- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Και είχε φουντώσει η κουβέντα για τις δίαιτες προχτές με κάτι φίλους, ο Δ. έλεγε για κάτι καινούργια χάπια που στην κλείνουνε την όρεξη- μόνο που τα‘χεις τα νεύρα λίγο τσιτωμένα-, επίσης και για κάτι νέα τεστ που ανιχνεύουν ποιες είναι οι τροφές που, δεν το πάει ο νους σου, αλλά ΑΥΤΕΣ ακριβώς σε παχαίνουν, κι άμα λέει αφαιρέσεις τις μπουρνέλες από το καθημερινό σου διαιτολόγιο το‘λυσες το πρόβλημα… Εγώ κατέθεσα την δίαιτα των Μπολσόι που κάνω από το σχολείο και την θεωρώ αξεπέραστη, η Φ. ανέλυσε το θέμα «αρνητικές θερμίδες», πως δηλαδή τρως αυγό το πρωί και καίει το χτεσινοβραδινό κατσίκι κι εκεί πάνω θυμήθηκε και συμπλήρωσε πως ο Νικηφόρος, μια ταβέρνα πίσω από τον Δαναό, κάνει το καλύτερο κατσικάκι γαμοπίλαφο σε όλη την Αθήνα. Σε τρία λεπτά ήμασταν μπροστά στο ασανσέρ και σε ένα τέταρτο καθισμένοι στην επί του πεζοδρομίου «βεράντα» του Νικηφόρου.
Ο Νικηφόρος, που λέτε, έχει ανοίξει το εστιατόριό του εδώ και 15 χρόνια, μαγειρεύει η γυναίκα του, ο ίδιος έχει αναλάβει τους προμηθευτές… «γιατί εμένα που με βλέπεις με το μάτι τον καταλαβαίνω τον καλό κιμά δεν χρειάζεται καν να τον δοκιμάσω», και δουλεύει μεροδούλι – μεροφάι, πιστά και με επαγγελματισμό. Ανοιχτός 7 μέρες τη βδομάδα μεσημέρι – βράδυ, έχει όλα τα ελληνικά μαγειρευτά (το μεσημέρι πλακώνουν όλοι οι δικηγόροι της Ευελπίδων), το οποίον λαδερά, μουσακάδες, παστίτσια, χοιρινό με χόρτα, κοτόπουλο γιουβέτσι και ότι άλλο είναι εποχής, το βράδυ συμπληρώνει με σχάρα και κρεατικά.
Όταν του λες τη μαγική λέξη «Κρήτη» ξυπνάει ο Ηρακλειώτης μέσα του και σου βγάζει ντάκους ωραίους και με ξινομυζήθρα μούρλια, απάκια και λουκάνικα ξιδάτα που δεν έχεις φάει νοστιμότερα, χοχλιούς μπουμπουριστούς να γλείφεις τα δάχτυλα σου, ντολμαδάκια που, -εδώ θα αφιερωθώ περισσότερο-, είναι ένα πιατάκι φρούτου με πάνω του στριμωγμένα ίσαμε και 35 κομμάτια τοσοδούλικα, μελωμένα, μαμάς μερακλούς Κρητικιάς μαγείρισσας. Συνεχίζει με οφτό, μακαρονάδα σε ζουμί από ζυγούρι και ανθότυρο και κλείνει με φοβερό κατσικάκι γαμοπίλαφο αν του τα χεις παραγγείλει από την προηγούμενη. Φάγαμε πολύ καλά, ήπιαμε χύμα κρασί Κρήτης, πληρώσαμε €15 το άτομο, μιλήσαμε ώρα με τον Νικηφόρο (φτυστός ο Μίμης Ανδρουλάκης) που έχει άποψη επί παντός και την εκφράζει με ωραιότατα ελληνικά, φύγαμε μετά το χαλβαδάκι – κέρασμα, υποσχεθήκαμε όλοι ότι το πρωί θα φάμε αυγά βραστά που το καίνε το κατσίκι πέραν πάσης αμφιβολίας.
Νικηφόρος, Λασκαρίδου 7 & Λ. Ριανκούρ, Αμπελόκηποι, 210 6984057
INFO
Σπιτικό φαγητό, 7 μέρες την εβδομάδα με τον Νικηφόρο-φτυστός ο σύντεκνος Μίμης Ανδρουλάκης-, να φροντίζει τις πρώτες ύλες. Νόστιμα μαγειρευτά αλλά και κρητικές λιχουδιές. Χοχλιοί μπουμπουριστοί, απάκι, ξιδάτο λουκάνικο και ντολμαδάκια το πιάτο σουξέ. Κρασί χύμα. Μεσημέρι γεμάτο από δικηγόρους και εργαζόμενους στην περιοχή, βράδυ με πιο νεανικές παρέες και γείτονες.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνηθίζουμε να τακτοποιούμε τη μαναβική πάνω κάτω στα ίδια σημεία, όμως αυτό είναι λάθος
Έπειτα από καταγγελίες πρώην εργαζομένων κατά του σεφ Ρενέ Ρετζέπι
O Martin Burg μας μιλά για το ARKET Café που ανοίγει στην Αθήνα και φέρνει μαζί του ρούχα, καφέ και σκανδιναβικά γλυκά
Από αραντσίνο μέχρι τηγανιτή πίτσα και νεοϋορκέζικο bagel
Πας για κρασί και ποτό, φεύγεις με προϊόντα από όλη την Ελλάδα
Όταν μασάς πέντε μέρες για να τη φας κι όταν έχει τυρί εκεί που δεν πρέπει
Τα χρονικά όρια που καλό είναι να γνωρίζουμε
Ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης, ευρύχωρο, φωτεινό και μοντέρνο, με πολλές βιτρίνες
Σκηνικό που θυμίζει παλιό στάβλο και πιάτα που βάζουν φωτιά στις κρύες νύχτες
Το ερώτημα έχει ανοίξει μια μικρή… γαστρονομική μάχη
Ένα σεμινάριο γύρω από τα γαλλικά τυριά και το κρασί στο Nora's Deli στο Κολωνάκι
Συνεντεύξεις με τους Γάλλους σεφ που συμμετέχουν στο Merci Chef 2026
Η τεχνική είναι γνωστή σε κάθε σπίτι
Ο αθηναϊκός δρόμος με τις περισσότερες νέες αφίξεις ζει (ξεκάθαρα) τη δεύτερη νιότη του
Δεν είναι μόνο ότι αλλάζει η γεύση και η υφή, αλλά και το ότι αναπτύσσονται μικρόβια
Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις...
Η Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας συνεχίζεται με πολλά, ενδιαφέροντα γαστρονομικά events
Δοκιμάσαμε τα έξι εμβληματικά γλυκά του Arnaud Larher σε συνεργασία με τον Jean Marie Hoffmann και τον Στέλιο Παρλιάρο
Αυθεντική γεύση, υψηλή θρεπτική αξία και αμέτρητοι τρόποι να το απολαύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.