Ο σωστός τρόπος για να τηγανίσεις ένα αυγό,
Το αυγό είναι μια από αυτές τις σπάνιες τροφές που μπορούν κάλλιστα να πρωταγωνιστήσουν σε οποιοδήποτε καθημερινό πιάτο. Προσφέροντας 9 σημαντικά αμινοξέα και 7 γραμμάρια πρωτεΐνης - στην ουσία είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης - το αυγό κυριαρχεί με το σπαθί του στη διατροφική ρουτίνα της πλειοψηφίας των ανθρώπων.
Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψεις ένα αυγό, και ο κλασικότερος ίσως, είναι να το τηγανίσεις. Αν, εντελώς μηχανικά, ρίξεις μια κουταλιά βούτυρο στο τηγάνι, να ξέρεις πως αυτός ο τρόπος δεν είναι και ο πιο ενδεδειγμένος. Θα σου προτείνω έναν άλλο: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Και πριν αντιδράσεις με επιχειρήματα τύπου «το ελαιόλαδο είναι ακατάλληλο για τηγάνισμα», «οξειδώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες», «γίνεται καρκινογόνο» ή κάτι άλλο εξίσου δυσοίωνο, θα σου πω ότι:
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Ε που περιέχει σε υπερποσότητες το ελαιόλαδο το καθιστούν εξαιρετικά ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Παρά τις προκαταλήψεις σου, έρευνες έχουν δείξει πως το εξαιρετικό αυτό μεσογειακό υλικό θα αντέξει έως και 15 τηγανίσματα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αντίσταση στην οξειδωτική αλλοίωση σε σύγκριση με άλλα λάδια που θεωρείς περισσότερο κατάλληλα για τηγάνισμα. Όσο για το πρακτικό σκέλος της υπόθεσης, το τηγάνισμα ενός αυγού δεν θα θέσει το ελαιόλαδο σε τέτοιες δοκιμασίες. Δεν θα προλάβει να φτάσει στις επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες ώστε να καταστραφεί και να επιβαρύνει την υγεία σου.
Πώς να τηγανίσεις λοιπόν το αυγό σου σε ελαιόλαδο:
1. Αρχικά, φροντίζεις τα αυγά να μην είναι παγωμένα. Αν τα είχες στο ψυγείο να τα βγάλεις λίγα λεπτά νωρίτερα ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και αφού το ελαιόλαδο ζεσταίνεται σχεδόν αμέσως (θα χρειαστεί περίπου 30 δευτερόλεπτα), να είσαι έτοιμη να τα ρίξεις αμέσως στο τηγάνι. Θα τα ακούσεις να τσιτσιρίζουν στο λάδι. Μην απομακρυνθείς από το τηγάνι, γίνονται πολύ γρήγορα.
2. Επειδή το ελαιόλαδο έχει διαφορετικά λιπαρά από το βούτυρο, θα δεις πως το ασπράδι του αυγού θα γίνει αμέσως τραγανό στις άκρες αλλά ο κρόκος θα παραμείνει ρευστός και ζουμερός. Ποτέ ξανά σφικτός κρόκος! Τηγανητό αυγό χωρίς να σπάει και να τρέχει λαχταριστός ο κρόκος, να βουτήξεις το κάτι τις σου μέσα, δεν γίνεται.
3. Εκτός από το αξεπέραστο παρουσιαστικό και υφή, η γεύση των αυγών που έχουν τηγανιστεί σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι επίσης κάτι που αξίζει να δοκιμάσεις. Τη γεύση του καλού, ποιοτικού ελαιολάδου, σε καμία περίπτωση δεν τη λες ουδέτερη, κάτι που προσθέτει από μόνο του πόντους στο τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, σε αντίθεση με το βούτυρο που αφήνει μια «ιδέα» γάλακτος, αυτό το ελαιόλαδο, το έξτρα παρθένο, θα λειτουργήσει ως ο τέλειος καμβάς πάνω στον οποίο θα προσθέσεις, εκτός από αλάτι και πιπέρι και οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό σου μυρίσει και θα απολαύσεις, το τέλειο, για τα δεδομένα σου, τηγανιτό αυγό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.