναι το μήνυμα. Αυτό είναι το τραπέζι. Αυτό είναι το φως.
Το φαγητό το καλοκαίρι δεν είναι ανάγκη. Είναι ritual. Είναι purity. Είναι χάρη. Αλήθεια!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.