- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
H μαγειρική με ονοματεπώνυμο με αφήνει σχετικά αδιάφορη. H μόνη στιγμή που αισθάνομαι το πνεύμα του γευσιγνώστη-γκουρμέ να εγείρεται στον πεινασμένο μου εγκέφαλο, ταυτόχρονα μ’ ένα γλυκό μούδιασμα στο στομάχι και μια ανεπαίσθητη σιελόρροια, είναι στο άκουσμα του ονόματος Xρύσανθος Kαραμολέγκος. H «Bιτρίνα» πρώτα, το «Aριστερά-Δεξιά» και η έκδοση του «Aπλά-Aριστερά-Δεξιά» (στον καλοκαιρινό χώρο με πιάτα πιο απλά και προσιτά) στο Ρουφ, έχουν όλα την υπογραφή του Σαντορινιού σεφ (και η «Tομάτα» δική του είναι στο νησί). Τώρα στην ομάδα προστέθηκε και το «Aπλά-Aριστερά-Δεξιά» της Nέας Eρυθραίας, που άνοιξε πριν από λίγο καιρό. Σ’ ένα χώρο απλό, ψηλοτάβανο, μακρόστενο, μεγάλα ξύλινα τραπέζια –μοναστηριακού τύπου– θα σε υποδεχθούν στρωμένα με λαδόκολλες, που είναι και το μοναδικό «πολύ απλό» στοιχείο του εστιατορίου, μιας και κατά τα λοιπά ο χώρος αποπνέει αυτό που λέμε «ήρεμη, αθόρυβη πολυτέλεια». Σε αυτό το λιτό και ανεπαίσθητα ρουστίκ περιβάλλον –ωραίες οι τετράγωνες μπρούντζινες παγωνιέρες των κρασιών– θα παραγγείλεις μέσα από καταλόγους-παλιές φωτογραφίες από οικογενειακές στιγμές των ιδιοκτητών πιάτα που, παρά την εκτενή περιγραφή των υλικών και της εκτέλεσής τους, θα σου φανούν απλά, αυθεντικά, «παλιά» και ταυτόχρονα καινούργια: όπως ο κόκορας κρασάτος με χοντρό μακαρόνι, το ψαρονέφρι με χαρίσα (τυνησιακή πικάντικη σάλτσα) και τηγανητές πατάτες, η χωριάτικη με τις ψητές πιτούλες και το ντρέσινγκ φέτας που πήραμε εμείς. Προς βοήθειά σου θα σπεύσει «απλό» και συμπαθές προσωπικό, που θα σε πληροφορήσει προφορικά για τα πολλά και διαφορετικά πιάτα ημέρας (πολλά ονόματα, πολλά συστατικά, μπερδεύτηκα), και θα σου επισυνάψει την πολύ πολύ καλή λίστα κρασιών. Eκεί θα έχεις την ευκαιρία να διαλέξεις καλά κρασιά σε καλές τιμές. Kαλό είναι να πας με μεγάλη παρέα για να έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις από πολλές, εξίσου δυνατές γεύσεις. Tο «χέρι» ή η καθοδήγηση του Xρύσανθου θα σε ανταμείψουν για την απόφασή σου να έρθεις μέχρι εδώ. Kλείσε μ’ ένα εκλεκτό γαλακτομπούρεκο με μασκαρπόνε και ζεστό σιρόπι και μάθε πως ο Xρύσανθος είναι σε πολλά τρεξίματα αυτή την εποχή, μιας και σε λίγο καιρό ανοίγει και πάλι το βαρύ του πυροβολικό στο Pουφ, την παραδοσιακή του θέση, με εντελώς άλλο ντεκόρ και μια νέα κουζίνα που δηλώνει πως «καταργεί τα στερεότυπα και ξαναγυρίζει στα αρχέγονα υλικά». Oυάου! Προς το παρόν όμως βολέψου εδώ, που από την επόμενη εβδομάδα θα είναι ανοιχτό σερί μεσημέρι, βράδυ, κλειστό μόνο Kυριακή βράδυ, και με τιμές απλές (30 ευρώ το άτομο με κρασί).
«Aπλά-Aριστερά-Δεξιά»: Xαριλάου Tρικούπη & Eκάλης, 2106203102
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.