- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Garden Tales: σπιτικές μαρμελάδες από κήπο
Μυρωδάτες μαρμελάδες που φτιάχνονται φρούτο-φρούτο, στις πλαγιές της Ανατολικής Μακεδονίας
Garden Tales: πεντανόστιμες, χειροποίητες μαρμελάδες από την Καβάλα
Η Κατερίνα Καψελιδάκη είναι η ψυχή των “Garden Tales”: σε εκδρομές με τον άντρα της στα ορεινά χωριά του Παγγαίου, στις εξοχές γύρω από τη Δράμα και την Καβάλα, κι ενώ θαύμαζε τα παλιά πέτρινα σπίτια, τα πράσινα τοπία και την άγρια (βορειο-ελλαδίτικη) φύση, της ήρθε η ιδέα να φτιάξει μαρμελάδες. Γιατί της ήρθε αυτή η ιδέα και όχι κάποια άλλη, άγνωστο. Πάντως μας βγήκε σε καλό γιατί έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, και το αποτέλεσμα είναι... οι μαρμελάδες “Garden Tales”. Χειροποίητες, με εποχικά φρούτα, φιλοτεχνούνται βαζάκι το βαζάκι από γυναικείους συνεταιρισμούς – ο Συνεταιρισμός Γυναικών των Κοκκινογείων Δράμας διαλέγει βερίκοκα, βατόμουρα, λεμόνια, πορτοκάλια και φράουλες από μικρούς παραγωγούς, και τα φτιάχνει μαρμελάδες. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές γιαγιαδίστικες συνταγές, δικές τους και από τα γύρω χωριά, οι γυναίκες κλείνουν μέσα στα βαζάκια όλο το άρωμα των βουνών και τα φρούτα ξεχειλάνε από γεύση… κήπου.
Η εταιρεία είναι μικρή, με τέσσερα μόνιμα άτομα στο προσωπικό, φανταστείτε. Συνεργάζεται με δέκα μικρούς παραγωγούς και από τον νέο χρόνο θα προστεθούν δύο μελισσάδες στους συνεργάτες. Βασίζονται στο εποχικό φρούτο και φτιάχνουν 2.500-3.000 βαζάκια το χρόνο, σε οκτώ διαφορετικές γεύσεις, με άλλες τρεις να ετοιμάζονται. Εννοείται τα πάντα είναι βιολογικά, χωρίς χημικά, συντηρητικά και πρόσθετα, η κάθε γιαγιά μένει κατευχαριστημένη με τις μαρμελάδες της. Η διαδικασία παρασκευής μιας μαρμελάδας κρατάει περίπου δύο μέρες και εκτός από το σάιτ της “Garden Tales”, οι τέλειες, αρωματικές, τραγανές, όχι-πολύ-γλυκές, φρουτένιες και γενικότερα καταπληκτικές μαρμελάδες διατίθενται στα πωλητήρια του ξενοδοχείου «Ιμαρέτ» και στο Σπίτι του Μεχμέτ Αλή, στην Καβάλα.
Διάβασα για τα “Garden Tales” στην Καβαλιώτικη εφημερίδα «Πρωινή» - ένα άρθρο του foodblogger/δημοσιογράφου Στάθη Χαρπαντίδη. Ο Στάθης το ψάχνει πολύ το θέμα, ανακαλύπτει πάντα πράγματα σχετικά με φαγητό, εστιατόρια και τρόφιμα που είναι σούπερ - σε όποιο φαγάδικο με έχει στείλει, δεν αφήσαμε ούτε ψίχουλο, παραλίγο να φάμε και το τραπέζι. Χάρη σε αυτόν ανακάλυψα την Κατερίνα, και εντυπωσιάστηκα με τις μαρμελάδες της… όπως και με την ίδια, που είναι σεμνό κορίτσι, παρά την επιτυχία των προϊόντων της. Οι μαρμελάδες της είναι τόσο υπέροχες που τρώγονται με το κουτάλι μέσα από το βαζάκι και σου φτιάχνουν τη διάθεση, ειδικά αν δεν σε έχει πάρει κανένας πρέφα ότι τις καβάντζωσες όχι μόνον για χειμωνιάτικα μπρέκφαστ, αλλά και ως αντι-καταθλιπτικά…
“Garden tales”, Π. Μελά 8, Αμυγδαλεώνας, Καβάλα, 6978770538, www.gardentales.gr, info@gardentales.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.