Θεματα

Έφυγε ο Επίκουρος της γαστρονομίας

Ο Αλβέρτος Αρούχ και η ελληνικότητα της κουζίνας

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65601-132208.jpg

Έφυγε από τη ζωή ο Αλβέρτος Αρούχ, γνωστός σε όλους ως Επίκουρος. Ο Αρούχ ήταν κριτικός εστιατορίων και συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων αλλά και βιβλίων οικονομίας καθώς ήταν και καθηγητής οικονομικών στο Αμερικανικό Κολέγιο.

Ξεκίνησε να γράφει κριτικές εστιατορίων το 1992 και γρήγορα έγινε γνωστός τόσο για την «καυστική» του πένα όσο και για την αγάπη του στην ελληνική κουζίνα. Πέρασε από αρκετά περιοδικά ενώ εξέδωσε το τελευταίο του βιβλίο το 2012. Θέμα του η «Νέα Ελληνική Κουζίνα».

Ο Επίκουρος ήταν πάντα αναλυτικός, από τους πιο βαθείς γνώστες των γαστρονομικών τάσεων διεθνώς, και τον διέκρινε ο καθαρός και μαζί γλαφυρός λόγος του. Προσπαθούσε χρόνια να σκιαγραφήσει τις γεύσεις και κυρίως την εξέλιξη της νέας ελληνικής κουζίνας μέσα από απολαυστικές διαδρομές, αναφορές σε προϊόντα, τοπικές κουζίνες, παλιούς και νέους Έλληνες διάσημους σεφ.

Ήταν συγγραφέας αρκετών βιβλίων για τη γεύση και τη γαστρονομία ενώ το βιβλίο του «Art Cuisine: Το φαγητό ως τέχνη» κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στην κατηγορία Food Literature των Gourmand World Cookbook Awards 2007.

Όταν η Athens Voice γιόρτασε τα 10 χρόνια της, ο Επίκουρος αντικατέστησε για μία φορά τη Νενέλα Γεωργελέ στο Taste Police και μέσα σε λίγες λέξεις περιέγραψε πώς λειτουργεί η γαστρονομική μόδα στην Ελλάδα…

«Έχουμε γίνει εξπέρ στα σούσι και στα σασίμι ̇ ο ελληνικός λαός (και Κολωνάκι) περίμενε το πλήρωμα του χρόνου για να εκπληρώσει το γαστρονομικό του κάρμα στην εξόχως μοδάτη και στιλάτη jap-fusion cuisine, η οποία κυριαρχεί την ώρα τούτη στον εστιατορικό ορίζοντα της χώρας, ο οποίος ως γνωστόν αρχίζει από την παραλία της Ψαρρούς και καταλήγει στην πλατεία της Δεξαμενής. Όπως όλα τα πράγματα στη χώρα μας, από τα tapas μέχρι τη ρόκα-παρμεζάνα, έτσι και τα σούσι είναι μόδα και, ως γνωστό, ό,τι είναι μόδα συνήθως περνάει. Sictransit mundi, όπως έλεγαν οι γαστρονομικά πιο ψαγμένοι Ρωμαίοι.»

To 2011 η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει την εκδήλωση «Ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι: Η τέχνη του φαγητού και των σχέσεων» και ο Αλβέρτος Αρουχ μίλησε για την μεσογειακή κουζίνα. Δείτε στο βίντεο την ομιλία του

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ