- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Όταν συνάντησα τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο στο κτήμα του
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Μπαμπατζίμ ήταν ένα μύθος της Μακεδονίας
Έφυγε από τη ζωή στις 24 Δεκεμβρίου 2018, σε ηλικία 78 ετών, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Μπαμπατζίμ, που παράγει τα διάσημα ούζα και τσίπουρα. Υπήρξε η εμβληματική μορφή της αποσταγματοποιίας της Μακεδονίας, περίφημος οινοποιός, φιλοσοφημένος άνθρωπος και σπουδαία προσωπικότητα.
Τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν τον Γενάρη του 2018 αρκετά καταπονημένο, αλλά όλο ζωή, ενέργεια και πολλά όνειρα. Νομίζω ότι ο φακός μου είχε απαθανατίσει την αισιοδοξία του για τη ζωή αλλά και μια θλίψη και κούραση.
Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος ήταν ένας μύθος της Μακεδονίας, ένας τολμηρός αμπελουργός, εξαίρετος οινοποιός, ανεπανάληπτος αποσταγματοποιός, δεινός μάγειρας – για φίλους του μόνο – και φυσικά ένας συνομιλητής γητευτής.
Τον είχαμε συναντήσαμε στον παράδεισό του, στο κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου, στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου, ένα κτήμα 550 στρεμμάτων, με έναν αμπελώνα που περιτριγυρίζεται από βελανιδιές, οξιές και καστανιές, κοντά στον Λαγκαδά, 30 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.
Δεν υπήρχε μεγαλύτερη απόλαυση από το ν’ ακούς τον κυρ-Ανέστη να αφηγείται ιστορίες. Ιστορίες της οικογένειάς του -που από τη Σηλυβρία της Κωνσταντινούπολης, όπου έφτιαχνε φημισμένη ρακή, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη-, για τα παιδικά του χρόνια μέσα στο ποτοποιείο της μάνας του (έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 7 ετών), για την εφηβεία του, αλλά και τη δική του προσωπική διαδρομή, τα πάθη του, τις χαρές του και τη φιλοσοφία του.
Κάποιος θα έπρεπε να αναλάβει την κινηματογραφική βιογραφία του, που έχει εικόνες που σίγουρα θα ζήλευαν σημαντικοί σκηνοθέτες. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά σημεία της περιγραφής της ζωής του:
«Στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν 167 εγγεγραμμένοι ποτοποιοί. Κάθε ποτοποιείο ήταν κι ένα μικρό μεζεδοπωλείο, με τον μεζετζή να τηγανίζει σαρδέλες, πιπεριές και να προσφέρει τα ούζα με ελιές, τομάτες, αγγούρια. Εγώ από μικρός στον κόσμο των μεγάλων, πουλούσα ούζο ποτήρι-ποτήρι, γύρω στα 70 κιλά την ημέρα! Κι όταν μεγάλωσα λίγο, με το ποδήλατο έκανα διανομή νταμιτζάνες στα σπίτια των πελατών! Κείνη την εποχή, λίγο μετά τον πόλεμο, φτώχεια μεγάλη και το χύμα ούζο ήταν η μοναδική χαρά του κοσμάκη.
Διαβάστε περισσότερα για το Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου εδώ κι εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.