- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι θα χρειαστούμε
50γρ. μανιτάρια porcini ξερά, 250γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες , 1 κρεμμύδι λεπτοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κουτ. σ. ελαιόλαδο, 300 γρ. ρύζι για ριζότο (arborio), 1 ποτήρι (175ml) άσπρο ξηρό κρασί, 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, φρεσκοκομμένο μαϊντανό, 50γρ. τριμμένη παρμεζάνα, 1-2 κουτ. σ. τυρί gorgonzola ή 25γρ.βούτυρο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι.
Πως το φτιάχνουμε
1.Ξεπλένουμε τα porcini και τα βάζουμε σε ένα μπολ με ένα λίτρο περίπου ζεστό νερό, τα αφήνουμε γύρω στα 20 λεπτά να μαλακώσουν καλά, τα βγάζουμε, και τα πιέζουμε δυνατά με τα χέρια ώστε να βγάλουν ότι υγρά που έχουν απορροφήσει και τα ψιλοκόβουμε. Με μια κουτάλα μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ το νερό από τα μανιτάρια προσέχοντας να μην ανακατευτεί το κατακάθι, και μέσα σε αυτό το υγρό λιώνουμε τον κύβο.
2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και χαμηλά τοιχώματα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν (5 ΄). Ρίχνουμε τα porcini και το πιπέρι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 3-΄4’. Προσθέτουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με κρασί. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις εξατμιστεί όλο το αλκοόλ από το κρασί προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια και μετά σιγά -σιγά το μισό ζωμό από το μπολ μαζί με το αλάτι, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και κάθε φορά που το ρύζι απορροφάει το υγρό προσθέτουμε και άλλο έως ότου μαγειρευτεί ( αν δεν φτάσει ο ζωμός προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό)
3. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε την gorgonzola ή το βούτυρο και αμέσως μετά τη μισή παρμεζάνα. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το ριζότο για μερικά λεπτά ...να ξεκουραστεί. Πριν το σερβίρουμε ρίχνουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα και στολίζουμε με τον μαϊντανό.
Side dishes tip : Σαλάτα με ρόκα και φύλα παρμεζάνας
Go Healthy tip: Αντί για έτοιμους κύβους φτιάξτε τους δικούς ζωμούς βράστε λαχανικά η κρεατικά και συντηρήστε το ζωμό στην κατάψυξη σε μπολάκια ή ακόμα και στις θήκες για τα παγάκια.
Σκονάκι: Προσοχή όταν σβήνουμε με το κρασί, αν δεν εξατμιστεί όλο το αλκοόλ το ριζότο θα έχει μάλλον «λασπωμένη» εμφάνιση. Το καλό ριζότο δεν είναι για τεμπέληδες, θέλει συνεχώς ανακάτεμα.
Μάθε ιστορία : Οι ιστορικοί της γαστρονομίας μας λένε ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι ήταν φανατικοί «μανιταροφάγοι». Η πρώτη ένδειξη χρήσης των μανιταριών ως τροφή από τους προϊστορικούς ανθρώπους στην Ευρώπη, θεωρείται ένα μπολ γεμάτο μανιτάρια που ανακαλύφθηκε σε οικισμό της εποχής του χαλκού κοντά στην Νάπολη. Οι Φαραώ στην Αίγυπτο ήταν τόσο παθιασμένοι με τα μανιτάρια που με ειδικό διάταγμα τα ανακήρυξαν τροφή για τους ευγενείς και απαγόρευαν στους κοινούς θνητούς να τα αγγίζουν. Πολλοί αρχαίοι λαοί, μάλλον και οι Έλληνες ανάμεσα σε αυτούς, θεωρούσαν ότι τα μανιτάρια έκρυβαν μυστικές δυνάμεις που τους έκαναν υπεράνθρωπους, τους βοηθούσαν να βρουν χαμένα αντικείμενα ή οδηγούσαν το πνεύμα στο βασίλειο των θεών.
Τα μανιτάρια ήταν ένα σημαντικό διατροφικό στοιχείο της καθημερινότητας των Ρωμαίων αλλά αποτελούσαν και ένα μεγάλο διατροφικό κίνδυνο λόγω του δηλητηρίου που περιείχαν, κάτι που οι συγγραφείς της εποχής δεν παρέλειπαν να τονίζουν. Δεν είναι και λίγες οι φορές στην ιστορία που τα δηλητηριώδη μανιτάρια αποτέλεσαν μέσο διάπραξης εγκλημάτων. Παρά τους κινδύνους, οι Γάλλοι δεν έμειναν ασυγκίνητοι από το άρωμα των μανιταριών και τα καλλιεργούσαν σε ειδικές σπηλιές έξω από το Παρίσι, σύμφωνα μάλιστα με τις φήμες ο βασιλιάς Luis XIV ήταν ο πρώτος που έδωσε εντολή να καλλιεργηθούν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.