- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Στέλιος Παρλιάρος παρέα με τον Jeanne Marie Hoffman μας ταξιδεύουν στη Γαλλία
«Πάντα μου άρεσε η κουζίνα αυτής της χώρας. Ειδικά για τα γλυκά την είχα πάντοτε σύμβουλο στις συνταγές και στους πειραματισμούς μου»
Μίξερ #4: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το τέταρτο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Γαλλία. Μια λέξη, πολλά συναισθήματα – τα περισσότερα, καλυμμένα με γαστρονομικό «μανδύα». Πάντα μου άρεσε η κουζίνα αυτής της χώρας. Ειδικά για τα γλυκά την είχα πάντοτε σύμβουλο στις συνταγές και στους πειραματισμούς μου, γιατί πιστεύω ότι εκεί είναι το φόρτε της. Όταν ανακάλυψα την τέχνη της ζαχαροπλαστικής διαπίστωσα ότι τα περισσότερα γλυκά ήταν γαλλικά. Χάζευα με τις ώρες τα βιβλία τους, το πόσο φίνα ήταν τα γλυκά τους, ενθουσιαζόμουν με τη μαθηματική ακρίβεια που απαιτούσαν, την ισορροπία και την τελειομανία που μαρτυρούσαν, τη σημασία που έδιναν στις λεπτομέρειες και τον σεβασμό τους στις καλές πρώτες ύλες.
Την αδυναμία μου στη γαλλική κουζίνα, ήρθε να επιβεβαιώσει η γνωριμία μου πριν 10 χρόνια με τον Jean-Marie Hoffman, τον σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Με γνώριζε από τις εκπομπές μου και από τα βιβλία που είχα γράψει. Όταν ήθελε να προμηθευτεί πρώτες ύλες ερχόταν στις «Γλυκές Αλχημείες». Εκεί γνωριστήκαμε, συμπαθηθήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και γνώσεις για τις τοπικές μας κουζίνες. Από τότε δουλέψαμε μαζί σε διάφορα projects, ανάμεσά τους η εκπομπή «Γλυκές Αλχημείες», βρεθήκαμε σε πολλά events με macaron και éclair, ενώ ετοιμάσαμε παρέα χιλιάδες κρέπες στον κήπο της Γαλλικής Πρεσβείας! Αποκορύφωμα της καλής μας συνεργασίας, το «Μαζί | Ensemble» που κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις Ιανός. Ένα βιβλίο με 60 συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εμπνευσμένες από την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα.
Τώρα, με αφορμή το «Merci Chef!», την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας που διοργανώνουν για πρώτη φορά η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ωραία ιδέα να δημιουργούσαμε ένα τεύχος του Μίξερ ensemble! Και είπα τη μαγική λέξη: κρέπα ή αλλιώς το εθνικό πιάτο της Γαλλίας. Αυτή η λαχταριστή, λεπτή και κρατσανιστή ζύμη, που όλοι έχουμε λιγουρευτεί.
Το 4ο τεύχος του Μίξερ είναι αφιερωμένο στις κρέπες
Σε αυτό το 4ο τεύχος του συλλεκτικού περιοδικού Μίξερ, σας παρουσιάζουμε ξεχωριστές και ασυνήθιστες δημιουργίες του Jean-Marie και δικές μου. Ίσως είναι το ευπροσάρμοστο στοιχείο της κρέπας που μας κάνει τόσο πολύ να την αγαπάμε: μπορεί να γίνει και αλμυρή και γλυκιά, ανάλογα τα κέφια μας. Ίσως είναι η βουτυρένια μυρωδιά της. Ή το γεγονός ότι οι συνδυασμοί της είναι αμέτρητοι: ταιριάζει κυριολεκτικά με τα πάντα! Όποιο και αν είναι αυτό το στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει, έχει αποκτήσει δικαίως μία θέση στην καρδιά μας.
Με γλυκιά αφορμή, λοιπόν, και με πρωταγωνιστή την κρέπα, ένας Γάλλος σεφ και ένας Έλληνας ζαχαροπλάστης –ο Jeanne Mari και εγώ– φορούν τις ποδιές τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν σε μία κοινή κουζίνα. Et voilà! Αλμυρές και γλυκές συνταγές που σας καλούν να πάρετε το μίξερ και να μεγαλουργήσετε.
Λένε ότι η κρέπα δεν είναι ένα απλό πιάτο, αλλά μια μορφή τέχνης. Ας γίνουμε, λοιπόν, και μαζί καλλιτέχνες της κουζίνας!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.