- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Βασίλης Καλλίδης τα βράδια της καραντίνας φτιάχνει κοτόσουπα
Και όλα τα φαγητά που διώχνουν μακριά «ιούς και εξωγήινους»
#menoumespiti με την Athens Voice: o σεφ Βασίλης Καλλίδης γράφει ένα ειλικρινές και αστείο κείμενο για το πώς περνάει στην καραντίνα
Ένα πρωί μετά από επικό μεθύσι στη Μύκονο, πριν από 25 χρόνια, έτρωγα κοτόσουπα αυγολέμονο με τον άγγλο κολλητό μου τον Edward, μόνιμο κάτοικο του νησιού σ’ ένα σνακ μπαρ για ξενύχτηδες.
«Εσείς οι Έλληνες κάνετε κοτόσουπα με κάθε ευκαιρία.... Ανεβάζετε πυρετό.....κοτόσουπα, σπάτε πόδι... κοτόσουπα.... βρέχει.... κοτόσουπα.....χωρίζετε.... κοτόσουπα..... είναι το greek medicine!».
Με τα λόγια του Edward στο μυαλό έκανα κι εγώ κοτόσουπα το πρώτο βράδυ της καραντίνας. Δεν ήξερα τι θα γίνει, αν θα μπορώ να βγαίνω, τι θα γίνει με τις δουλειές, άκουγα φίλους που ζούνε με το μεροκάματο σε απόγνωση, έχοντας μόνο 10 ή 20 ευρώ στο σπίτι, καθώς και διάφορα αλλά αγριευτικά, που δε τα είχαμε ξαναζήσει. Καβγάδες σε σούπερ μάρκετ για το τίποτα, περιπολικά να γυρίζουν στις γειτονιές και τρομαχτικά ρεπορτάζ με μουσική επένδυση «Ο πόλεμος των κόσμων» (την ταινία που κατεβαίνουν εξωγήινοι και πίνουν το αίμα του κόσμου και στο τέλος τους σώζει ο Τομ Κρουζ).
Η αλήθεια είναι, -ολόκληρο γαϊδούρι-, πως μου πέρασε από το μυαλό να ήμουν για λίγο στην αγκαλιά της μητέρας μου, να μου χαϊδέψει τα μαλλιά και ενώ άλλες φορές θα ντρεπόμουν, αυτή τη φορά θα μου άρεσε. Νομίζω θα της έλεγα πως φοβάμαι αλλά μετά χύθηκε το ζουμί από την κότα που έβραζα και ξέχασα και τον φόβο και το χάδι της μητέρας μου σκουπίζοντας τα κεραμικά μάτια με το βετέξ.
Τις τρεις πρώτες μέρες εγκλεισμού όλοι το είδαμε παιδική χαρά, τα memes στα social media πήρανε φωτιά, με τη Βίρνα Δράκου να λέει πως είναι «πολύ πλούσια για να αρρωστήσει» και τους celebrities να λυσσάνε με τα λάιβ τους, να μας δείχνουν διατάσεις για τον τρικέφαλο και να τραγουδάνε.
Η μισή Ελλάδα έφτιαξε τα doughnuts της Βανδή (τρομερή συνταγή!!) και κατάπιε τη στενοχώρια με μπόλικο υδατάνθρακα, και η άλλη μισή έψαχνε στα ντουλάπια να βρει παιδικές φωτογραφίες να πάρει μέρος στο #babychalenge.
Εγώ το είδα κάπως και είπα να μην αφήσω το κοινό μου χωρίς διασκέδαση οπότε άρχισα να ανεβάζω γλυκά, ψωμιά και σταφιδόψωμα, σούπες και μακαρονάδες, τα ηρεμιστικά δηλαδή, αυτά που σε ναρκώνουν κάτω από το κουβερτάκι του ΙΚΕΑ και χάνεσαι ανάμεσα σε δυο κόσμους, από τη μια το Pose στο Netflix να χορεύουν οι βόγκερς με παγιέτες και φτερά να παίζει στις 55 ίντσες και από την άλλη να σκέφτεσαι πως πρέπει να φορτίσεις το κινητό για να μη ξεμείνεις από Ίνστα, να σηκωθείς να κάνεις λίγο κρόσφιτ στο μπαλκόνι και να χάνεσαι όλο και πιο βαθιά στα μαξιλάρια και πιο βαθιά και πιο βαθιά σε ένα όνειρο χωρίς ιούς, σα να μη συνέβη ποτέ τίποτα, να κάνουμε όλοι σχέδια για Πάσχα, Αγίου Πνεύματος και Δεκαπενταύγουστο.
Δε ξέρω εσείς τι κάνετε και πώς τα βγάζετε πέρα, εμένα όμως το μαγείρεμα με βοήθησε πολύ. Έφτιαξα αυτά που μου λείπανε τόσο καιρό, μια σπανακοτυρόπιτα, λαχανοντολμάδες, γεμιστά και τραχανά. Όλα τα κλασικά της μητέρας μου, τα φαγητά που με μεγάλωσε, που με έκανε να αισθάνομαι χορτάτος και ασφαλής. Και ειδικά τη λεμονάτη κοτόσουπα. Αυτή που την τρως ζεστή και νομίζεις πως κολυμπάς μέσα στο πιάτο. Αισθάνεσαι πως κολυμπάς στο πιο ασφαλές ζεστό μέρος που έχεις υπάρξει ποτέ. Χωρίς, ιούς, καβγάδες και περιπολικά, χωρίς εξωγήινους και Τομ Κρουζ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.