- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το «Κέρας» στα Μελίσσια είναι το «διαφορετικό» μπακάλικο, είναι ελληνικό αλλά έχει ύφος προχωρημένου, ευρωπαϊκού ντελικατέσεν.
Εννοείται ότι δεν θα πήγαινα στα Μελίσσια για να πάρω παραδοσιακά λαζανόφυλλα −θα την έβγαζα και χωρίς αυτά– αλλά πήγα, ένιγουεη, με τη φίλη συγγραφέα/μεταφράστρια Χριστίνα Μανιά, και μπήκαμε στο «Κέρας» και δεν θέλαμε να βγούμε: Είναι ένα όμορφο και προχωρημένο μπακάλικο, με οικολογικά, βιολογικά, παραδοσιακά και σπιτικά προϊόντα πάρα πολύ ποιότητας, σε μεγάλη ποικιλία, το ένα καλύτερο από το άλλο, και...
Να απολογηθώ εδώ που αντιμετωπίζω τα μπακάλικα, ντέλι, παραδοσιακά παντοπωλεία και γενικά τα καταστήματα με εδώδιμα λες και είναι κοσμηματοπωλεία πολυτελείας: όχι ότι δεν εκτιμώ τα κοσμηματοπωλεία πολυτελείας, είναι ανεκτίμητα – απλώς στο ντέλι/μπακάλικο ενθουσιάζομαι περισσότερο, ψάξε βρες γιατί. Ενθουσιάζομαι με τα τρόφιμα που δεν έχω δοκιμάσει (ταξίδι στο άγνωστο), με όσα θυμίζουν παιδική ηλικία (ταξίδι στο παρελθόν) και με όσα είναι τόσο προχωρημένα που σε ξαφνιάζουν (ταξίδι στο μέλλον) – για να μην αναφερθώ στα ταξίδια σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας που παράγουν μικρά αριστουργήματα. Φυσικά φταίει και το ότι έχω μεγαλώσει κάμποσο, άρα ο ενθουσιασμός μου για τις νέες μόδες, π.χ. στα ρούχα, τα παπούτσια ή τα αξεσουάρ, έχει κάπως μαραθεί. Φυσικά και φταίει ότι σε ένα ωραίο ντέλι/μπακάλικο μπορείς να τακτοποιήσεις τον ενθουσιασμό σου με 20-30 ευρώ, ενώ στα παπούτσια-ρούχα-αξεσουάρ θα ζοριστείς − και λίγα λέω.
Τέλος πάντων, το «Κέρας» είναι όμορφο, κόζι, πλούσιο σαν το Κέρας της Αμάλθειας το ίδιο, με ζυμαρικά από το Χιώτικο Κελλάρι, προϊόντα με φυστίκι Αιγίνης, σφακιανές πίτες, παξιμαδάκια Ντουρουντούς, όσπρια Πρεσπών, αλλαντικά φυσικής ωρίμανσης Στρεμμένος Ευρυτανίας, μηλόξιδο Ολύμπου, μανιάτικες μακαρούνες, ανδριώτικα σπιτικά ζυμαρικά, ξυνοτύρι από την Ίο, μαρμελάδες Citrus από τη Χίο, προϊόντα μανιταριών από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Μετεώρων, βότανα και τσάγια κάθε είδους, κι ένα σωρό ακόμα πράγματα που οι γιαγιάδες μας θα αποκαλούσαν «καλούδια», κι ας είναι ίου η λέξη. Όλα είναι βιολογικά, χωρίς λιπάσματα και από μικρές οικογενειακές βιοτεχνίες.
Το «Κέρας» το άνοιξαν πριν ένα μήνα ο Γιάννης Παπασταφίδας και η Στέλλα Κοκκόλα, με την ιδέα του «διαφορετικού» μπακάλικου, που είναι ελληνικό αλλά έχει ύφος προχωρημένου, ευρωπαϊκού ντελικατέσεν.
Οι αποξηραμένες πιπερίτσες, ντοματούλες και μελιτζάνες που κρέμονται στην προθήκη δίνουν στο μαγαζί έναν αέρα Κωνσταντινούπολης, ίσως και Καισάρειας. Και αποκλείεται η μυθική Αμάλθεια να είχε περισσότερα «καλούδια» στο κέρατό της από το «Κέρας» των Μελισσίων.
Κέρας παντοπωλείο, Λ. Δημοκρατίας 39, Μελίσσια, 2108032990, to.kerato@yahoo.com, Facebook: tokerato.pantopoleion.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.