- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Black Pepper είναι ένα από τα ομορφότερα νεομπακάλικα της Αθήνας
Σε μια γωνιά των Πετραλώνων με ρετρό διάθεση και προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα
Τα Πετράλωνα είναι από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας. Όλοι οι παλιοί Αθηναίοι θυμούνται τους πετροπόλεμους μεταξύ των παιδιών των Άνω και Κάτω Πετραλώνων και τα σπασμένα κεφάλια των παιδιών που διασκέδαζαν έτσι και το χαιρόντουσαν. Τα Άνω και τα Κάτω Πετράλωνα με τεχνητό χώρισμα τις σιδηροδρομικές γραμμές του ηλεκτρικού. Τα Κάτω Πετράλωνα πιο φλύαρα και θορυβώδη, πιο εργατούπολη. Τα Άνω πιο ήσυχα, πιο απόμερα και πιο καλλιτεχνικά.
Και στις δυο περιπτώσεις πάντως τα Πετράλωνα ήταν μια φτωχογειτονιά – με αρκετές εξαιρέσεις όσο πλησίαζες προς Ακρόπολη – σε απόσταση αναπνοής από το Θησείο και το ιστορικό κέντρο. Οι κάτοικοι κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι ή εργάτες, που δούλευαν στις μονάδες παραγωγής του Παυλίδη, της ΚΟΠΕΡ, του Πυλοποιείου Πουλόπουλος σε κλωστοϋφαντουργίες και σε βιοτεχνίες. Κάποια εποχή οι φάμπρικες έκλεισαν, τα Πετράλωνα ερήμωσαν, στην πορεία γίνηκαν φοιτητούπολη και καλλιτεχνούπολη και αναζωογονήθηκε η περιοχή και σήμερα είναι ο περιζήτητος διεθνής προορισμός Airbnb.
Ανάμεσα στους ανθρώπινους στενούς δρόμους των Πετραλώνων, ενδιάμεσα από τις νεραντζιές και τις λεμονιές, συναντάς κάθε είδους κατοικίες. Φτωχόσπιτα, νεοκλασικές ταπεινές μονοκατοικίες έως και πιο εντυπωσιακές, όμορφες κατοικίες από τον Μεσοπόλεμο, μικρές πολυκατοικίες του ‘60. Κι ανάμεσά τους νέα καταστήματα που εκπροσωπούν τις σύγχρονες ανάγκες της γραφικής αυτής συνοικίας.
Ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα είναι το Black Pepper, ένα παντοπωλείο νέας γενιάς με σύγχρονη αισθητική. Παλιό οικογενειακό ζαχαροπλαστείο με ένα υπέροχο μωσαϊκό μετατράπηκε από τον Περικλή Σίμωση μηχανικό, και τη γυναίκα του Βάσια Μουστάκα γεωπόνο – κι οι δύο άνθρωποι της δουλειάς – σ’ ένα από τα ομορφότερα νεομπακάλικα της Αθήνας.
Δεν είναι μόνο το γούστο τους όπως αποτυπώθηκε με τα παλιά έπιπλα, τις σύγχρονες κατασκευές και τη διακόσμηση που δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα (παλιές κονσέρβες, συσκευασίες εμβληματικών προϊόντων, ζυγαριές, τα ραδιοφωνάκια, ρετρό αντικείμενα). Αυτό που με συγκίνησε είναι η προσπάθεια τους να βρουν τους καλύτερους παραγωγούς από τις άκρες της Ελλάδας και να τους προτείνουν στους πελάτες τους. Προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και μικρές οικοτεχνίες, ζυμαρικά, αλλαντικά, τυριά, μανιτάρια, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, εκλεκτό καφέ, ελληνικές μπύρες από μικρές ζυθοποιίες και πολλά άλλα ακόμα. Περισσότερα.
*Για την Ευριπίδου διαβάστε εδώ.
**Για το Τυροκομείο Κωσταρέλου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Εκλεκτά deli προϊόντα, βιολογικό κρέας, παραδοσιακά προϊόντα και πολλά ακόμα
Οπωσδήποτε να πάρετε τη φημισμένη χειροποίητη κοτόπιτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.