- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Harry’s Kitchen, το πιο μικρό μαγαζί (1τ.μ. πρόσοψη) του κέντρου φτιάχνει τις πιο σπιτικές πίτες!
Συνταγές από την Αττάλεια, υλικά πρώτης ποιότητας
Η Αξαρλιάν είναι κι αυτή ένας από τους πιο μικρούς δρόμους του κέντρου, είναι ο μια σταλιά πεζόδρομος που ενώνει Λέκκα με Πραξιτέλους. Περπατάμε με φίλο που αμ ξερόλας, αμ λιχούδης, με πηγαίνει καρφί στις «πιο ωραίες πίτες του Συντάγματος». «Πού, τον ρωτάω, στο…», αναφέρω γνωστό κατάστημα της περιοχής. «Τι λες, αγάπη μου, πού έχεις μείνει;» με ρωτάει θιγμένος, «εγώ δεν είμαι του συρμού…». Έχω ακούσει κι άλλες φορές τέτοια, συνήθως κρατάω μικρό καλάθι, σ’ αυτόν εδώ όμως έχω μεγάλη εμπιστοσύνη.
Στη γωνία που σχηματίζει η Αξαρλιάν, βλέπω μαγαζάκι με πρόσοψη ένα τετραγωνικό μέτρο (κι αλήθεια λέω), μια γλυκύτατη κυρία με ποδιά να στέκεται στη πόρτα, και μια βιτρίνα με στρουμπουλές, καλοψημένες πίτες. Σκύβοντας, διαβάζω κασερόπιτα, κρεατόπιτα, παστουρμαδόπιτα, πίτα με φουρτάλια Άνδρου, πίτα-καγιανά…! Είναι αργά το μεσημέρι και έχουν μείνει μόνο αυτές, προφανώς διαλέγουμε τις μερακλίδικες: παστουρμαδόπιτα, κρεατόπιτα, τις οποίες κόβουμε στη μέση για να τις μοιραστούμε. Είναι πεντανόστιμες, τα υλικά φωνάζουν από μακριά την ποιότητά τους, αν και… τούρμπο γεύσης μάς αφήνουν στο τέλος μόνο απόλαυση, χόρταση, και μηδέν λιπαρότητα.
Ζητάω πληροφορίες αμέσως… Ο κύριος Χάρης Σατυρίδης έχει καταγωγή από την Αττάλεια, ο πατέρας του ήρθε δυο χρονών παιδάκι μαζί με την γιαγιά του η οποία άφησε στον εγγονό κληρονομιά τις αλάνθαστες μικρασιάτικες συνταγές της. Η κυρία Γιούλη, η γυναίκα του, έχει καταγωγή κυκλαδίτικη, από Άνδρο και Σύρο… γι’ αυτό και η φουρτάλια, η κλεισμένη μέσα στην πίτα. Παλιότερα είχαν δυο deli καταστήματα που παρά την πετυχημένη τους πορεία, όταν μεγάλωσε και σπουδάχτηκε η μοναχοκόρη (κτηνίατρος με μεταπτυχιακό στην Αγγλία) αποφάσισαν να τα κλείσουν για να ξεκουραστούν. Όμως νέοι άνθρωποι ακόμα και δραστήριοι πολύ και οι δύο… βαρέθηκαν να κάθονται. Ξεκίνησαν το μαγαζάκι της Αξαρλιάν τον Ιούλιο και από τότε ουρές σχηματίζονται απ’ έξω καθημερινά. Ανοίγουν κάθε μέρα στις 7 και κλείνουν στις 4, ο κύριος Χάρης όμως έρχεται από τις 3 τα ξημερώματα για την προετοιμασία – «ε, θέλει και το ζυμάρι να ξεκουραστεί».
Η τυρόπιτα έχει μέσα και μια σταλιά δυόσμο «για τη φρεσκάδα, έλεγε η γιαγιά», η κασερόπιτα έχει αυθεντικό κασέρι Μυτιλήνης και γραβιέρα Κρήτης «μένουμε βόρεια και ψωνίζουμε πάντα από τον Θανόπουλο, είναι κι αυτός «περίεργος» σαν κι εμάς, τα τυριά του είναι άφθαστα», στην κοτόπιτα ο κύριος Χάρης καραμελώνει μαύρη ζάχαρη, κρεμμύδια και πιπεριά Φλωρίνης και μετά βάζει το κοτόπουλο να μαγειρευτεί «στήθος φιλέτο πάντα, ούτε μπούτι, ούτε κιμάδες φτιαγμένοι από τα απομεινάρια». Η παστουρμαδόπιτα έχει φιλέτο παστουρμά «γι’ αυτό είναι και η πιο ακριβή μας, άμα είναι καλός ο παστουρμάς τα ‘χει τα λεφτά του», μαζί με κασέρι, παστουρμά, κρεμμύδι, μαϊντανό.
Η πίτα με φουρτάλια Άνδρου έχει αυγό, ντομάτα, λουκάνικο «από τον χασάπη μου, κυρία μου, όχι βιομηχανικά», η πίτα-καγιανάς είναι με ομελέτα, φρέσκο βούτυρο και φρέσκια ντομάτα, ρίγανη και φέτα «…βαρελίσια Βυτίνας, μόνο αυτή δουλεύουμε», η μελιτζανόπιτα έχει σαν βάση το ιμάμ που φτιάχνει η κυρία Γιούλη, η κρεατόπιτα Αττάλειας έχει κιμά μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό, καυτερό μπούκοβο, πιπέρι καγιέν, σουμάκ, σκόρδο, κρεμμύδι πελτέ (υπάρχει όμως και σε λιγότερο καυτερή βερσιόν). Η πίτα - τας κεμπάπ έχει μοσχάρι γάλακτος. Έχω μείνει άφωνη. Με το απρόσμενο «τίποτα» που κρύβει τόση νοστιμιά. Με την απαστράπτουσα καθαριότητα και τη σπιτική αίσθηση. Με την ποιότητα που κάνει μπαμ. Με την καλή τους διάθεση και την ευγένειά τους. Τους επαινώ. Τους ρωτάω αν σκέφτηκαν να χαμηλώσουν τα κόστη για να βγαίνει μεγαλύτερο κέρδος. « Τι λες, κοπέλα μου; Ξέρεις τι έλεγε η γιαγιά;» μου λέει με πλατύ χαμόγελο… «Έχεις μεγάλη ευθύνη άμα ταΐζεις κόσμο…»
Αξαρλιάν 2, Αθήνα, 2111152864, 6944776515, 6944776019
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.