- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ταβέρνα αγαπημένη πολλών Αθηναίων ψαροφαγάδων εδώ και πολλά πολλά χρόνια, με φανατικούς. Kατά καιρούς όλοι βρίσκουν κάτι και «κολλάνε». Παλιότερα ήταν τα φοβερά του σκορδοπιτάκια με τις γαριδούλες, μετά ήταν η σαρδελίτσα στα κάρβουνα με κρεμμυδάκι, μπούκοβο, λαδολέμονο, ακολούθησαν οι τρομερές μακαρονάδες με τα ψαρικά και τα όστρακα. Υπάρχουν πάντα και τα στάνταρ. Η αχινοσαλάτα. Αχτύπητη, μοναδική, φρέσκια.
Εγγυημένη γεύση, όσοι ξέρουν παίρνουν από πριν τηλέφωνο να…κάνουν κράτηση, γίνεται πάντα ανάρπαστη. Το άλλο στάνταρ είναι η ταραμοσαλάτα- μέσα στις καλύτερες του λεκανοπεδίου. Και από κει και πέρα τα ψάρια. Μεγάλα, της σχάρας, με άφθαστο ψήσιμο, σε μεγάλη ποικιλία, όπως οι υπέροχες στείρες που ο Γιώργος τις φέρνει από τη Λακωνία, μαζί με την υπόλοιπη ψαριά. Αλλά και μπαρμπουνάκια, ένα ένα διαλεγμένα και με τηγάνισμα που του βάζεις δέκα με τόνο. Συνδυάζονται με σαλάτες: φρέσκιες και ωμές, με όλα τα ζαρζαβατικά, ή βραστές σε τριλογία: μπρόκολο, κολοκυθάκια, χόρτα. Η ψαροταβέρνα διαθέτει και υπέροχη αυλή με πέργκολα. Μέσα, το σκηνικό απλό, καθαρό (πολύ μεγάλο ατού του Θαλασσινού, όλα εκεί μέσα αστράφτουν σαν στο σπίτι σου) με άρωμα νησιού και θάλασσας, με χειροποίητα πλακάκια και πιάτα κεραμικά στους τοίχους, μια παλιά πιατοθήκη στον άλλον. Ακόμη, έχει πολύ γνωστούς επώνυμους θαμώνες πολιτικούς, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, μέχρι και τον Κουστουρίτσα εκεί τον τραπεζώσανε. Και είναι ένα στέκι από αυτά που αγαπάς, για όλα τα παραπάνω, για το φοβερό ζευγάρι ιδιοκτητών Γιώργου – Ντίνας, αλλά και που εκτιμάς για την τόση προσήλωση στη ποιότητα, για την παντελή έλλειψη «δήθεν». Δεν είναι τυχαίο που ομοφώνως συμφωνούν για την ποιότητα ψαριού που διαθέτει και οι ίδιοι οι ανταγωνιστές.
Να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε στα προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα, στο λάδι από την Καλαμάτα, τα ψάρια από τη Λακωνία, στα αλίπαστα (παστουρμάς ψαριών, φοβερός μεζές) που έρχονται με…κούριερ από Κομοτηνή, και τέλος στα γλυκά. Πολλά, υπέροχα, με πολίτικη «βάση» (όπως και όλη η κουζίνα του Θαλασσινού), δεν πρέπει να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις κιουνεφέ αλλά και το άλλο το καταπληκτικό: σύκα και δαμάσκηνα μαγειρευτά και με ροζ πιπέρια. Μεγαλείο.
Θαλασσινός: Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404.518 Κλειστά Κυριακή βράδυ και Δευτέρα, Σ/Κ και μεσημέρ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.