- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Όλες της Τήνου οι νοστιμιές στο Θαλασσάκι
Πάνω στη θάλασσα ακριβώς, σε κατακτάει με την πρώτη ματιά
Πήγαμε στο Θαλασσάκι, μια από τις καλύτερες ταβέρνες της Τήνου (Όρμος Υστερνίων) και σας το προτείνουμε. Ό,τι φάγαμε ήταν καταπληκτικό.
Έχω γυρίσει 2-3 μέρες από την Τήνο, καλεσμένη από την καινούργια κυκλαδίτικη μπίρα Νήσος (εξαιρετική, αλλά θα μιλήσουμε γι’ αυτήν στο επόμενο τεύχος) κι έχω ακόμα τις ομορφιές του νησιού μέσα μου. Γυρίσαμε, μυρίσαμε, φάγαμε και ήπιαμε όλα τα καλούδια του νησιού. Και φυσικά πήγαμε στο famous Θαλασσάκι, ταβέρνα που μετά τις δύο απανωτές μου επισκέψεις μέσα σε δυόμισι μέρες συγκαταλέγω στις καλύτερες που έχω γευτεί εδώ και χρόνια. Κάτω από τα γραφικά Υστέρνια και πάνω στη θάλασσα ακριβώς, σε κατακτάει με την πρώτη ματιά.
Με το απέραντο γαλάζιο και τα βότσαλα για φυσικό ντεκόρ, απλώνει τραπέζια πάνω στη μικρή προβλήτα, όλα τους ζωγραφισμένα στο χέρι. Άλλο γαλάζιο με μικρά λουλουδάκια του αγρού, πιο δίπλα ένα πράσινο με ζωηρές φούξια περικοκλάδες, το επόμενο αχνοκίτρινο με ψαράκια να κολυμπάνε, στο άλλο τα ψαράκια είναι φαγωμένα κι έχουν πάνω τους τα αγκίστρια. Ρωτήσαμε για τον καλλιτέχνη που φτιάχνει αυτές τις υπέροχες ζωγραφιές και φτάσαμε στη… μαγείρισσα. Η νεαρή Αντωνία έχει σπουδάσει κοινωνική λειτουργός, ως προς τη μαγειρική είναι αυτοδίδακτη – και, ναι, έχει πολύ ταλέντο. Μαζί με τον Άρη τον άντρα της φτιάξανε τούτη εδώ την ταβέρνα και βαλθήκανε να αναδείξουν τα ντόπια προϊόντα του νησιού τους. Εξαιρετικά τυριά, λούζα, αγκιναράκια, κάπαρη, ντοματάκια, έχουν μάλιστα πίσω από την ταβέρνα το δικό τους μποστάνι με τα άπαντα…
Ό,τι φάγαμε ήταν καταπληκτικό. Σαλάτες με μπουκετάκια μυρωδικών, χταπόδια ψητά με πετιμέζι και ολόκληρα σκόρδα-λουκούμι να κάνουν την κάθε μπουκιά μεγαλείο γεύσης. Μύδια με μάραθα και κάπαρες και μύδια με ζαφορά και σκόρδο, καλαμάρια ψητά με κρεμμύδια και πατάτες να λιώνουν στο στόμα. Μεγάλη δύναμη επιδεικνύει το Θαλασσάκι και στο θέμα «μπακαλιάρος». Παστός και πάντα παρών ακόμη κι όταν δεν βρίσκουν φρέσκο ψάρι, τους βολεύει και κάνουν μ’ αυτόν 4-5 συνταγές. Πήραμε έναν «άσπρο» με ζαφορά και πατάτες βραστές, κι έναν «κόκκινο» με τηγανητό μπριάμ δίπλα του, πατατούλες δηλαδή και κολοκύθια σε κυβάκια λουσμένα με έξτρα σκορδάτη ντοματοπελτεδένια σάλτσα. Δεν ήταν μόνο πεντανόστιμα όλα όσα φάγαμε (υπάρχουν και μαγειρευτά, όπως σουτζουκάκια, λεμονάτο μοσχάρι, κατσικάκι στο φούρνο, κακαβιά κατόπιν παραγγελίας), ήταν και υπέροχα σερβιρισμένα.
Η τέλεια ταραμοσαλάτα ήρθε με ένα λουλουδάκι μαντζουράνας στην κορφή, οι σαλάτες στολιζόντουσαν με κερασάκια τουρσί, το φρέσκο κρεμμυδάκι ήταν κομμένο σε ροδέλες και πιανόταν σε «κολιέ» με ένα πράσινο κλωνί για να ομορφύνει τη ρεγγοσαλάτα. Κι ακόμη, ο Βαγγέλης και ο Βασίλης που σερβίρανε ήταν γλυκύτατα παιδιά που θες να τους κάνεις φίλους, οι μουσικές απαλές και καλές. Η κουζίνα άστραφτε από καθαριότητα και ήταν γεμάτη από παιδικές ζωγραφιές, με τα πρόσωπα του μαγαζιού «φιλοτεχνημένα» από τα πιτσιρίκια του Άρη και της Αντωνίας. Σε μικρά, παλιακά και επίσης υπέροχα σφηνάκια ήπιαμε ρακές και γλυκό κρασί και κλείσαμε με μπεζέδες με γλυκό κουταλιού και λουκούμι τριαντάφυλλο με παγωτό καϊμάκι. Αν βρεθείτε στην Τήνο η επίσκεψη επιβάλλεται, μόνο φροντίστε να κλείσετε τραπέζι, ο κόσμος πάντα πολύς.
Ανοιχτά συνεχώς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Όρμος Υστερνίων, 2283031366
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.