Θεματα

Έχεις σκεφτεί ποτέ να γίνεις Vegan;

Αν ναι, το Veganuary είναι μία καλή αφορμή

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 855
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Veganuary

Veganuary: αυτόν τον Ιανουάριο γίνε vegan!

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει πως ολοένα και περισσότεροι γύρω σου γίνονται vegan. Έχεις σκεφτεί, όμως, ποτέ ότι αυτή η μεταστροφή στις διατροφικές προτιμήσεις μπορεί να αφορά κι εσένα; Το Veganuary είναι μία πρόκληση που διοργανώνεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο από το 2014 και σταδιακά έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής. Αρκεί να πούμε ότι από τα 3.000 άτομα που έλαβαν μέρος όταν πρωτοξεκίνησε, τον Ιανουάριο του 2022, ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στους 629.000 συμμετέχοντες. Αν, λοιπόν, ανάμεσα στις αποφάσεις της νέας χρονιάς για φέτος είναι και η προσπάθεια να βελτιώσεις τη διατροφή σου, δοκίμασέ το: αυτόν τον Ιανουάριο γίνε vegan!

Γιατί οι άνθρωποι γίνονται vegan;

Μία από τις πρώτες απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση είναι η «υγεία». Μία ισορροπημένη vegan διατροφή θεωρείται σε γενικές γραμμές μια υγιεινή διατροφή. Οι άλλοι δύο κύριοι παράγοντες που στρέφουν τους ανθρώπους προς τον βιγκανισμό είναι τα ζώα και το περιβάλλον. Κάθε χρόνο, πάνω από 70 δισεκατομμύρια ζώα σκοτώνονται για να γίνουν η τροφή μας, και ο αριθμός αυτός όταν μιλάμε για ψάρια εκτοξεύεται στα 2 τρισεκατομμύρια – αυτό μεταφράζεται σε 2.000 δισεκατομμύρια! Η ροπή προς τον βιγκανισμό γλυτώνει αυτά τα ζώα και, γλυτώνοντάς τα, μειώνει και την καταστροφή του πλανήτη, καθώς μετριάζεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις ήδη, να πούμε ότι μία vegan διατροφή αποκλείει κάθε τροφή ζωϊκής προέλευσης, αλλά και όλα τα ζωϊκά παράγωγα. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το κρέας ή το ψάρι, θα πρέπει επίσης να ξεχάσεις το γάλα, το βούτυρο, τα τυριά, τα αυγά, το γιαούρτι ή το μέλι. Και βέβαια, να αντικαταστήσεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που σου παρέχουν αυτά τα τρόφιμα με άλλα, φυτικής προέλευσης. Τώρα, αν αυτό μοιάζει με μεγάλη «θυσία», στην πραγματικότητα… δεν είναι και τόσο.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τον βιγκανισμό για διατροφικούς ή ιδεολογικούς λόγους, τόσο αυξάνονται και οι εταιρείες που προσφέρουν ποιοτικά φυτικά υποκατάστατα του κρέατος, του τυριού, των αλλαντικών, ακόμα και των αυγών! Πλέον, η τεχνολογία τροφίμων έχει φτάσει τόσο μακριά, που η γευστική διαφορά ανάμεσα σε ένα χοιρινό λουκάνικο και ένα vegan λουκάνικο είναι δυσδιάκριτη. Με αυτά τα προϊόντα στα χέρια τους και με όπλο τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά τους οι σεφ κάνουν θαύματα. Πλούσιες μακαρονάδες με «κιμά», βουτυρένια μπισκότα και κέικ χωρίς –φυσικά– βούτυρο, burger που θα ζήλευε και ο πιστός υπέρμαχος του κρέατος. Αλήθεια! Διάβασε το αφιέρωμά μας και βρες την απόδειξη ότι ο βιγκανισμός μπορεί να είναι και ανέλπιστα νόστιμος!

Δες εδώ 8 διευθύνσεις με υπέροχα vegan προϊόντα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ