Θεματα

Φουρνάρισσα σε καραντίνα

H Ελισάβετ Κουλούρη μένει σπίτι και φτιάχνει focaccia

32014-72458.jpg
A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ελισάβετ Κουλούρη από το Betty's Bakery περιγράφει πώς περνάει την καραντίνα
Η Ελισάβετ Κουλούρη από το Betty's Bakery

Η Ελισάβετ Κουλούρη, ιδιοκτήτρια του φούρνου Betty’s Bakery, μένει σπίτι, ψήνει focaccia και μας δίνει τη συνταγή

Με ένα μικρό παιδί στο σπίτι 24/7 και ένα μωρό η ρουτίνα μου έχει αλλάξει δραστικά. Τηρώ, όμως, ευλαβικά το ωράριο των αρτοποιών – με ξυπνήματα νωρίς το πρωί για να φροντίσω τα μικρά μου, που είναι κι αυτά στο «γίνωμα».  Αφού τελειώσουμε νωρίς-νωρίς με τα μεσημεριανά, συνήθως έχω μία ώρα κενή, οπότε κάνω yoga μέσω youtube.Τα απογεύματα μπορεί να αξιοποιήσουμε το sms #6 με τον γιο μου και να πάμε για μπάλα στον λόφο, που είναι απέναντι από το σπίτι μας. Περίπου τρεις φορές την εβδομάδα τα απογεύματα ζυμώνουμε παρέα. Φτιάχνουμε φανταστική focaccia! Λόγω της εμμονής μου με το προζύμι, το περιμένουμε δύο μέρες για να γίνει. Η προσμονή γεμίζει τα μυαλά και τις μέρες μας. Το αποτέλεσμα, όμως, μας δικαιώνει. Αλλάζω τα toppings ανάλογα –κυρίως- με το τι υπάρχει στο σπίτι. Φτιάχνουμε και σκέτη, παιδική, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Η Ελισάβετ Κουλούρη από το Betty's Bakery περιγράφει πώς περνάει την καραντίνα
Η Ελισάβετ Κουλούρη μένει σπίτι και φτιάχνει focaccia

Ψωμί δεν φτιάχνω αυτές τις μέρες, με έχει βάλει ο Βαλιάνος στο πρόγραμμα των παραδόσεων και μου φέρνει 3 φορές την εβδομάδα στο σπίτι – με μάσκα και γάντια φυσικά! Ευκαιρία να κρίνω το ψωμί μου ως τρίτος. Κάθε φορά αλλάζω αγαπημένο! Αυτές τις μέρες τρώω ατελείωτα το μονόκκο & δίκοκκο σε φέτες του τοστ. Δεν έχει αλάτι, οπότε το τρώμε μικροί - μεγάλοι και βολεύει. Το ονειρεύομαι, όμως, το εργαστήριό μου με μάτια ανοιχτά και μυρίζω κάθε βράδυ στον ύπνο μου τις μυρωδιές απο το ψωμί που ψήνουν ακούραστα ο Ανδρέας και ο Δημήτρης - χωρίς εμένα - αυτές τις μέρες.

Η Ελισάβετ Κουλούρη μας δίνει τη συνταγή για focaccia
Το προζύμι για τη focaccia

Μέσα στην αμηχανία αυτής της περιόδου, η δημιουργικότητα δεν χάνεται. Τρέφεται απλώς από διαφορετικά ερεθίσματα. Από την ευλογία του να είμαστε όλοι υγιείς και μαζί στα σπίτια μας. Όλα καλά θα πάνε στο τέλος.

Συνταγή για focaccia

Η Ελισάβετ Κουλούρη μας δίνει τη συνταγή για focaccia
Η focaccia της Ελισάβετ Κουλούρη. Εσείς μπορείτε να βάλετε τα toppings της επιλογής σας

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 100 γρ. προζύμι ενεργό – δηλαδή να το έχουμε «ταίσει» 2-3 ώρες πριν – 100% υγρασία
  • 350 γρ. αλεύρι για pizza (πχ 00)
  • 200 - 250 γρ. αλεύρι για ψωμί (εγώ εδώ βάζω μονόκοκκο ή δίκοκκο)
  • 400 ml νερό χλιαρό
  • 20 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Για το topping

  • Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • Ό,τι άλλο σας αρέσει. Πχ ντοματάκια κομμένα στη μέση, λιαστές ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδι, δεντρολίβανο, αφρίνα.

Διαδικασία (στο γάντζο του μίξερ ή στο χέρι):

  1. Λιώνουμε το προζύμι στο νερό. Μόλις λιώσει καλά, προσθέτουμε το αλάτι και στη συνέχεια τα αλεύρια. Ζυμώνουμε στη χαμηλή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε στη χαμηλή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά ακόμη. Κάνουμε το τεστ του παράθυρου στη ζύμη (παίρνουμε ένα κομμάτι και το τεντώνουμε με τα δάχτυλά μας έως ότου να μπορούμε να βλέπουμε μέσα από αυτό – χωρίς να σπάσει).
  2. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο σκεύος και αρχιζουμε να την τεντώνουμε και να τη διπλώνουμε. Κάνουμε περίπου 10 σετ. Βάζουμε λάδι από πάνω, σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 4 ώρες. Κατά τη διάρκεια του γινώματος, κάνουμε τεντώματα και διπλώματα (10 κάθε φορά) ανά μισή ώρα στην αρχή για 3 φορές, ανά μία ώρα αργότερα. Στη μέση της διαδικασίας, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο ταψί – εκεί που θα την ψήσουμε – και συνεχίζει εκεί το γίνωμα.
  3. Μετά τις 4 ώρες – θελουμε να έχει διπλασιαστεί το ζυμάρι – σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε όλη νύχτα στο ψυγείο. Την επομένη, 2 ώρες περίπου πριν θέλουμε να ψήσουμε την focaccia, τη βγάζουμε από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει να έχει πολλές φουσκάλες και να είναι πολύ ενεργή.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C στον αέρα.
  5. Βρέχουμε τα δάχτυλά μας με νερό και πατάμε τη focaccia για να κάνει τις χαρακτηριστικές τρύπες. Ρίχνουμε από πανω το ελαιόλαδο και ό,τι άλλο θέλουμε να βάλουμε. Βάζουμε τη focaccia στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
  6. Όταν είναι έτοιμη θα κάνει έναν ωραίο κούφιο ήχο ο πάτος της. Τη βγάζετε από τον φούρνο. Όσο είναι ζεστή ρίχνετε κι άλλο λάδι και την αφήνετε να κρυώσει σε μια σχάρα πριν τη φάτε.

Η Ελισάβετ Κουλούρη μας δίνει τη συνταγή για focaccia
Η συνταγή της Ελισάβετ Κουλούρη για την τέλεια focaccia

*Η Ελισάβετ Κουλούρη είναι ιδιοκτήτρια του φούρνου Betty’s Bakery που φτιάχνει χειροποίητο ψωμί κάθε μέρα (και στο φέρνει στο σπίτι!).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ