Θεματα

Παγωτό μηχανής: Η παιδική μας ηλικία σε χωνάκι

Βρήκαμε 6 μαγαζιά για να απολαύσεις καλό παγωτό

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
ΤΕΥΧΟΣ 746
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
soft1.jpg
(©Dickie Dee)

Κρίνος, Dickie Dee, Kayak, Crepe Diem, Gelato, Everest, McDonald’s: Εδώ θα φας το ωραιότερο παγωτό μηχανής στην Αθήνα

Όταν λέμε «comfort food», ίσως οι πρώτες σκέψεις που κάνουμε να κινούνται σε άλλα τερέν, μακριά από το παγωτό και ό,τι άλλο κρύο. Μάλλον μας έρχονται εικόνες αχνιστών πιάτων με μακαρόνια και κιμά, τραγανιστές τηγανιτές πατάτες, φρεσκοψημένα ψωμάκια με βούτυρο και μέλι, pancakes πασπαλισμένα με ζάχαρη και σοκολάτα. Ζεστά φαγητά, γεμάτα υδατάνθρακα και ευτυχία, τα οποία έχουν τη μαγική ικανότητα να μας κάνουν, έστω και για λίγα λεπτά, να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας και να αφεθούμε στην απόλαυση. Σήμερα πρέπει να προσθέσουμε και το παγωτό μηχανής σε αυτή τη λίστα. Μία soft γεύση που κατευθείαν σε διεκτινίζει στην παιδική ηλικία, τότε που ολόκληρη η μέρα σου μπορούσε να αλλάξει από το παγωμένο πάντρεμα της βανίλιας με τη σοκολάτα, μέσα σε ένα κρατσανιστό χωνάκι. Εμπειρία πάμφθηνη και όμως ανεκτίμητη, η οποία βάζει τη σφραγίδα γνησιότητας σε κάθε καλοκαίρι μας. Αν δεν φας τουλάχιστον ένα, κάνοντάς βόλτα σε κάποιο χρωματιστό σοκάκι της Αθήνας, έχεις όντως αισθανθεί το summer in the city;

Κρίνος

Σε ένα ιστορικό κτίριο της Αθήνας (εκεί λειτούργησε το πρώτο φαρμακείο της πόλης, από τον φαρμακοποιό Σταμάτη Κρίνο) θα βρεις το πιο ξακουστό παγωτό μηχανής της πόλης, μαζί με απίστευτους λουκουμάδες – σταθερή αξία και μία φημισμένη μπουγάτσα. Ο Κρίνος ξεχωρίζει σε όλα, από τη νοσταλγική αισθητική του παλιού καφενείου που έχει στο εσωτερικό του μέχρι την εξαιρετική ποιότητα των γλυκών του, που από μόνα τους σε οδηγούν (σχεδόν με κλειστά μάτια) μέχρι την Αιόλου. Μπορείς να πάρεις το παγωτό σου σε κλασικό χωνάκι ή κυπελλάκι, να επιλέξεις ανάμεσα σε μία ποικιλία γεύσεων (υπάρχουν γύρω στις δέκα διαφορετικές μηχανές) και άλλων τόσων toppings. Αδιαμφισβήτητη στάση μετά τα ψώνια στο κέντρο.

Αιόλου 87, Αθήνα

Dickie Dee
Ή αλλιώς η ενηλικίωση του παγωτού μηχανής. Το Dickie Dee έκανε μία θεαματική είσοδο στη γλυκιά σκηνή του κέντρου, ανοίγοντας για πρώτη φορά τις μηχανές παγωτού πριν τρία περίπου χρόνια και αποκτώντας σχεδόν αμέσως φανατικό κοινό. Καθόλου άδικα. Οι γεύσεις λίγες και εκλεκτές, τα υλικά αγνά, το αποτέλεσμα φρεσκότατο κι εσύ εκστασιασμένος με ένα κουταλάκι στο χέρι να ανεβοκατεβαίνει. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τον συνδυασμό φιστίκι/τριαντάφυλλο, ακόμα και αν δεν είσαι φαν των ξηρών καρπών ή σιχαίνεσαι το λουκούμι. Η βουτυρένια, πλούσια υφή θα ανταμείψει το ρίσκο που πήρες και με το παραπάνω.

 

Bουλής 23, Αθήνα

Kayak

soft_ice_cream.jpg

Όλοι έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά σε αυτή τη ζωή κάποιο από τα (φοβερά) παγωτά της Kayak. Mε φρέσκο γάλα, χωρίς καθόλου συντηρητικά και βγαίνουν σε δεκάδες γεύσεις (φέτος το σουξέ είναι το παγωτό με γεύση… καραμελωμένο pop corn!). Για την ακρίβεια, βγαίνουν σε τόσες πολλές γεύσεις που συχνά μας κάνουν να ξεχνάμε ότι η Kayak έχει και τρομερό παγωτό μηχανής! Το λένε “soft” φτιάχνεται με φρέσκο ελληνικό γάλα και φρέσκια κρέμα γάλακτος, έχει την πιο βελούδινη υφή και γεύση βανίλια ή σοκολάτα.  www.kayak.gr

Crepe Diem

Ακόμα και αν το Χαλάνδρι πέφτει λίγο μακριά, αξίζει να φτάσεις μέχρι εκεί για να δοκιμάσεις το παγωτό του Crepe Diem, το οποίο γενικά υπηρετεί τη φιλοσοφία «όλα δικά σου» ή αλλιώς «δίαιτα, ποια δίαιτα;» Θεωρείται μία από τις πιο δυνατές κρεπερί ολόκληρης της πόλης, έτσι ίσως το γεγονός ότι παρέχει soft παγωτό να περνάει απαρατήρητο για αρκετούς, όμως αυτό είναι ένα σφάλμα που πρέπει να διορθωθεί πάραυτα. Δοκίμασε σίγουρα τις γεύσεις μπισκότο Oreo και Caprice με extra σοκολάτα, Bueno και μερέντα (ναι), ενώ αν έχεις όρεξη για ακόμα μεγαλύτερη ζημιά ζήτησε να σου φτιάξουν ένα milkshake.

Σωκράτους 6, Χαλάνδρι

Gelato

gelato.jpg

Η οδός Αδριανού είναι άκρως τουριστική και έτσι ίσως θεωρηθεί αδιάφορη από τα foodies λοκάλια της Αθήνας. Κακώς! Έτσι χάνονται διαμαντάκια όπως το Gelato, το οποίο προσφέρει εξαιρετικό παγωτό μηχανής (και όχι μόνο), ενώ το προσωπικό μονίμως σε σκλαβώνει με την ευγένεια και την καλή του διάθεση. Η υφή του παγωτού μηχανής είναι τόσο μεταξένια και ελαφριά που σίγουρα θα σκεφτείς να επιστρέψεις για δεύτερη δόση πριν καν φτάσεις στην Ακρόπολη.

Aνδριανού 120, Αθήνα

Everest
Αγαπημένο, δίπλα σου όποια στιγμή της ημέρας, όπου κι αν βρίσκεσαι. Μεγάλο, καταπληκτικό και με τιμή τόσο χαμηλή που ούτε το σκέφτεσαι – μόλις €1–, γίνεται δικό σου σε δευτερόλεπτα και σου εξασφαλίζει δροσερή απόλαυση διαρκείας. everest.gr

Το sundae με καραμέλα του McDonald’s

 

Εντάξει, δικάστε με! Λίγα πράγματα μου θυμίζουν μεσημέρια μετά το σχολείο και πριν το μεσημεριανό φαγητό όσο το παγωτό μηχανής του McDonald’s. Είναι τόσο μικρό όσο χρειάζεται για να μη νιώθεις ιδιαίτερες τύψεις και περιχύνεται με μία απίστευτη σως καραμέλας η οποία καταφέρνει να είναι πάντα καυτή. Εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη μου επιλογή σε ολόκληρο το μενού, μετά φυσικά από τις τηγανητές πατάτες.
mcdonalds.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ