- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
#cook4heroes: Μαγειρεύοντας για ήρωες
Οι άνθρωποι της γαστρονομίας είπαν «ευχαριστώ» με τον δικό τους τρόπο
#cook4heroes: Τα εστιατόρια της πόλης ενώνονται και μαγειρεύουν για το προσωπικό των νοσοκομείων που μάχονται τον Covid-19
Στις 8 Απριλίου τρία από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας –η Cookoovaya, το Basegrill και ο Travolta– ανακοίνωσαν ότι θα μαγειρεύουν εθελοντικά για το προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς για τον Covid-19. Η πρωτοβουλία ονομάστηκε #cookforheroes και αμέσως αγκαλιάστηκε από τα πιο γνωστά ονόματα της αθηναϊκής γαστρονομίας. Το ένα μετά το άλλο, κορυφαία εστιατόρια και διάσημοι σεφ άρχισαν να μαγειρεύουν για τους ήρωες των ημερών της πανδημίας, γιατρούς και νοσηλευτές. Για να πουν το δικό τους «ευχαριστώ», ενώνοντας τις κουζίνες τους, ξεπερνώντας εμπόδια, με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ήταν συγκινητικό, βαθιά ανθρώπινο και αποκάλυψε το δυναμικό, ευέλικτο και με γρήγορα αντανακλαστικά πρόσωπο της σημερινής γαστρονομίας και των ανθρώπων που τη στελεχώνουν.
Μετά τους Κλεομένη Ζουρνατζή, Περικλή Κοσκινά, Βαγγέλη Λιάκο και Σπύρο Λιάκο (τους ιδιοκτήτες - σεφ των Cookoovaya, Basegrill, Travolta) την ίδια μέρα τη σκυτάλη παίρνει η Φωτεινή Παντζιά και με την πρωτοβουλία «meal4heroes» βάζει στο μαγείρεμα αλληλεγγύης τα εστιατόριά της By the Glass, Cardinale και Boccanegra.
Στις μέρες που ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι σεφ αφήνουν τα σπίτια τους, φορούν τις ποδιές τους, μπαίνουν στις κλειστές για το κοινό κουζίνες τους και αρχίζουν να προσφέρουν ζεστό, προσεγμένο, σπιτικό φαγάκι στους ήρωες με τις μάσκες. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει φαγητό, είναι όμως ο δικός τους τρόπος να ζεστάνουν τις ψυχές αυτών που στέκονται όρθιοι για να μας φροντίζουν.
Ό Άρης Βεζενές συμμετέχει στο #cook4heroes με τα εστιατόριά του Vezene και Birdman, ο Λευτέρης Λαζάρου με το Varoulko, ο Έκτορας Μποτρίνι με τα Botrini’s Restaurant και Etrusco, ο Γιάννης Μπαξεβάνης με το Ark, ο Γιάννης Λουκάκος με τα εστιατόρια Alio, Ψωμί Και Αλάτι και Buddha’s Hand, ο Γκίκας Ξενάκης με το Aleria, ο Χριστόφορος Πέσκιας με το Balthazar και το Different & Different Catering, ο Γιάννης Σαπουντζής με το Sapou, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης με το CTC και ο Νίκος Ρούσσος με τη Γεωργιάννα Χειλιαδάκη με τα εστιατόρια Funky Gourmet, Opso London και Pittabun.
Το ιστορικό εστιατόριο Βασίλαινας με τους ιδιοκτήτες του Θανάση Βασίλαινα και Βενιαμίν Δασκαλάκη και τους σεφ Μάνο Γαρνέλη και Βασίλη Παπαδόπουλο εκφράζει την επιθυμία για κοινωνική προσφορά μαγειρεύοντας εθελοντικά για τους πωλητές του περιοδικού Σχεδία, οι πιο πολλοί άνθρωποι άστεγοι, άνεργοι, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και που με την αναστολή του περιοδικού λόγω της πανδημίας δεν είχαν κανένα εισόδημα για να εξασφαλίσουν την τροφή τους.
Στην πορεία πολλοί δήλωσαν πως θέλουν να προσφέρουν όπου χρειάζεται και είναι σίγουρο πως αν η καραντίνα συνεχιζόταν θα βλέπαμε τσουνάμι συμμετοχών από πολλά μικρά-μεγάλα εστιατόρια. Η τεράστια πρωτοβουλία που απέδωσε χιλιάδες μερίδες φαγητού δεν θα κατάφερνε ποτέ να πραγματοποιηθεί παρόλη την καλή διάθεση των ανθρώπων που τη σκέφτηκαν, αν δεν είχε την υποστήριξη και άλλων φορέων: του Δήμου Αθηναίων που ανέλαβε τη διανομή των γευμάτων στα νοσοκομεία, των μεγάλων super market, των παραγωγών, των γνωστών delicatessen, των εταιρειών packaging.
Αυτό το διάστημα έλειψαν σε όλους μας τα εστιατόρια και τα bar της πόλης. Τα φωτεινά σποτ μέσα στον αστικό ιστό που μας ταΐζουν, μας διασκεδάζουν, μας περιποιούνται, μας χαλαρώνουν, μας κοινωνικοποιούν, μας αλλάζουν μια βαρετή καθημερινότητα. Η Αθήνα δεν θα ήταν ποτέ ίδια χωρίς αυτά. Με την επιστροφή στην κανονικότητα στα εστιατόρια επικρατεί αναβρασμός μια και οι πιο πολλοί, ακούγοντας τα νέα μέτρα και τους περιορισμούς βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο. Σε λίγες μέρες θα ανοίξουν πάλι και όσο κι αν τα νέα δεδομένα φαντάζουν πρωτόγνωρα και σκοτεινά, όλοι μας ανυπομονούμε να βρεθούμε ξανά εκεί. Μας λείψατε πολύ...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.