Θεματα

Ο γύρος του κόσμου σε 80 διατροφές

Τι τρώνε οι άνθρωποι στον κόσμο μια συνηθισμένη ημέρα;

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
66131-133262.jpg

Ο φωτογράφος Peter Menzel και η σύζυγός του Faith, ταξίδεψαν σε 30 χώρες, κρατώντας φωτογραφική μηχανή και σημειωματάριο, για να ψωνίσουν, να μαγειρέψουν και να φάνε παρέα μ' ένα εντυπωσιακά ευρύ φάσμα ανθρώπων. Το βιβλίο του «Τι τρώω: Ο γύρος του κόσμου σε 80 διατροφές» περιλαμβάνει πορτραίτα και δοκίμια 80 ατόμων και του φαγητού που τους τροφοδοτεί κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης ημέρας.

Ανάμεσά τους ένας Αιγύπτιος μεσίτης καμηλών, ένας Ιάπωνας παλαιστής σούμο, ένα Σουδανός πρόσφυγας στο Τσαντ, μια Θιβετιανή βοσκός βουβαλιών, μια Μπαγκλαντεσιανή εργοστασιακή μοδίστρα, ένας Αρκτικός κυνηγός, αλλά και ένας τραυματισμένος βετεράνος του ιρακινού πολέμου.

Η σελίδα www.wherecoolthingshappen.com μας έδωσε μια μικρή «γεύση» από το βιβλίο του...

Αίγυπτος

n

Ο Saleh Abdul Fadlallah, μεσίτης καμηλών με το ημερήσιο γεύμα του στην αγορά καμηλών Birqash, έξω από το Κάιρο, στην Αίγυπτο. Η θερμιδική αξία των γευμάτων του μια συνηθισμένη ημέρα του Απριλίου, ήταν 3200 θερμίδες. Είναι 40 ετών, 1.77 και 75 κιλά.


Γερμανία

n

Η Robina Weiser - Linnartz, αρτοποιός και ζαχαροπλάστης με το ημερήσιο γεύμα της, στο φούρνο των γονιών της στην Κολωνία της Γερμανίας. Η θερμιδική αξία των γευμάτων της μια συνηθισμένη ημέρα του Μαρτίου, ήταν 3700 θερμίδες. Είναι 28 ετών, 1.71 και 65 κιλά. Φοράει την κορδέλα και το στέμμα της Βασίλισσας του Ψωμιού, τα οποία φοράει κάθε φορά που εμφανίζεται σε φεστιβάλ, εκθέσεις και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, εκπροσωπώντας τη συντεχνία των αρτοποιών της Κολωνίας.


Ινδία

n

Ο Shashi Kanth, εργαζόμενος σε τηλεφωνικό κέντρο, με το ημερήσιο γεύμα του, στο γραφείο του στο τηλεφωνικό κέντρο της AOL στη Bangalore της Ινδίας. Είναι 23 ετών, 1.74 και 55 κιλά. Όπως πολλές από τις χιλιάδες των εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο στην Ινδία, στηρίζεται σε γεύματα fast-food, σοκολάτες και καφέ για να τον κρατήσουν στις μεγάλες διανυκτερεύσεις, μιλώντας με Δυτικούς, επιλύοντας διάφορα τεχνικά ζητήματα και προβλήματα χρέωσης.


Μποτσουάνα

n

Ο Tersius «Τeri» Bezuidenhout, οδηγός φορτηγού μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος καθυστέρησε στη γραφειοκρατία στα σύνορα Μποτσουάνας-Ναμίμπιας, στέκεται δίπλα στο φορτηγό του, με το ημερήσιο γεύμα του. Η θερμιδική αξία των γευμάτων του μια συνηθισμένη ημέρα, ήταν 8400 θερμίδες. Είναι 25 ετών.


Ισπανία

n

Ο Oscar Higares, επαγγελματίας ταυρομάχος, με το ημερήσιο γεύμα του, στην αρένα ταυρομαχίας στην Miraflores de la Sierra, στην Ισπανία, σε μια ημέρα προπόνησης. Η θερμιδική αξία των γευμάτων του μια συνηθισμένη ημέρα του Απριλίου, ήταν 4.200 θερμίδες. Είναι 34 ετών.


Η.Π.Α

n

Ο Curtis Newcomer, στρατιώτης του στρατού των ΗΠΑ, με το ημερήσιο γεύμα του, στο Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης, στο Fort Irwin στην έρημο Mojave της Καλιφόρνια. Η θερμιδική αξία των γευμάτων του μια συνηθισμένη ημέρα του Σεπτεμβρίου, ήταν 4.000 θερμίδες. Είναι 20 ετών.


Η.Π.Α

n

Ο Tolby Conrad, της «The Long Haul Trucker», Αμερικανός οδηγός φορτηγού μεγάλων αποστάσεων, φωτογραφήθηκε με το ημερήσιο γεύμα του, στο καπό του φορτηγού του στη στάση φορτηγών Flying J στο Effingham, στο Ιλινόις.


Η.Π.Α

n

Η Mariel Booth, επαγγελματίας μοντέλο και φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στο Ten Ton Studio στο Μπρούκλιν με το ημερήσιο γεύμα της. Η θερμιδική αξία των γευμάτων της μια συνηθισμένη μέρα του Οκτωβρίου, ήταν 2.400 θερμίδες. Είναι 23 ετών.


Βενεζουέλα

n

Η Katherine Navas, μαθήτρια γυμνασίου, στην ταράτσα του σπιτιού της οικογένειάς της σε μια γειτονιά του Καράκας, στη Βενεζουέλα, με το ημερήσιο γεύμα της. Η θερμιδική αξία των γευμάτων της μια συνηθισμένη ημέρα του Νοεμβρίου, ήταν 4.000 θερμίδες. Είναι 18 ετών, 1.73 και 71 κιλά.


Βενεζουέλα

n

Ο Oswaldo Gutierrez, επικεφαλής της PDVSA Oil Platform GP 19 στη λίμνη Μαρακαΐμπο, στη Βενεζουέλα, με το ημερήσιο γεύμα του. Η θερμιδική αξία των γευμάτων του μια συνηθισμένη ημέρα του Δεκεμβρίου, ήταν 6000 θερμίδες. Είναι 52 ετών, 1.73 και 100 κιλά. Ο Gutierrez 7 μέρες δουλεύει στην πλατφόρμα και 7 μένει σπίτι.


Βιετνάμ

n

Ο Nguyen Van Thuan, βετεράνος του πολέμου, με τη σύζυγό του στο διαμέρισμά τους, με το ημερήσιο γεύμα του.


Υεμένη

n

Η Saada Haidar, νοικοκυρά, με το ημερήσιο γεύμα της, στο σπίτι της, στην πόλη Sanaa, στην Υεμένη. Η θερμιδική αξία των γευμάτων της μια συνηθισμένη ημέρα του Απριλίου, ήταν 2700 θερμίδες. Είναι 27 ετών, 1.25 και 44 κιλά. Δημόσια, η Saada και οι περισσότερες γυναίκες της Υεμένης καλύπτονται για σεμνότητα, σύμφωνα με την παράδοση.


Μπαγκλαντές

n

Η Shahnaz Begum, μητέρα τεσσάρων παιδιών, με τις αγελάδες της και το ημερήσιο γεύμα της, έξω από το σπίτι της στο χωριό της Μπάρι Majlish, μία ώρα από την Ντάκα.


Βραζιλία

n

Η Solange Da Silva Correia, σύζυγος ενός κτηματία, με τα μέλη της οικογένειας της, στο σπίτι τους με θέα τον ποταμό Solimões, με το ημερήσιο γεύμα της. Η θερμιδική αξία του των γευμάτων της μια συνηθισμένη ημέρα του Νοεμβρίου, ήταν 3400 θερμίδες. Είναι 49 ετών.


Αυστραλία

n

Ο Bruce Hopkins, ναυαγοσώστης στο Bondi Beach, με το ημερήσιο γεύμα του στο Σίδνεϊ, στην Νέα Νότια Ουαλία, στην Αυστραλία. Η θερμιδική αξία των γευμάτων του μια συνηθισμένη ημέρα του Φεβρουαρίου, ήταν 3700 θερμίδες. Είναι 35 ετών, 1.82 και 82 κιλά. Ο Hopkins τρώει σωστά, σπάνια τρώει fast food, ενώ αλκοόλ πίνει μόνο όταν βγαίνει με τη σύζυγό του για δείπνο με φίλους.


Κίνα

n

Ο Xu Zhipeng, ανεξάρτητος γραφίστας υπολογιστών και παίκτης διαδικτυακών παιχνιδιών, με τη ημερήσιο γεύμα του σε μια «ενοικιαζόμενη καρέκλα» στο Internet Café Ming Wang στη Σαγκάη της Κίνας. Η θερμιδική αξία των γευμάτων του μια συνηθισμένη ημέρα του Ιουνίου, ήταν 1600 θερμίδες. Είναι 23 ετών.


Κίνα

n

Η Chen Zhen, φοιτήτρια πανεπιστημίου, με το ημερήσιο γεύμα της, στο East Nanjing Road, στη Σαγκάη της Κίνας. Η θερμιδική αξία των γευμάτων της μια συνηθισμένη ημέρα του Ιουνίου, ήταν 2600 θερμίδες. Είναι 20 ετών.


Εκουαδόρ

n

Η Maria Ermelinda Ayme Sichigalo, αγρότισα και μητέρα οκτώ παιδιών, με το ημερήσιο γεύμα της, στην αυτοσχέδια κουζίνα της, στο χωριό Tingo, στις κεντρικές Άνδεις, στον Ισημερινό. Η θερμιδική αξία των γευμάτων της μια συνηθισμένη ημέρα του Σεπτεμβρίου, ήταν 3800 θερμίδες. Είναι 37 ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ