- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η λουκουμοποιία Βομβύλα λειτουργεί ακόμη στον Νέο Κόσμο και είναι σήμερα στα χέρια της τρίτης γενιάς
Από το τριαντάφυλλο έβγαινε το πατρικό της μάνας μου, Τριανταφυλλίδου και η θεία Κλεοπάτρα, η αδερφή της, όταν κατεβαίναμε στην Αθήνα και θέλαμε κάτι γλυκό, πετάγονταν στο εργαστήρι του Βομβύλα και μας έφερνε λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλου. Τα λουκούμια ήταν μια φθηνή και προσιτή λύση για να γλυκαθείς και αυτά του Βομβύλα ήταν πάντα φρέσκα και με τα μεθυστικά τους αρώματα να μην έχουν ξεθυμάνει μέσα στο χρόνο.
Η βιοτεχνία Βομβύλα στον Νέο Κόσμο
Η βιοτεχνία όταν την γνωρίσαμε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 λειτουργούσε ήδη είκοσι χρόνια και είχε γίνει γνωστή όχι μόνο στην συνοικία του Νέου Κόσμου, αλλά και σε όλη την Αθήνα, παρασκευάζοντας λουκούμια σε πολλές γεύσεις. Τριαντάφυλλο, περγαμόντο, λεμόνι, βανίλια, μαστίχα, πορτοκάλι. Με καβουρδισμένο αμύγδαλο ή και σκέτα.
Η Κλεοπάτρα επέλεγε το κανονικό μέγεθος κι όχι τις μπουκιές. Το στόμα μας γέμιζε από γεύση τριαντάφυλλο και αμέσως ανακαλούσαμε στη μνήμη το πατρικό τους και τις είκοσι πέντε διαφορετικές ποικιλίες τριαντάφυλλου που είχε φυτέψει ο πατέρας τους και παππούς μας στον μεγάλο κήπο του σπιτιού και μας ζάλιζαν με τη μυρωδιά τους. Οι ίδιες είχαν απογαλακτισθεί νωρίς από το πατρικό τους και ξενιτεύτηκαν οκτακόσια χιλιόμετρα μακριά του για να αποκατασταθούν επαγγελματικά, όμως η σκέψη τους και η μνήμη του χωριού τους επανερχόταν βασανιστικά και τις απασχολούσε.
Έτσι στην Αθήνα εύρισκαν αφορμές να θυμούνται το σπίτι τους και να μνημονεύουν την κοιτίδα τους, μέσα από τα λουκούμια με τριαντάφυλλο του Βομβύλα. Τα επόμενα χρόνια φρόντιζαν να έχουν πάντα στο σκεύος του κεράσματος λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο και κερνούσαν σαν σε μοναστήρι στον κάθε επισκέπτη τα πάντα φρέσκα και μαλακά λουκούμια από το εργαστήρι του Βομβύλα. Δεν θυμάμαι εάν προσέφεραν και τσίπουρο ή ούζο, αλλά ένα ποτήρι κρύο νερό ήταν απαραίτητο κι έπαιρνε τη θέση του δίπλα στο λουκούμι.
Η βιοτεχνία σήμερα
Θυμήθηκα πρόσφατα τον Βομβύλα, όταν στάθμευσα το αυτοκίνητό μου μπροστά στο εργαστήρι που, ω του θαύματος, υπήρχε ακόμη στο ίδιο σημείο και λειτουργούσε κανονικά. Μέσα, οι υπάλληλοι και οι τεχνίτες παρασκεύαζαν λουκούμια και μια μυρωδιά τριαντάφυλλου πλανιόταν στον χώρο. Τους μίλησα για λίγο, ήθελα να μάθω για την παράδοση του καταστήματος, για το πώς κρατήθηκε στον χρόνο, για το πόση απήχηση έχουν πια τα λουκούμια σήμερα, όταν κατακλυζόμαστε από τόσες γλυκές αλχημείες. Κι εκείνοι χαρούμενοι που τους γνώριζα εδώ και πενήντα χρόνια με κέρασαν ένα σκαφάκι με λουκούμια, αφού με ρώτησαν τί γεύση προτιμούσα.
«Μόνο τριαντάφυλλο», απάντησα, για να ανακαλέσω στη μνήμη, προσφιλείς νεκρούς, που τα αγαπούσαν τόσο και μας τα κερνούσαν χρόνια τώρα, δημιουργώντας αναμνήσεις. Κι ενώ γευόμουν τη γεύση τριαντάφυλλο σκέφτηκα ότι από τη μεγάλη οικογένεια των έξι κοριτσιών δεν είχε απομείνει κοντά μας καμιά τους και ότι οι γεύσεις αυτές έμειναν να μας θυμίζουν την παρουσία τους.
Info: Ο Μάνος και o Aλέξανδρος Βομβύλας είναι οι ιδιοκτήτες τρίτης γενιάς της λουκουμοποιίας Βομβύλα που λειτουργεί στην οδό Θεοδωρήτου Βρεσθένης 7 στον Νέο Κόσμο, τηλ: 2109221080, 2109225253.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.