- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο καφές που έρχεται από την Ινδονησία και φέρνει στο φλιτζάνι σου τη δική του ιστορία…
Αν δεις το όρος Gayo σε φωτογραφία, θα μπερδευτείς. Πρόκειται όντως για φωτογραφία ή μήπως είναι πίνακας; Δύσκολο να ξεχωρίσεις ανάμεσα στις τόσες μπλεγμένες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου. Εκεί, στα βάθη της Ινδονησίας, στο εξωτικό δάσος της επαρχίας Aceh, ταξίδεψαν οι άνθρωποι της Coffee Island για να βρουν ακόμα μία ανεπανάληπτη σοδειά καφέ και να τη φέρουν στο φλιτζάνι μας.
Στους πρόποδες του Gayo απλώνεται μία από τις διασημότερες και μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής Arabica στον πλανήτη. Εδώ βρίσκεται και η φάρμα του Salzi Pungkih. Ο Salzi που σήμερα είναι 50 χρονών μεγάλωσε σε αυτή τη φάρμα, την κληρονόμησε από τους γονείς του και όταν έρθει η ώρα θα την παραδώσει στο γιο του. Γι’ αυτόν, ο καφές δεν είναι απλά ένα ρόφημα. Είναι ολόκληρη η ιστορία της ζωής του, την οποία μοιράστηκε με τους ανθρώπους της Coffee Island και αυτοί με τη σειρά τους με όσους καταναλωτές θα έχουν την τύχη να δοκιμάσουν τον καφέ του.
Το 2015 ο Salzi έγινε μέλος του Arisarina Cooperative, του συνεταιρισμού παραγωγών καφέ στην περιοχή του Gayo, που ιδρύθηκε το 2013 και έχει σαν στόχο την προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας καφέ που καλλιεργείται στην περιοχή, όπως επίσης και τη διατήρηση και προστασία του οικοσυστήματος. Εξάλλου, όλοι και όλα (ιδίως ο καφές), από αυτό εξαρτώνται. Ως μέλος της Arisarina Cooperative ο Salzi γνώρισε νέα πράγματα, έμαθε να εκτιμά τη γεύση και την ποιότητα του καφέ και να κάνει ακόμα καλύτερο το προϊόν του. Και είναι αυτό το προϊόν που πίνω αυτή τη στιγμή μέσα σε ένα χάρτινο ποτήρι με κίτρινο λουλούδι, γράφοντας την ιστορία του ανθρώπου που τον παρήγαγε, προσπαθώντας να τον φανταστώ να μαζεύει, να ελέγχει, να διαλέγει αυτούς τους τόσο ξεχωριστούς κόκκινους καρπούς που κάνουν μια τεράστια διαφορά στη δική μου μέρα.
Ο καφές του Salzi έχει νότες tobacco, λεμονιού και καραμέλας. Θα τον βρείτε για λίγο ακόμα στα Coffee Island (με την… κωδική ονομασία Sumatra Gayo), μια που είναι ο 16ος Microfarm Project καφές των γνωστών μας Coffee Island. Τι ακριβώς είναι το Microfarm Project; Στην ουσία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εδώ βρίσκεται συμπυκνωμένη όλη η φιλοσοφία πίσω από την Coffee Island. Οι άνθρωποί της ταξιδεύουν τον κόσμο για να ανακαλύψουν τους παραγωγούς εκείνους που πραγματικά νοιάζονται για τον καφέ. Που, πολλές φορές υπό δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν να παράγουν μοναδικής ποιότητας καφέ, γλυκό, πολύπλοκο και απόλυτα γευστικό. Αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε εργοστάσια, αλλά στα χωράφια τους. Σε όλες αυτές τις μικρές φάρμες του κόσμου, που μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα.
Έπειτα από ταξίδια, συναντήσεις, δοκιμές και κυρίως πολλές αφηγήσεις ιστοριών, οι εξειδικευμένοι άνθρωποι της Coffee Island αγοράζουν τους καφέδες με Direct Trade. Που σημαίνει χωρίς μεσάζοντες, εξασφαλίζοντας μία άμεση και δίκαιη συνεργασία. Επειδή οι φάρμες με τις οποίες συνεργάζονται είναι στην πλειονότητά τους μικρές (κάτι που φυσικά διασφαλίζει την ποιότητα ενός specialty καφέ) και δεν έχουν μεγάλη παραγωγή για να καλύψει τις ανάγκες της Coffee Island για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι καφέδες του Microfarm Project είναι διαθέσιμοι στα καταστήματα (ως ροφήματα ή σε συσκευασίες των 200γρ. για το σπίτι) συνήθως από 2 έως 4 μήνες και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Με άλλα λόγια το Microfarm Project είναι η value for money πρόσβασή μας στην κουλτούρα του ποιοτικού καφέ (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο limited edition Sumatra Gayo κοστίζει μόλις €0,30 παραπάνω).
Όμως, δεν είναι η μοναδική γεύση των Microfarm Project καφέδων που τους κάνει τόσο ξεχωριστούς, ούτε ο χαρακτηρισμός τους ως “specialty coffee”. Είναι όλες αυτές οι ιστορίες των ανθρώπων που τους παράγουν. Ιστορίες σαν αυτή του Salzi.
Δείτε περισσότερα στο www.coffeeisland.gr/blog/ & www.coffeeisland.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.