- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Λαχτάρισες ένα καλοψημένο φρέσκο ψαράκι; Κάποτε όλοι κατευθυνόμασταν προς τα παραλιακά σημεία της Αττικής αλλά σήμερα δεν χρειάζεται να ξενιτευτεί κανείς για να ευχαριστηθεί τα καλούδια της θάλασσας. Καλό ψάρι έχει και η Αθήνα και μάλιστα μπροστά στα πόδια μας. Με θέα ή χωρίς, με ψαρομεζέδες πεντανόστιμους, με ωραία κρασιά ή ούζα μερακλίδικα.
Θαλασσινός
Ωραία αυλή με πράσινο, κάθεσαι έξω σε ξαφνικές λιακάδες ακόμη και τον χειμώνα, βοηθάνε και οι σόμπες - μανιτάρια. Μεζέδες (πολλοί), ταραμοσαλάτα, αχινοί, αλίπαστα τέλεια, φρέσκα ψάρια στη σχάρα, μικρόψαρα στο τηγάνι, μακαρονάδες με θαλασσινά και συχνά γνωστές προσωπικότητες στο δίπλα τραπέζι-κι ο Γουίλεμ Νταφόε εκεί την έφαγε την τσιπούρα την πελαγίσια. Στα συν τα γλυκά (και κιουνεφέ και συκαλάκι με ροζ πιπέρια) και οι μισές μερίδες στην μισή τιμή. Σ/Κ και μεσημέρι. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518
Βασίλαινας
Θρυλική ταβέρνα με πολλών χρόνων ιστορία-από εδώ έχουν περάσει όλοι οι σταρ που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, τώρα ένα πολύ καλό εστιατόριο που συνεχίζει η τρίτη γενιά. Καταπληκτική ψαροφαγία με δημιουργικές προτάσεις από τον Ρενάτο Μεκόλι με έμφαση στο ψάρι (αλλά υπάρχει και κρέας για όσους δεν το αποχωρίζονται). Ρώτα για τα fix menus με τις πιο προσιτές τιμές, τσέκαρε αν είσαι μεγάλη παρέα και τον πολύ ατμοσφαιρικό πριβέ χώρο. Κι ακόμη εξαιρετική κάβα και πολύ συχνές οινογνωσίες με ετικέτες καλών Ελλήνων παραγωγών. Αιτωλικού 72 &Βιτωλίων, Πειραιάς, 210 4612457
Κιούρτος
Δεν είναι αμιγώς ψαράδικο (η κουζίνα του έχει μικρασιατικό προσανατολισμό, ενώ υπάρχει και κρέας), αλλά έχει κάτι ψαρομεζέδες μούρλια (επιμέλεια από τον καλό σεφ Μιχάλη Ντουνέτα), που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα. Τουτέστιν, δοκίμασε το χταπόδι με πατατούλες, σκόρδο και πάπρικα στο τηγάνι, την πανδαισία από καλαμαράκια (με τηγανητά κολοκυθάκια και μαριναρισμένη ντομάτα), τα αχνιστά μύδια με μουστάρδα, λεμόνι και μάραθο, το λεπτοκομμένο μαριναρισμένο λαβράκι σε φύλλα ρόκας με ντοματίνια &μυρωδικά και μετά γλείψε τα μουστάκια σου. Βρίσκεται πάνω στην παραλιακή της Αθήνας με υπερυψωμένη βεράντα με άπλετη θέα – θάλασσα. Λ. Ποσειδώνος 22 & Αμφιθέας, Άλιμος, 210 9810174
Παράμαλο
Πάντα με φρέσκα όστρακα, πολύ καλό τηγανητό ή και ψητό καλαμάρι, μεγάλα ψάρια στη σχάρα, αχινοί, χόρτα ζεστά. Ο Θανάσης (για όσους ξέρουν ο περίφημος «Τσαφ» της Χαλκίδας), τα προμηθεύεται όλα από την Εύβοια και τα μαγειρεύει πεντανόστιμα. Φημίζεται για τα εξαιρετικά οστρακοειδή του (καλόγνωμες με μουσταρδίτσα και λεμόνι στον φούρνο). Πάρνηθας 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927
Αϊ Νικόλας
Κοσμοπολίτικο, σικάτο και all time classic, έχει την υπογραφή του Ιταλού σεφ Pino Saccheri και πάντα φρέσκο ψάρι με προέλευση από το Αιγαίο. Τα πιάτα του ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα (για παράδειγμα, σαρδέλες alla beccafico με πεκορίνο, κουκουνάρι, σταφύλι και πορτοκάλι στο φούρνο) και τα γλυκά του είναι σκέτο ποίημα. Λ. Συγγρού 156, 210 9232919
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Με καθαρά κυκλαδίτικο χαρακτήρα, αλλά και με θέα που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού. Ο Άγγελος (ιδιοκτήτης) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σχοινούσα και για αυτό είναι βαθύς γνώστης και πολύ απαιτητικός στο θέμα «ψάρι». Ό,τι φας μοσχομυρίζει θάλασσα λες και ήρθε από τα δίχτυα στο τραπέζι σου μέσα σε 5 λεπτά. Μεγάλη μας αδυναμία το καρπάτσιο από λαβράκι, ψημένο με lime και μυρωδικά. Παύλου Μελά 13, Καρέας, 210 7640240
Θάλασσα Αιγάλεω City
Το μετρό είναι δίπλα και έτσι μπορείς να βρεθείς στο Θάλασσα Αιγάλεω City σε μια στιγμή. Και αξίζει να το κάνεις για τον προσεγμένο χώρο του, τα συχνά live του με ωραία μουσική και (φυσικά) για το καλό ψαράκι. Πρέπει να το παραγγείλεις τουλάχιστον μια μέρα πριν, αλλά αυτό είναι που σου δίνει τη σιγουριά ότι είναι όντως φρέσκο. Πολύ πιθανόν να βρεις και νόστιμο φρέσκο χταποδάκι, καραβίδες και αστακό, όλα σε πολύ φιλικές τιμές. Μοσχονησίων 13, Αιγάλεω, 210 5900185
Αρχική φωτογραφία: Θάλασσα Αιγάλεω City
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.