Θεματα

Ο Αλέξανδρος Κουρής μιλάει στην Athens Voice

Τήνος, στην υγειά μας

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 437
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ΝΗΣΟΣ είναι η που πρώτα, αγαπάμε εμείς. Είναι το αγαπημένο μας ποτό στον αγαπημένο μας τόπο.
Mπίρα Νήσος από την Μικροζυθοποιία Κυκλάδων

Η A.V. μιλάει με τον Αλέξανδρο Κουρή και τη Μάγια Τσόκλη, από τους βασικούς μετόχους της νέας μικροζυθοποιίας.

Η μπίρα Νήσος είναι ένα από τα νέα προϊόντα τοπικής παραγωγής, έρχεται κατευθείαν από το Αρχιπέλαγος των Κυκλάδων, πατρίδα της η Τήνος. Φιλοδοξεί καταρχήν να... αρέσει (τη δοκιμάσαμε και είναι εξαιρετική) και ταυτόχρονα να λειτουργήσει σαν παράδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης και σαν πρεσβευτής του τόπου της. Μιλάμε με τον Αλέξανδρο Κουρή που μαζί με την «Τηνιακή» Μάγια Τσόκλη είναι από τους βασικούς μετόχους της νέας μικροζυθοποιίας.

Πες μας, με δυο λόγια, πώς γεννήθηκε η ιδέα για την μπίρα Νήσος;
Η ΝΗΣΟΣ ζούσε μέσα μας, ωρίμαζε μαζί μας, τρεφόταν με τις εμπειρίες και τα βιώματά μας. Με ένα μαγικό τρόπο αποφάσισε να εμφανιστεί στη συνείδησή μας το χειμώνα του 2012, όταν ήμασταν και εμείς έτοιμοι, όταν είχαμε πλέον πάρει την απόφαση να επικεντρώσουμε την ενέργειά μας μόνο σε αυτά που αγαπάμε, σε ό,τι μας συγκινεί αληθινά. Ένα Σαββατοκύριακο, χιόνιζε θυμάμαι, ήμασταν με τη Μάγια στην Τήνο και το φίλο μας καθηγητή στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Φίλιππο Παπαδόπουλο. Η ΝΗΣΟΣ είναι η μπίρα που, πρώτα, αγαπάμε εμείς. Είναι το αγαπημένο μας ποτό, στον αγαπημένο μας τόπο. Ενσωματώνει και αντανακλά τις αξίες μας. Είναι, τώρα πια, μία παραγωγική και πολύ δημιουργική δραστηριότητα που μας εκφράζει και μας κάνει περήφανους και ευτυχισμένους.

Γιατί μπίρα και όχι κρασί, ας πούμε; Και γιατί στην Τήνο;
Η προσπάθειά μας θα ’λεγα πως συνδυάζει τουλάχιστον τρία στοιχεία. Πρώτον, την μπίρα, ποτό που προσφέρει χαρά και ικανοποίηση καθημερινά σε πολύ κόσμο (και σ’ εμάς, φυσικά). Είναι ποτό με χαρακτήρα, σε πλήρη αρμονία με τον κυκλαδίτικο καλοκαιρινό τρόπο ζωής. Όπως το κρασί και το φαγητό, η μπίρα μπορεί να εκπροσωπήσει έναν τόπο, να γίνει μέρος της ταυτότητάς του και να λειτουργήσει ως πρεσβευτής. Με αυτή την ιδιότητα μετατρέπεται σε πολιτιστικό αγαθό που εκφράζει την προσωπικότητα, αλλά και την ιδιαίτερη εμπειρία που εκπέμπει ο τόπος στους ανθρώπους που τον κατοικούν ή τον επισκέπτονται. Δεύτερον, το Αρχιπέλαγος των Κυκλάδων που για μας είναι απλά... ο Παράδεισος επί της Γης. Ο  Ελύτης το λέει υπέροχα...

«Ώσπου τέλος ένιωσα κι ας πά’ να μ’ έλεγαν τρελό πως από ’να τίποτα γίνεται ο Παράδεισος». Αυτό είναι οι Κυκλάδες, το απολύτως ουσιώδες που σου θυμίζει πόσο συγκλονιστικό μπορεί να είναι το τίποτα... Και τρίτον και κυριότερο την Τήνο, την πατρίδα που επιλέξαμε, το μέρος που ονειρευόμαστε να ζήσουμε από κάποια στιγμή και μετά, μόνιμα. Η Τήνος που όλοι ξέρουν, αλλά λίγοι γνωρίζουν πραγματικά, είναι ένα απίστευτο νησί που προσφέρει ποικιλία συγκινήσεων,  εικόνων, γεύσεων και εμπειριών! Έχει πάνω από 40 ζωντανά και υπέροχα χωριά, είναι όπως έλεγε ο Καστοριάδης «χειροποίητη», αφού κάθε σπιθαμή της είναι λαξευμένη από τους εργατικούς και άξιους ανθρώπους. Χαίρομαι που είχα την τύχη να τη γνωρίσω μέσα από τη μοναδική ματιά της συντρόφου μου, της Μάγιας Τσόκλη.

Μπορεί μια μπίρα μικρής παραγωγής, με καταγωγή από ένα νησί των Κυκλάδων, να κάνει μεγάλη καριέρα;
Η εγκατάσταση της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο έχει χωρίς αμφιβολία τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που συνοδεύουν τη νησιωτικότητα και το μικρό μέγεθος της τηνιακής αγοράς. Το γνωρίζουμε καλά, όμως, όπως σας είπα και στην αρχή, η Τήνος μάς έκανε να δούμε τη ΝΗΣΟΣ μέσα μας! Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε η μπίρα μας να είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα τοπικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας και θα είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την αγάπη και την προτίμηση των Κυκλαδιτών και όσων αγαπούν τις Κυκλάδες. Η ΝΗΣΟΣ είναι «τυχερή» μπίρα! Έχοντας καταγωγή από την Τήνο και τις Κυκλάδες, η επιτυχία στην «καριέρα» της είναι εξασφαλισμένη.

Οι καλές παρέες κάνουν τις σωστές δουλειές; Ποιοι άλλοι βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα;
Η ιδρυτική ομάδα της «Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο», εκτός από τη Μάγια και εμένα, περιλαμβάνει και τους φίλους μας Ελίνα και Κωστή ∆άλλα, με τους οποίους μας ενώνουν κοινές ιδέες και η μεγάλη μας αγάπη για τις Κυκλάδες. Ολοκληρώθηκε με την πολύτιμη συμμετοχή εξειδικευμένων συνεργατών, των Σταύρου Λαδά και Λήδας Νταφούλη, που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία της ζυθοποιίας. Γύρω μας βρίσκονται και πολλοί άλλοι άνθρωποι που μας αγαπούν και μας εμπνέουν. 35.000 φίλοι στο Facebook, πολλοί από αυτούς γράφουν, φωτογραφίζουν και επικοινωνούν μαζί μας καθημερινά. Επίσης, κοντά μας από την αρχή στάθηκαν όλοι οι επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας στο νησί μας, που συμμετείχαν και στην επιλογή της συνταγής και της τελικής γεύσης της ΝΗΣΟΣ, η οποία τόσο θετικά σχολιάζεται απ’ όσους δοκίμασαν τα πρώτα μας μπουκάλια.

Η κρίση δεν σας πτόησε;
Το όραμα να φτιάξουμε μια κορυφαία μπίρα είναι πιο ισχυρό από την κρίση και η επιχειρηματικότητα η μόνη υγιής διέξοδος από αυτήν. Η κρίση μάς κινητοποιεί να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Εμείς αυτό κάνουμε και ελπίζουμε και άλλοι να κάνουν το ίδιο. Σκεφτείτε για λίγο τι θα γινόταν αν όλοι όσοι αγαπούν έναν τόπο και έχουν κάποια δυνατότητα, δημιουργούσαν εκεί μία παραγωγική επιχείρηση. Μήπως έτσι θα άλλαζε η Ελλάδα;

Δυνατό όνομα και ωραία συσκευασία. Ποιος είναι ο νονός και ποιος έφτιαξε το μπουκάλι;
Μάγια και Αλέξανδρος, Αλέξανδρος και Μάγια, μπαμπάς και μαμά. Το όνομα το αποφασίσαμε μέσα στο αυτοκίνητο και το σήμα το ζωγραφίσαμε σ’ ένα τραπεζομάντιλο ταβέρνας στην Τήνο. Φυσικά, το φωτογραφίσαμε και το στείλαμε την επόμενη μέρα σε κάποιον ειδικό συνεργάτη που επεξεργάστηκε μαζί μας την κάθε του λεπτομέρεια. Έμπνευσή μας η έννοια της νησιωτικότητας, τα μαρμάρινα υπέρθυρα της Τήνου και τα ψηφιδωτά δάπεδα της Δήλου. Φυσικά, το λογότυπό μας είναι μόνο στα ελληνικά, γράφει «ΝΗΣΟΣ». Ξέρουμε ότι δυσκολεύουμε λίγο τη ζωή των ξένων φίλων μας, αλλά τι να κάνουμε... Ελπίζουμε όταν μας δοκιμάσουν να ευχαριστηθούν τόσο πολύ που να μάθουν να μας προφέρουν.

Πες μας κάποιους λόγους για να προτιμήσουμε την μπίρα Νήσος...
Έχει πλούσια γεύση, άρωμα και σώμα, και έρχεται σε πλήρη αρμονία με την κυκλαδίτικη γαστρονομία. Έχει μια διαφορετική αίσθηση, που ξαφνιάζει ευχάριστα ένα μεγάλο εύ́ρος ουρανίσκων. Είναι 100% φυσική και «χειροποίητη». Περιέχει μόνο άριστης ποιότητας βύ́νες, λυκί́σκους και μαγιά́, και ζυθοποιείται αποκλειστικά με τον παραδοσιακό́, αργό́, φυσικό́ τρό́πο ζυθοποί́ησης. Κι ακόμη προσφέρεται «ζωντανή», με τη μέγιστη δυνατή γεύση και διατροφική αξία, καθώς δεν υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία (παστερίωση) και δεν περιέχει συντηρητικά. Σταθεροποιείται με μικροφιλτράρισμα (micro-filtration) και έχει διάρκεια ζωής εκτός ψυγείου 6 μήνες.

Πού μπορούμε να τη βρούμε; Έχετε καλό δίκτυο διανομής;
Ζυθοποιείται και συσκευάζεται στο μικροζυθοποιείο μας στην Τήνο. Παρακαλούμε να θυμάστε ότι είμαστε Μικροζυθοποιείο! Δεν έχουμε την ποσότητα ώστε να βρισκόμαστε παντού, αν και θα θέλαμε πάρα πολύ να ανταποκριθούμε στη μεγάλη ζήτηση από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό! Μη μας συγκρίνετε με τις βιομηχανικές μπίρες που λόγω μεγάλου όγκου έχουν ένα τεράστιο δίκτυο διανομής. Φιλοδοξούμε να καλύψουμε επαρκώς τον τόπο μας, τις Κυκλάδες δηλαδή, και επιλεκτικά κάποια σημεία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ίσως, αν θέλετε να μας βρείτε σίγουρα, πρέπει να μας δείτε ως ένα ακόμα καλό λόγο να επισκεφτείτε την Τήνο και τις Κυκλάδες. 

Πες μας τις πιο τρελές σου φιλοδοξίες για τη Νήσος...
Ποια θα ’θελες να ήταν η πορεία της;

Να γίνει πρότυπο, τόσο ως προϊόν τοπικής παραγωγής όσο και ως παράδειγμα περιφερειακής παραγωγικής επένδυσης, που θα προσθέσει αξία στην οικονομία, την κοινωνία και την ταυτότητα των Κυκλάδων ίσως και για παραπάνω από μία γενιές!

Αλέξανδρος Κουρής

Info: Ο Αλέξανδρος Κουρής, βασικός μέτοχος της νέας μικροζυθοποιίας, είναι γνωστός στο χώρο του στρατηγικού marketing, του τουρισμού και της γαστρονομίας με έργα όπως το «Kerasma», το «New Wines Of Greece», το «Mythical Peloponnese». Αυτή τη στιγμή κατοικεί και εργάζεται στο Άμπου Ντάμπι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ