- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το καλοκαίρι είναι αλήθεια, μας ανοίγει η όρεξη
Psarakia και Psaroukles!
Στη Σαντορίνη είναι πολλά τα καλά εστιατόρια με παραδοσιακή ή έξτρα γκουρμέ κουζίνα. Όταν όμως τα πλήθη ζητούν ψαράκι κατευθύνονται σύσσωμα στο Psaraki, πάνω στο λιμανάκι της Βλυχάδας (2286082873) για ψαρομεζέδες, μύδια αχνιστά, καβουροσαλάτες ή και για μεγάλα ψάρια στη σχάρα, όπως αυτό της φωτογραφίας που μόλις παραδόθηκε από τον παλιό ψαρά του νησιού Άγγελο στον ιδιοκτήτη και σεφ Θανάση Σφουγγάρη.
Αθηναγόρας Κωστάκος
Απόβαση στη Μύκονο
Πολλοί διάσημοι σεφ της Αθήνας φέτος ξεκαλοκαιριάζουν εκεί. Ο Αθηναγόρας Κωστάκος (φωτό) στο Bill & Coo, ο Γιώργος Βενιέρης στο Lady Finger (ξενοδοχείο Andronikos), αλλά και στη δική του Liasti στη Λια, ο Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι στο Hippie Fish, ο Χρήστος Αθανασιάδης στο Nice’n Easy στο Καλό Λιβάδι, ο Χρόνης Δαμαλάς στο Kiku μέσα στο ξενοδοχείο Cavo Tagoo.
ΜΑΝΤΕΨΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΑΤΟ
Απάντηση: Τα γεμιστά, αγέμιστα
Ο Αθηναγόρας Κωστάκος υπογράφει το πιο αποδομημένο πιάτο του καλοκαιριού. Το λέει «τα γεμιστά των παιδικών μου χρόνων», και είναι ένα «ρολό» από ρύζι γεμιστών με κουκουνάρι και δυόσμο μαζί με κρέμα λαχανικών, εικονική ντομάτα με πιπεριά Φλωρίνης και «χιόνι φέτας» – οι κουκίδες που βλέπεις κρύβουν τη γεύση της πράσινης πιπεριάς. Στο Bill & Coo στη Μύκονο – πού αλλού;
Τι να φέρεις μαζί σου από τις διακοπές
* Ούζα, τσίπουρα και παστές σαρδέλες από τη Μυτιλήνη
* Λιολιό από την Κάλυμνο, ένας σπάνιος μεζές με το κεφάλι του χταποδιού βρασμένο σε θαλασσινό αλάτι, μαζί με λάδι και ξύδι, θα το βρεις μόνο από ψαράδες (άμα τους πιάσεις φίλους) σε βαζάκι
* Αγγιναράκια τουρσί και κρίταμα από την Τήνο
* Τυρί βολάκι και λούτζα από την Άνδρο
* Μύδια, μέλι, αγουρέλαιο από τη Χαλκιδική
* Ρακόμελα από την Αμοργό, λικέρ κίτρο από τη Νάξο, σουμάδα από τη Χίο, σούμα και γλυκό κρασί από τη Σάμο
* Κάπαρη, άνυδρα ντοματάκια, γλυκό κρασί Vinsanto από τη Σαντορίνη
* Στάκα, γραβιέρα, παξιμάδια, απάκι από την Κρήτη
* Γκόγκες (Πελοπόννησος), φλωμάρια (Λήμνος), σιουφιχτά (Κρήτη), γιουφκάδες (Μακεδονία), όλα τους ζυμαρικά φτιαγμένα από ντόπιες νοικοκυρές και συνεταιρισμούς
Σκαρμούτσος ή Σεβάχ ο Θαλασσινός
Αυτό το καλοκαίρι ο Δημήτρης γυρίζει τα ελληνικά νησιά. Στη Σκιάθο, τη Ρόδο και τη Μύκονο, θα τον βρεις στην αλυσίδα εστιατορίων ΕΡΓΟΝ. Στη Σέριφο και την Αθήνα, μαγειρεύει στα ξενοδοχεία της Cocomat. Στη Σαντορίνη, θα τον τρακάρεις στο ξενοδοχείο Homeric Poems. Αν σε βγάλει ο δρόμος στη Νάξο, θα γευτείς Σκαρμούτσιες γεύσεις στο Lagos Mare, ενώ αν τριγυρίζεις στο Ιόνιο και για την ακρίβεια στη Ζάκυνθο, πάλι Σκαρμούτσο θα πετύχεις στο Lesante. Πού και πού παίρνει κανένα ρεπό για να ανέβει στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονία Παλλάς, όπου ούτως ή άλλως επιμελείται όλα τα μενού.
Το Πέρασμα στη Σκύρο
Ο καιρός της αφθονίας
Ο κυρ-Γιώργης έχει την ταβέρνα Το Πέρασμα στη Σκύρο. Είναι κτηνοτρόφος, αλλά έχει και δικό του μπαχτσέ. Τυριά, λαχανικά και κρέας στην ταβέρνα που έχει με τη γυναίκα του, την κυρία Μαρία, είναι δικής τους παραγωγής (και μέλι, ψωμί). Άμα σε συμπαθήσει, μ’ εκείνη την παλιά νησιώτικη φιλοξενία που είναι όλο γλύκα και δεν σηκώνει αντιρρήσεις, θα σε πάρει να πάτε μαζί στον μπαχτσέ για να μαζέψεις μελιτζάνες, ντομάτες, πεπόνια, καρπούζια. Φέρε και σε μας...
Η νέα ρόκα παρμεζάνα: Κρίταμο
Το νέο «hot» χόρτο της σεζόν, θα το γευτείς στις σαλάτες ή μόνο του, όπου κι αν βρεθείς. Στις Κυκλάδες τουρσί, στη Χαλκιδική τηγανητό με κουρκούτι, στα πιάτα των διάσημων σεφ ωμό για να στολίζει το πιάτο.
Θαλασσάκι μου
Μετά τις βουτιές στον όρμο Υστερνίων, το Θαλασσάκι (2283031366) της Αντωνίας και του Άρη Τάτση θα σε ταΐσει με φαγάκι νόστιμο, θαλασσινό, απλά υπέροχο. Ζαρζαβατικά από το μποστάνι τους, χταποδάκια με σκόρδο και πετιμέζι, ψαρόσουπες με όλη τη νοστιμιά του βυθού, και ΚΥΡΙΩΣ μπακαλιάρο με σκορδάτο μπριάμ, πιάτο που από μόνο του είναι ένας ακόμη λόγος για να επισκεφτείς την πανέμορφη Τήνο.
Σεφ στις παραλίες
Η Ευδοκία Φυλακούρη βρίσκεται στo Agosto του ξενοδοχείου Micra Anglia της Άνδρου (φωτό), ο Γιάννης Μπαξεβάνης στην Κρήτη στο εστιατόριο Ferryman της Ελούντας, ο Λευτέρης Λαζάρου στο εστιατόριο Swell στο Ηράκλειο. Η Αντίπαρος τρώει γαλλικά, το καινούργιο Claire de Lune είναι το αδερφάκι του κολωνακιώτικου γαλλικού L’ Abreuvoir της Αθήνας των αδερφών Σπύρου και Κλαίρης Κώτση.
Λουκουμάδες, μια αγάπη (και) για το καλοκαίρι
Της ώρας, ζεστοί και λαχταριστοί, με παγωτό καϊμάκι, σοκολάτα και κροκάν από φουντούκι, με μέλι-σουσάμι ή κλασικοί. Τους σερβίρει ο Γιώργος Βενιέρης στην ταβέρνα του Liasti στη Λια της Μυκόνου, εκείνες τις ώρες, τις απογευματινές, της υπογλυκαιμίας.
Θραύση όμως στη Μύκονο κάνει και ο Νίκος Κουκιάσας με το Casa Dolce, παγωτατζίδικο με παγωτά που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Γεύσεις: μελόπιτα, ριζόγαλο, αμυγδαλωτό, αλλά και... φέτα και παγωτό wasabi!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.