- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Chobi, μια φρέσκια sur mesure γλυκιά γωνιά στο Παγκράτι
Αληθινά και αγνά υλικά και μια εσάνς από γαλλική φινέτσα
Στο Chobi της Αντήνορος όλα φτιάχνονται τη στιγμή της παραγγελίας, λίγα και εκλεκτά, με αγνά υλικά και μοσχοβολιστό βούτυρο
Πριν λίγο καιρό, η Αντήνορος απέκτησε μια μικρή, ολόλευκη φωλίτσα. Στο βιαστικό σου πέρασμα, δύσκολα θα καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Στη βιτρίνα του δρόμου, σαν εικαστική παρέμβαση, πάνω σε γυαλί, μια ασπρόμαυρη μπάλα, λιτότης, τελεία. Ένας λευκός πάγκος. Στον τοίχο, η αυθεντική, περίτεχνη περικεφαλαία της καππαδόκικης τοπικής ενδυμασίας. Αυτό σας το λέω τώρα που ρώτησα και έμαθα και όχι για να σας κάνω την έξυπνη πως δεν χάθηκα στη μετάφραση. Γιατί στην πρώτη ματιά, υπέθεσα ότι το Παγκράτι μόλις απέκτησε κάποια καινούργια γκαλερί, γωνιά τέχνης, στούντιο κάποιου σχεδιαστή, κάτι τέτοιο σοφιστικέ.
Έλα, όμως, που από τα άδυτα αυτής της γωνιάς τέχνης αναδύεται άρωμα μεθυστικό, από γνήσιο γαλλικό βούτυρο που ψήνεται στο φούρνο με νότες βανίλιας και άλλων λαχταριστών υλικών. Και να μην θες να μπεις, η μυρωδιά, ως μαγικός αυλός του Μότσαρτ, σε σέρνει λιγωτικά από τη μύτη, οδηγώντας σε τσιφ, στην αγκαλιά της ποιήτριας, ιδιοκτήτριας, ζαχαροπλάστισσας που δεν μοιάζει με τίποτα από όλα αυτά αλλά και είναι όλα αυτά μαζί. Η Αθηνά Κακλαμάνου, που δύσκολα της απευθύνεσαι χωρίς το «Κυρία» μπροστά από το όνομά της, δεν είναι μια κοινή chef patissiere. Θα μπορούσε να είναι η μαμά σου, αν υποθέσουμε ότι έχεις μαμά αρχόντισσα, καλοζωισμένη, κοσμοπολίτισσα, με άποψη και στιλ ξεχωριστό. Που σε υποδέχεται ντυμένη σαν να ήταν στο σαλόνι της, την ίδια ώρα που στο ανοιχτό εργαστήρι των μετόπισθεν καταγίνεται με μια κρεμ ανγκλέζ.
Η Αθηνά εργάσθηκε σκληρά στη ζωή της στον χώρο των κατασκευών, μέχρι που η μοίρα αποφάσισε να τα αλλάξει όλα. Από την κατασκευαστική εταιρία και τα βόρεια προάστια, βρέθηκε στο κέντρο το οποίο και ανακάλυψε εκστασιασμένη. Μετακόμισε από την Εκάλη, ψάχνοντας ταυτόχρονα το επόμενο επαγγελματικό της όνειρο, αυτή που δεν μπορεί να διανοηθεί τη ζωή της χωρίς να δουλεύει.
Με καταγωγή από την Καππαδοκία και τη Χαλκιδική, κληρονόμησε την αγάπη για τη μαγειρική, τις μαζώξεις και τα καλέσματα. Τα πάρτι του γιου της, που αρχιτέκτων πλέον, υπογράφει και τον χώρο του Chobi, ήταν η δική της αρένα για κάθε λογής γλυκό, γλυκάκι, μπισκότο και κουλουράκι. Ο γιος της ήταν αυτός που της παράγγειλε και την πρώτη τούρτα της ζωής της -η μπάλα της βιτρίνας που λέγαμε στην αρχή, τελικά επρόκειτο περί τούρτας. Ακολούθησαν τα σεμινάρια του Στέλιου Παρλιάρου, σπουδές ζαχαροτεχνίας πλάι στην the best Σαμάνθα Πότερ, σεμινάρια εδώ και στο εξωτερικό, μέχρι να χτίσει αυτή την πρωτότυπη ζαχαρωτή γωνιά.
Πλάι στο μαύρο αμπαζούρ του λευκού πάγκου, θα ανακαλύψεις αλμυρά κούκις με παρμεζάνα, με θυμάρι και τσένταρ, που λιώνουν θριφτά στο στόμα, γλυκά βουτυράτα μπισκοτάκια, καντουτσίνι τα οποία κάνει περίφημα, μακρόστενα μπισκοτάκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι πασπαλισμένα με σουσάμι -μια πολύ πιο σικ εκδοχή της παράδοσης-, όλα σε ωραίες συσκευασίες, ιδανικά για δώρα, που συσκευάζονται μέσα σε παλιά, ψάθινα καλαθάκια. Μαζί τους, γλυκά του κουταλιού, σοκολατάκια και κεριά μέσα σε βαζάκια μαρμελάδας για να ολοκληρώσεις το πακέτο-προσφορά.
Η γειτόνισσα που μόλις τηλεφώνησε, έρχεται να παραλάβει κομψοτεχνήματα πορτοκαλόπιτες που πασπαλίζονται με μπόλικο φιστίκι Αιγίνης, η Αθηνά ετοιμάζει το κοσμαγάπητο προφιτερόλ της, φτιάχνει τιραμισού, τάρτες με φράουλες και μπλούμπερις, φτιάχνει και την καλύτερη πάστα φλόρα. Για κάθε περίσταση, της παραγγέλνεις την τούρτα με το θέμα που αγαπάς, κι αν έχεις κόσμο στο σπίτι και δεν προλαβαίνεις, αυτή θα αναλάβει όλο το κάλεσμα, με τα αλμυρά και τα γλυκά του.
Κι όσο εκείνη χτυπά τις κρέμες της, έχουμε πιάσει κουβέντα, πάνω στο δύσκολο θέμα που λέγεται γλυκά χωρίς ζάχαρη. Φτιάχνει και κείνη τα δικά της sugar free αλλά με μισή καρδιά. Γιατί όταν είσαι άνθρωπος που ορκίζεται μόνο στα αγνά υλικά, στο γνήσιο βούτυρο, το καλό ελαιόλαδο, την αληθινή σοκολάτα, πάντα υποψιάζεσαι τις ουσίες που αντικαθιστούν μια ζάχαρη όπως την ξέραμε. Μετά από έναν σύντομο προβληματισμό, ξαναβρήκαμε το χαμόγελο: καλύτερα να φας λιγότερο από ένα τιραμισού με τα όλα του παρά δέκα μπισκότα με μια ζάχαρη που δεν ξέρεις πόση χημεία κουβαλά στην ψυχή της.
Chobi, Αντήνορος 17, Παγκράτι, 6906157066
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από έναν ελληνικό φούρνο στο πιο viral καφέ του Μόντρεαλ
Θα μου βάλετε μια μπάλα σορμπέ κολοκύθας;
Cocktails δίπλα στο κύμα, μυστικοί κήποι και θερινά σινεμά 7 ορόφους πάνω από το έδαφος
Μια καλοκαιρινή εμπειρία με φόντο την πιο όμορφη εκδοχή της Αθήνας
Ένα ιδιαίτερο open-air cinema συνδυάζει προβολές, γαστρονομία και θέα
Η φωτισμένη Ακρόπολη, ο Λυκαβηττός και ο αττικός ουρανός συνθέτουν ένα σκηνικό που δύσκολα ξεχνιέται
Ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης υπογράφει ένα μενού που ισορροπεί ανάμεσα στην comfort αισθητική της ιταλικής κουζίνας και την αξία της εποχικής πρώτης ύλης
Η τάση δεν αφορά μόνο την πολυτέλεια αλλά και μια διαφορετική φιλοσοφία εξόδου
Εστιατόρια, μπαρ και οι ταβέρνες που αγαπάμε
Mια νέα, ζωντανή ερμηνεία στην έννοια της open kitchen bakery
Εδώ ο καφές δεν είναι συνήθεια. Είναι καθημερινή τελετουργία
Πίσω από την επιχείρηση βρίσκεται μια οικογενειακή ιστορία που ξεκινά από τη δεκαετία του 1930
Γίνεται αθηναϊκό καλοκαίρι χωρίς ένα χωνάκι παγωτό στο χέρι;
Η Βίκυ και ο Ιγκόρ, με μεγάλη αγάπη για το ποιοτικό παγωτό, αναζητούν διαρκώς νέες ιδέες, μελετούν τις πρώτες ύλες και πειραματίζονται με γεύσεις που ξεχωρίζουν
Οι γεύσεις εδώ συνδυάζουν δημιουργικότητα και ποιοτικές πρώτες ύλες
Όποιος και αν είναι ο τύπος σου, όποια και να είναι η διάθεσή σου, θα υπάρχει πάντα ένας συνδυασμός για σένα
Μια ξεχωριστή εμπειρία παγωτού που συνδυάζει ποιότητα, γεύση και αθηναϊκή ατμόσφαιρα
«Η επιτυχία του πελάτη μας είναι και δική μας επιτυχία», λέει ο ίδιος, περιγράφοντας μια φιλοσοφία που βασίζεται στη συνεργασία και τη μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης
Η αγαπημένη gelateria συνεχίζει να δημιουργεί γεύσεις που μένουν αξέχαστες
Αυτό το καλοκαίρι υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να περάσεις από το κατάστημα της Κολοκοτρώνη: τα DIY Gelato Sticks
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.