- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Veganuary: αυτόν τον Ιανουάριο γίνε vegan!
Σίγουρα έχεις παρατηρήσει πως ολοένα και περισσότεροι γύρω σου γίνονται vegan. Έχεις σκεφτεί, όμως, ποτέ ότι αυτή η μεταστροφή στις διατροφικές προτιμήσεις μπορεί να αφορά κι εσένα; Το Veganuary είναι μία πρόκληση που διοργανώνεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο από το 2014 και σταδιακά έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής. Αρκεί να πούμε ότι από τα 3.000 άτομα που έλαβαν μέρος όταν πρωτοξεκίνησε, τον Ιανουάριο του 2022, ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στους 629.000 συμμετέχοντες. Αν, λοιπόν, ανάμεσα στις αποφάσεις της νέας χρονιάς για φέτος είναι και η προσπάθεια να βελτιώσεις τη διατροφή σου, δοκίμασέ το: αυτόν τον Ιανουάριο γίνε vegan!
Γιατί οι άνθρωποι γίνονται vegan;
Μία από τις πρώτες απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση είναι η «υγεία». Μία ισορροπημένη vegan διατροφή θεωρείται σε γενικές γραμμές μια υγιεινή διατροφή. Οι άλλοι δύο κύριοι παράγοντες που στρέφουν τους ανθρώπους προς τον βιγκανισμό είναι τα ζώα και το περιβάλλον. Κάθε χρόνο, πάνω από 70 δισεκατομμύρια ζώα σκοτώνονται για να γίνουν η τροφή μας, και ο αριθμός αυτός όταν μιλάμε για ψάρια εκτοξεύεται στα 2 τρισεκατομμύρια – αυτό μεταφράζεται σε 2.000 δισεκατομμύρια! Η ροπή προς τον βιγκανισμό γλυτώνει αυτά τα ζώα και, γλυτώνοντάς τα, μειώνει και την καταστροφή του πλανήτη, καθώς μετριάζεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις ήδη, να πούμε ότι μία vegan διατροφή αποκλείει κάθε τροφή ζωϊκής προέλευσης, αλλά και όλα τα ζωϊκά παράγωγα. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το κρέας ή το ψάρι, θα πρέπει επίσης να ξεχάσεις το γάλα, το βούτυρο, τα τυριά, τα αυγά, το γιαούρτι ή το μέλι. Και βέβαια, να αντικαταστήσεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που σου παρέχουν αυτά τα τρόφιμα με άλλα, φυτικής προέλευσης. Τώρα, αν αυτό μοιάζει με μεγάλη «θυσία», στην πραγματικότητα… δεν είναι και τόσο.
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τον βιγκανισμό για διατροφικούς ή ιδεολογικούς λόγους, τόσο αυξάνονται και οι εταιρείες που προσφέρουν ποιοτικά φυτικά υποκατάστατα του κρέατος, του τυριού, των αλλαντικών, ακόμα και των αυγών! Πλέον, η τεχνολογία τροφίμων έχει φτάσει τόσο μακριά, που η γευστική διαφορά ανάμεσα σε ένα χοιρινό λουκάνικο και ένα vegan λουκάνικο είναι δυσδιάκριτη. Με αυτά τα προϊόντα στα χέρια τους και με όπλο τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά τους οι σεφ κάνουν θαύματα. Πλούσιες μακαρονάδες με «κιμά», βουτυρένια μπισκότα και κέικ χωρίς –φυσικά– βούτυρο, burger που θα ζήλευε και ο πιστός υπέρμαχος του κρέατος. Αλήθεια! Διάβασε το αφιέρωμά μας και βρες την απόδειξη ότι ο βιγκανισμός μπορεί να είναι και ανέλπιστα νόστιμος!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται!
Πανσέληνος στον λόφο του Λυκαβηττού;
Αποκαλύπτοντας τα διατροφικά καλά - και κακά - των δυο ειδών ρυζιού
Στις διακοπές θυμόμαστε όλα τα ωραία και νόστιμα του τόπου μας
Το Δάκρυ της Ινδίας είναι φοβερά νόστιμο
Οι μικρές διακοπές έχουν τη χάρη τους και ο χειμώνας αργεί
Για να μην χαθείς στη μετάφραση της πιο γοητευτικής περαντζάδας στην πόλη!
Η εφαρμογή γεννήθηκε όταν μια μέρα πριν τα 30α γενέθλιά του, o CEO της εταιρείας, αναρωτήθηκε πόσος χρόνος του έχει απομείνει
Αυτά που κρύβονται στη λεπτομέρεια και όλα τα ντεσού για να γίνεις μάστερ του πιάτου, που κρύβει μέσα του, περισσότερο από όλα, το ελληνικό καλοκαίρι.
Αλησμόνητη γεύση, πολλά οφέλη και μια συνταγή για να απολαύσεις το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού
Στα χέρια της τρίτης γενιάς, και με ταβέρνα με πολύ νόστιμο φαγητό
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Φτιάξε τα πριν τελειώσει το καλοκαίρι!
Oι αεροσυνοδοί γνωρίζουν τι πρέπει να αποφεύγουν. Εσύ;
Διακοπές με άρωμα παλιάς Ελλάδας
Όπου κι αν βρίσκεσαι, το τσάι Tuvunu δίνει αυθεντική γεύση σε κάθε σου στιγμή
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.