Η Μελίνα Μερκούρη έχει το δικό της café στην Πλάκα
Σ’ έναν από τους γραφικότερους δρόμους της Αθήνας βρίσκεται ένα καφέ αφιερωμένο στη γυναίκα-θρύλο
Το καφέ Μελίνα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μαγαζιά της Αθήνας, αφού κινείται ανάμεσα σε ελληνικό καφενείο και γαλλικό μπιστρό του οποίου οι τοίχοι είναι γεμάτοι με φωτογραφίες της Μελίνας. Στους κόκκινους τοίχους, μια παλιομοδίτικη νοσταλγική διακόσμηση και πολλές φωτογραφίες της μέσα από τον κινηματογράφο, την προσωπική της ζωή και αναμνηστικές με πρόσωπα-σύμβολα της οικουμένης. Φωτογραφίες με τον Ούλωφ Πάλμε, με την Ίντιρα Γκάντι, με τον Ρόμπερτ Κέννεντυ, τον Σαλβατόρ Νταλί, τον Φεντερίκο Φελλίνι, τον αγαπημένο της Ρούντι, σύζυγο Ζυλ Ντασσέν, αλλά και τους δικούς μας, τον Ωνάση, Καζαντζάκη, Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Κακογιάννη.
Οι φωτογραφίες, αλλά και κάποια προσωπικά αντικείμενα, παραδόθηκαν από το ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη στον Ανδρέα Μαρτζάκλη, τον ιδιοκτήτη του καφέ, ο οποίος με τον δέοντα σεβασμό αλλά και με πολλή αγάπη και μεράκι –γνωρίζονταν με τη Μελίνα- έφτιαξε ένα στέκι αντάξιο του ονόματος της μεγάλης ντίβας, της άξιας αγωνίστριας της Δημοκρατίας, αλλά και οραματίστριας της επιστροφής των Ελγινείων μαρμάρων και της δημιουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.
Οι πόρτες του καφέ Μελίνα ανοίγουν από νωρίς για τον πρωινό καφέ και για δεκατιανό και παραμένουν ανοιχτές όλη την ημέρα για καφέ ή για φαγητό, ενώ το βράδυ τα τραπέζια φωτίζονται από το φως των κεριών σε παλιά κηροπήγια μετατρέποντας το καφέ Μελίνα σε ατμοσφαιρικό μπαρ.
Μεγάλο πλεονέκτημα ο εξωτερικός χώρος με τα τραπεζάκια στα σκαλάκια κάτω από την Ακρόπολη, ιδανικός για τις ηλιόλουστες μέρες. Και βέβαια, το άλλο πλεονέκτημα του καφέ Μελίνα ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του, ο Ανδρέας Μαρτζάκλης, που με τον πληθωρικό, ατίθασο χαρακτήρα του και τη γνήσια καλοσύνη του έχει καταφέρει να κάνει το μαγαζί του σημείο αναφοράς. Στέκι των γειτόνων, κάθε τάξης και επαγγέλματος που θα περάσουν απ’ τον καφενέ να μάθουν τα νέα της γειτονιάς τους, των κατοίκων της πρωτεύουσας που ειδικά τα Σαββατοκύριακα ξεχύνονται στην Πλάκα, αλλά και των ξένων επισκεπτών του ιστορικού κέντρου που θα περάσουν από εδώ να ξαποστάσουν, να πιουν τον καφέ τους, να τσιμπήσουν κανένα μεζέ, να φάνε ελαφρά και βέβαια να ξαναθυμηθούν τη μεγάλη Μελίνα. Περισσότερα.
*Για την ταβέρνα Κληματαριά διαβάστε εδώ.
**Για το εστιατόριο στο Μουσείο Ακρόπολης διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.