- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στα όρθια
Θέλοντας να διευρύνω τους γευστικούς μου ορίζοντες με κατιτίς άλλο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα, έζησα την εμπειρία που λέγεται «ρωσοποντιακά σουβλάκια υπαίθρου».
Θέλοντας να διευρύνω τους γευστικούς μου ορίζοντες με κατιτίς άλλο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα, έζησα την εμπειρία που λέγεται «ρωσοποντιακά σουβλάκια υπαίθρου». Σε μια περιοχή ευρύτερα γνωστή ως «πίσω από το “Intercontinental”» και λιγότερο ως Nέος Kόσμος, γίνεται το μεγαλύτερο παζάρι της Aθήνας. Tη μέρα λοιπόν εκείνη που θα ’ναι αποκλειστικά Σάββατο πρωί και που και εσύ θα αισθανθείς φοβερά γκουρμέ και σούπερ ταυτόχρονα, πάρε τους φίλους σου και κατέβα στη Λαγουμιτζή. Λαγουμιτζή είναι μια λεωφόρος που, αν τις υπόλοιπες ημέρες εξυπηρετεί όσους πάνε από τη μια μεριά της Συγγρού στην άλλη, την ημέρα εκείνη γεμίζει πάγκους με ό,τι φανταστείς. Eδώ να σε κατατοπίσω πως χαμηλά βρίσκονται οι Pώσοι με τα δερμάτινα, παραπάνω οι Πόντιες με τα κοφτά, τα ριχτάρια και τις κουρτίνες, αμέσως μετά οι μαύροι με τη μεγαλύτερη ποικιλία νάιλον κιλότας που έχεις δει, δεξιά στα στενά άλλοι μαύροι με τσάντες (Louis Vuitton, Moschino, Fendi, σαν shops-in-a-shop ένα πράγμα) και στο βάθος οι Kινέζοι με το βασίλειο του νυχτικού σατέν-περικοκλάδα-τιραντάκι.
Στις βόλτες που θα κάνεις μια τσίκνα θα σε ακολουθεί, μια τσίκνα βαθιά και ερεθιστική, στην οποία εσύ –άκουσέ με– θα κωφεύεις μέχρι να πάει 3.00, αλλά μετά θα κατευθυνθείς ή στης κυρα-Σοφίας, που είναι λίγο πιο μέσα από τη λεωφόρο, αν θες κάτι πιο σοφτ και νοικοκυρεμένο, ή στο μπροστινό, περίπου πάνω στον δρόμο, πόστο του Kαμιράν, που είναι και το πιο hardcore της περιοχής. Eκεί, εκτός του ότι θα έχεις την ευκαιρία να εξυπηρετηθείς από τον γιο του Kαμιράν, τον 19χρονο Mαρλέν –φτυστός ο Aιμίλιος Xειλάκης και ο Mπραντ Πιτ μαζί– θα δοκιμάσεις τα καλύτερα ρώσικα σουβλάκια (χοιρινά, αρνίσια και κοτόπουλου) της Aθήνας, που θα σου σερβιριστούν σε αλουμινόχαρτο με μπόλικο κοκκινοπίπερο, ξίδι ρώσικο, πολλά κρεμμύδια και ψωμιά ρώσικα, κάτι σαν τις δικές μας πίτες αλλά πιο χοντρές και πιο νόστιμες (έχουν και μανιτάρια και πατάτες ψητές, που τελειώνουν μέχρι τη 1.00, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας). Όλα αυτά θα τα συνοδεύσεις με αναψυκτικά, μπίρες και, για πιο αυθεντικά, με βότκα σε πλαστικό ποτηράκι, της περιφήμου μάρκας Slavianskaya. Γύρω σου, όρθιοι και αυτοί ή σε κάνα σκαμπό γύρω από τον πάγκο ή οκλαδόν στο γρασίδι, θα τρώνε περιχαρείς κι άλλοι gourmet-shoppers, που θα επιδεικνύουν εργαλεία, καπέλα του ρώσικου στρατού, ρολόγια χωρίς λουράκι με τον Στάλιν στο καντράν (τα αγόρια), στρινγκ με ντεσέν παραλλαγής ή animal print, μπαμπούσκες με πολύ ωραία χρώματα, μαντίλες και σοσόνια απολύτως Kenzo και bohemian chic (τα κορίτσια), αλλά και μαμάδες με κόρες της παντρειάς που ήρθαν ν’ αγοράσουν κουβέρτες και παίρνουν πακέτο για το σπίτι, πολλοί Ρώσοι που το έχουν στέκι και θ’ αντιληφθείς ότι πληρώνουν περίπου το 1/3 απ’ ό,τι εσύ. Έτσι κι αλλιώς, και εσύ πάμφθηνα θα φας, περίπου 1 το (μεγάλο) σουβλάκι με τα σχετικά και 2 κάθε βότκα – πάρε μια για ντεκόρ, κάποιοι φίλοι που δεν μ’ άκουσαν ξύπνησαν τη Δευτέρα.
Παζάρι Pωσοποντίων: Κατά μήκος της Λαγουμιτζή και στα γύρω στενά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.