- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
#cook4heroes: Μαγειρεύοντας για ήρωες
Οι άνθρωποι της γαστρονομίας είπαν «ευχαριστώ» με τον δικό τους τρόπο
#cook4heroes: Τα εστιατόρια της πόλης ενώνονται και μαγειρεύουν για το προσωπικό των νοσοκομείων που μάχονται τον Covid-19
Στις 8 Απριλίου τρία από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας –η Cookoovaya, το Basegrill και ο Travolta– ανακοίνωσαν ότι θα μαγειρεύουν εθελοντικά για το προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς για τον Covid-19. Η πρωτοβουλία ονομάστηκε #cookforheroes και αμέσως αγκαλιάστηκε από τα πιο γνωστά ονόματα της αθηναϊκής γαστρονομίας. Το ένα μετά το άλλο, κορυφαία εστιατόρια και διάσημοι σεφ άρχισαν να μαγειρεύουν για τους ήρωες των ημερών της πανδημίας, γιατρούς και νοσηλευτές. Για να πουν το δικό τους «ευχαριστώ», ενώνοντας τις κουζίνες τους, ξεπερνώντας εμπόδια, με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ήταν συγκινητικό, βαθιά ανθρώπινο και αποκάλυψε το δυναμικό, ευέλικτο και με γρήγορα αντανακλαστικά πρόσωπο της σημερινής γαστρονομίας και των ανθρώπων που τη στελεχώνουν.
Μετά τους Κλεομένη Ζουρνατζή, Περικλή Κοσκινά, Βαγγέλη Λιάκο και Σπύρο Λιάκο (τους ιδιοκτήτες - σεφ των Cookoovaya, Basegrill, Travolta) την ίδια μέρα τη σκυτάλη παίρνει η Φωτεινή Παντζιά και με την πρωτοβουλία «meal4heroes» βάζει στο μαγείρεμα αλληλεγγύης τα εστιατόριά της By the Glass, Cardinale και Boccanegra.
Στις μέρες που ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι σεφ αφήνουν τα σπίτια τους, φορούν τις ποδιές τους, μπαίνουν στις κλειστές για το κοινό κουζίνες τους και αρχίζουν να προσφέρουν ζεστό, προσεγμένο, σπιτικό φαγάκι στους ήρωες με τις μάσκες. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει φαγητό, είναι όμως ο δικός τους τρόπος να ζεστάνουν τις ψυχές αυτών που στέκονται όρθιοι για να μας φροντίζουν.
Ό Άρης Βεζενές συμμετέχει στο #cook4heroes με τα εστιατόριά του Vezene και Birdman, ο Λευτέρης Λαζάρου με το Varoulko, ο Έκτορας Μποτρίνι με τα Botrini’s Restaurant και Etrusco, ο Γιάννης Μπαξεβάνης με το Ark, ο Γιάννης Λουκάκος με τα εστιατόρια Alio, Ψωμί Και Αλάτι και Buddha’s Hand, ο Γκίκας Ξενάκης με το Aleria, ο Χριστόφορος Πέσκιας με το Balthazar και το Different & Different Catering, ο Γιάννης Σαπουντζής με το Sapou, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης με το CTC και ο Νίκος Ρούσσος με τη Γεωργιάννα Χειλιαδάκη με τα εστιατόρια Funky Gourmet, Opso London και Pittabun.
Το ιστορικό εστιατόριο Βασίλαινας με τους ιδιοκτήτες του Θανάση Βασίλαινα και Βενιαμίν Δασκαλάκη και τους σεφ Μάνο Γαρνέλη και Βασίλη Παπαδόπουλο εκφράζει την επιθυμία για κοινωνική προσφορά μαγειρεύοντας εθελοντικά για τους πωλητές του περιοδικού Σχεδία, οι πιο πολλοί άνθρωποι άστεγοι, άνεργοι, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και που με την αναστολή του περιοδικού λόγω της πανδημίας δεν είχαν κανένα εισόδημα για να εξασφαλίσουν την τροφή τους.
Στην πορεία πολλοί δήλωσαν πως θέλουν να προσφέρουν όπου χρειάζεται και είναι σίγουρο πως αν η καραντίνα συνεχιζόταν θα βλέπαμε τσουνάμι συμμετοχών από πολλά μικρά-μεγάλα εστιατόρια. Η τεράστια πρωτοβουλία που απέδωσε χιλιάδες μερίδες φαγητού δεν θα κατάφερνε ποτέ να πραγματοποιηθεί παρόλη την καλή διάθεση των ανθρώπων που τη σκέφτηκαν, αν δεν είχε την υποστήριξη και άλλων φορέων: του Δήμου Αθηναίων που ανέλαβε τη διανομή των γευμάτων στα νοσοκομεία, των μεγάλων super market, των παραγωγών, των γνωστών delicatessen, των εταιρειών packaging.
Αυτό το διάστημα έλειψαν σε όλους μας τα εστιατόρια και τα bar της πόλης. Τα φωτεινά σποτ μέσα στον αστικό ιστό που μας ταΐζουν, μας διασκεδάζουν, μας περιποιούνται, μας χαλαρώνουν, μας κοινωνικοποιούν, μας αλλάζουν μια βαρετή καθημερινότητα. Η Αθήνα δεν θα ήταν ποτέ ίδια χωρίς αυτά. Με την επιστροφή στην κανονικότητα στα εστιατόρια επικρατεί αναβρασμός μια και οι πιο πολλοί, ακούγοντας τα νέα μέτρα και τους περιορισμούς βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο. Σε λίγες μέρες θα ανοίξουν πάλι και όσο κι αν τα νέα δεδομένα φαντάζουν πρωτόγνωρα και σκοτεινά, όλοι μας ανυπομονούμε να βρεθούμε ξανά εκεί. Μας λείψατε πολύ...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Σάντυ Δημητριάδου φτιάχνει entremets που μοιάζουν με ψυχεδελικά γλυπτά, ζωγραφίζει με mirror glaze και αποδεικνύει ότι ανάμεσα στα τρίγωνα Πανοράματος και τα κλισέ της πόλης, υπάρχει χώρος για γαστρονομική τέχνη.
Ένα μικρό -και νόστιμο- βόρειο θαύμα με χίλια δυο νόστιμα για να γευτείς
Ο αυστριακός φούρνος Rye στο Σόχο διχάζει τους λάτρεις της γαστρονομίας
Με ανανεωμένη εμφάνιση, πλούσια γεύση και την ελεύθερη έκφραση στο επίκεντρο, η Lovit μιλά στη GenZ και στους Millennials που αγαπούν τη διαφορετικότητα και θέλουν να δίνουν τον δικό τους τόνο σε ό,τι κάνουν
Από τα μπαρ και τα πολύχρωμα ψωμιά του Line στο δικό της all day στέκι
Mερικές καθημερινές συνήθειες μπορεί να χαλάνε την απόλαυση
Το τέλειο μπιφτεκόψωμο σε περιμένει στην επόμενη γωνία
Αφράτα μπισκότα, χρυσαφένια pancakes, αυγά σε κάθε δυνατή εκδοχή και ο καφές που ονειρεύεσαι
Εδώ φτιάχνονται καθημερινά χειροποίητα cinnamon rolls, buns με καρδάμο και μαρμελάδα
Oι specialty επιλογές της Handpickers Coffee Roasters πρωταγωνιστούν στο μενού
Υπάρχουν συνήθειες που στην Ιταλία περνούν από γενιά σε γενιά
Κάθε φλιτζάνι καφέ κρύβει μέσα του έναν ξεχωριστό, μοναδικό χαρακτήρα
Ένας καλός καφές, κάτι ζεστό στο πιάτο, ένα μπολ γεμάτο υφές και χρώματα και κάτι γλυκό για το τέλος
Specialty coffee και φαγητό σε ένα μενού που έχει ως πρωταγωνιστές φρεσκοψημένα bagels, soft cookies και αφράτα cinnamon rolls
Από τον καφέ μέχρι το matcha και τα proffees, τα ροφήματα σήμερα τα θέλουμε κρύα, φωτογενή και να θυμίζουν γλυκό.
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το δεύτερο διήμερο Φεστιβάλ του Γαστρονόμου: είσοδος, μάγειρες, φαγητό, ποτό και όσα μας περιμένουν στην Πειραιώς 260
Το πιο σταθερό ραντεβού των Αθηναίων κλείνει την πρώτη του δεκαετία
Ποντικάκι, γαλακτομπούρεκο και ο πιο ονειρεμένος μπακλαβάς του λεκανοπεδίου
Μουσική, cocktails, craft beer και signature γεύσεις στο πρώτο μεγάλο party του Wild Child στο Ηράκλειο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.