- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την κουζίνα σου καθαρή και χωρίς μικρόβια
Δεν είναι μόνο οι υγιεινές διατροφικές επιλογές που μας «φροντίζουν». Είναι και κάποια απλά, πολύ απλά, αλλά βασικά μυστικά που διασφαλίζουν την ποιότητα του φαγητού στο σπίτι και κατ’ επέκταση την υγεία σου. Το «safety kit» της κουζίνας αποτελείται από μόλις τέσσερις… συνήθειες (που καλά θα κάνεις να αποκτήσεις):
Η θερμοκρασία του ψυγείου
Μπορεί να έχεις αγοράσεις το καλύτερο κρέας, το πιο φρέσκο ψάρι, τα πιο φρέσκα λαχανικά, το πιο νόστιμο τυρί… εάν το ψυγείο σου δεν έχει τη σωστή θερμοκρασία, ό,τι βάζεις μέσα είναι καταδικασμένο να… «πεθάνει» μια ώρα αρχύτερα. Η σωστή θερμοκρασία του ψυγείου είναι από 2 έως 4° C, ενώ η κατάψυξη πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους -18° C. Μην ξεχνάς λοιπόν να ελέγχεις τακτικά πως το ψυγείο σου λειτουργεί στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία και λειτουργεί σωστά, ώστε να αποφύγεις την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων στα τρόφιμα που συντηρείς σε αυτό.
Καθαρά εργαλεία
Πότε ήταν η τελευταία φορά που σαπούνισες τη σχάρα που στραγγίζεις τα πιάτα, τον δίσκο από κάτω που μαζεύει τα νερά και τη θήκη για τα μαχαιροπίρουνα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλαξες σφουγγαράκι στον νεροχύτη; Δεν έχει σημασία αν ψιλοέκοψες λαχανικά ή κρέας, τον δίσκο κοπής τον σαπούνισες; Αυτά είναι ίσως από τα πιο «βρώμικα» αντικείμενα στον πάγκο σου, να ξέρεις, και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίζεις. Γι’ αυτό φρόντισε να πλένεις τακτικά την πιατοθήκη στο νεροχύτη, να αλλάζεις συχνά το σφουγγαράκι σου, να πλένεις τους δίσκους μετά από κάθε χρήση. Διαφορετικά, αφήνεις αόρατα βακτήρια να αναπτυχθούν σε επικίνδυνους εχθρούς που υπονομεύουν την καλή σου υγεία.
Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες
Με την οικολογική σου συνείδηση «ανεβασμένη», παίρνεις την υφασμάτινη τσάντα σου όπου πηγαίνεις, στον φούρνο, στο σούπερ μάρκετ, στον μανάβη, στον χασάπη. Όσο πιο «πολλαπλών» χρήσεων είναι η πάνινη τσαντούλα σου, τόσο πιο συχνά πρέπει να την πλένεις. Κανονικά πρέπει να το κάνεις μετά από κάθε βόλτα σου στην αγορά. Επειδή όμως αυτό είναι μάλλον ένα μη-ρεαλιστικό σενάριο, θα το κάνεις τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα για να αποφύγεις τη «συναλλαγή» μικροβίων και βακτηρίων μεταξύ των προϊόντων που κουβαλάς… και τα οποία καταλήγουν στα ντουλάπια ή το ψυγείο σου.
Μην αφήνεις έξω από το ψυγείο φαγητό πολλή ώρα
Μπορεί να πεις, θα συγυρίσω το υπνοδωμάτιο αργότερα, αλλά όταν πρόκειται για τρόφιμα, το αργότερα δεν υπάρχει. Έφερες κρέας από τον κρεοπώλη, μην το παρατάς στον πάγκο, θα είναι από τα πρώτα που θα τακτοποιήσεις στο ψυγείο. Έβγαλες το τυρί από το ψυγείο, μην το παρατάς στο τραπέζι. Μαγείρεψες και… για αύριο. Χώρισε τις μερίδες σου, άφησέ τις να κρυώσουν λίγο και φύλαξέ τις στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
Και να θυμάσαι: μην βάζεις ζεστό φαγητό στο ψυγείο γιατί «διαταράσσεται» η σωστή και σταθερή του θερμοκρασία. Μην αφήνεις όμως και το φαγητό που μαγείρεψες εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.