Θεματα

Ο Michel Roux δεν είναι πια εδώ

Ο σεφ που άλλαξε τη γαστρονομία στη Μεγάλη Βρετανία πέθανε σε ηλικία 79 ετών

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο Michel Roux
Michel Roux, Φωτογραφία: Oli Scarff/Getty Images/Ideal

Ο Michel Roux, ένας από τους διασημότερους chef στον κόσμο πέθανε στις 12 Μαρτίου 2020

Ανάμεσα στις σαρωτικές ειδήσεις για τον Κορονοϊό, εκείνη που αφορούσε τον θάνατο του Michel Roux πέρασε στα ψιλά και ήταν μάλλον άδικο για τον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο της γαστρονομίας. Ο Michel Roux γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1941 στη μέση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Charolles, στη νότια Βουργουνδία. Μετά τον πόλεμο μετακόμισε μαζί με τους γονείς του στο Παρίσι, όπου ο πατέρας του άνοιξε τη δική του επιχείρηση. Εθισμένος στον τζόγο, δεν άργησε να χάσει όλα τα λεφτά του και να κηρύξει πτώχευση. Μέχρι ο Michel να κλείσει τα δέκα του χρόνια, ο πατέρας του είχε εξαφανιστεί και η οικογένειά του δεν άκουσε ποτέ ξανά για αυτόν.

O Michel Roux πέθανε σε ηλικία 79 χρονών
Ο Michel Roux άλλαξε το μέλλον της γαστρονομίας στη Μεγάλη Βρετανία/ Φωτογραφία: Oli Scarff/Getty Images/Ideal

Όταν ο Michel έγινε 14 ετών ο μεγαλύτερος αδερφός του Albert είχε ήδη γίνει pastry chef. Ο μικρότερος αδερφός ακολούθησε τα βήματά του χωρίς δεύτερη σκέψη. Έγινε δεκτός ως πρακτικάριος στο Camille Loyal στο Belleville και άρχισε να δουλεύει σκληρά. Όταν η πρακτική του τελείωσε, ο Albert του βρήκε νέα εργασία στη Βρετανική Πρεσβεία όπου ο ίδιος δούλευε ως sous chef. Έφυγε από εκεί για να γίνει chef στο Philippe de Rothschild ενώ ο αδερφός του μετανάστευσε στην Αγγλία. Σύντομα θα τον ακολουθούσε και ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι δεν ήξερε να προφέρει ούτε μία λέξη στα Αγγλικά. Αργότερα στη ζωή του ο Michel Roux θα θυμηθεί όλους αυτούς τους ανθρώπους που εκείνη την εποχή του έλεγαν ότι είναι τρελός να μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι η αγγλική κουζίνα χαρακτηριζόταν τότε από «ανύπαρκτη» έως «απαίσια». Κι όμως, αυτή η απόφαση του Michel ήταν που στην πραγματικότητα άλλαξε το γαστρονομικό μέλλον σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

The Roux Brothers - Eggs 1

Το 1967 τα δύο αδέρφια ανοίγουν μαζί το πρώτο τους εστιατόριο. Στο Le Gavroche της οδού Lower Sloane υπήρξαν θαμώνες πολλοί διάσημοι της εποχής όπως o Charlie Chaplin και η Ava Gardner. To 1972 o Albert και ο Michel Roux ανοίγουν το δεύτερο εστιατόριο τους, το περίφημο Waterside Inn.Τα δύο αυτά εστιατόρια υπήρξαν ανάμεσα στα εστιατόρια που βραβεύτηκαν όταν ο οδηγός Michelin έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 1982 το το Le Gavroche έγινε το πρώτο εστιατόριο που πήρε 3 αστέρια Michelin στη Μεγάλη Βρετανία. Το 1985 το Waterside Inn βραβεύεται επίσης με 3 αστέρια και το 2010 γίνεται το πρώτο εστιατόριο εκτός Γαλλίας που διατηρεί τα 3 του αστέρια για 25 χρόνια (το Le Gavroche έχασε ένα αστέρι το 1993)!

Τα εστιατόρια των δύο Γάλλων αδερφών ήταν μια καινοτομία που η Μεγάλη Βρετανία δεν είχε δει ποτέ πριν. Αυτό που ουσιαστικά πρότειναν ήταν μια επιστροφή στις βασικές αρχές της (γαλλικής) κουζίνας. Πολυτελή υλικά, άψογες τεχνικές και αυστηρά υψηλή ποιότητα με οποιοδήποτε κόστος. Το κέρδος έρχονταν πάντα σε δεύτερη μοίρα στην κουζίνα των Roux. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη το πρώτο μενού του Le Gavroche περιείχε αρκετά από τα signature πιάτα που καθιέρωσαν τον Michel. Μεταξύ άλλων τα soufflés suissesses, η ψητή πάπια και το ξακουστό σουφλέ ομελέτας, ένα από τα πιο διάσημα γλυκά του Michel Roux.

Michel Roux The Collection   Tartlets

O Michel Roux πέθανε στις 12 Μαρτίου 2020 σε ηλικία 79 ετών αφήνοντας τις γνώσεις του σε 12 βιβλία (στα ελληνικά κυκλοφορούν δύο: οι «Σάλτσες» και τα «Αυγά». Για το δεύτερο ο Michel Roux χαρακτηρίστηκε ως «ο βασιλιάς των αυγών»). Εμφανίστηκε σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής και υπήρξε δάσκαλος για πολλούς διάσημους σεφ (μεταξύ άλλων ο Gordon Ramsey, ο Pierre Koffman, ο Christian Delteil και ο Mark Dodson). Έλαβε επίσης πολλές διακρίσεις, οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι αυτή του Meilleur Ouvrier de France en Patisserie το 1976, αυτή του Chevalier de l'Ordre National du Merite το 1987 και εκείνη του Chevalier de l'Ordre des Arts des Lettres το 1990.

Πάνω απ’ όλα ήταν ένας πολύ ζεστός, πληθωρικός και συμπαθέστατος chef που κι εδώ στην Ελλάδα είχαμε τη χαρά να τον γνωρίσουμε μέσα από την πολύχρονη συνεργασία του με τα ξενοδοχεία Χανδρής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ