Θεματα

Γιατί αυτή την εβδομάδα οι Αθηναίοι τρώνε σε διαφορετικό εστιατόριο κάθε μέρα;

Όλα όσα θες να ξέρεις για το 2ο Dine Athens Restaurant Week

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339189-705580.jpg
Cookoovaya

Το όνειρό μας είναι να τρώμε κάθε μέρα και σε διαφορετικό εστιατόριο. Να δοκιμάζουμε καινούργια πιάτα, νέες τεχνικές, να εξερευνούμε όλα τα μονοπάτια της γεύσης. Να χαζεύουμε τα τραπέζια, τους ανθρώπους, τον φωτισμό. Να σχολιάζουμε το φαγητό μας σαν να ήταν ταινία και τους μάγειρες σαν να ήταν σκηνοθέτες. «Μου άρεσε πολύ/ αχ, τι μου θύμισε τώρα! / το προηγούμενο πιάτο του ήταν καλύτερο». Να νιώθουμε σαν να έχουμε πάει διακοπές στο εξωτερικό. Ανέμελοι, χωρίς καμία ευθύνη, απαλλαγμένοι από κάθε άγχος, γεμάτοι από την έξαψη να γνωρίσουμε καθετί καινούργιο.

Το παστίτσιο του Γκίκα Ξενάκη

Το 2ο Dine Athens Restaurant Week δεν είναι απλά ένα γαστρονομικό γεγονός, είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις τη γεύση της πόλη σου. Καινούργια εστιατόρια ανοίγουν συνεχώς, τα παλιά εξελίσσονται, η Αθήνα –γαστρονομικά- ζει την καλύτερη στιγμή της. Είναι σχεδόν αδύνατον να τα παρακολουθήσεις όλα. Αλλά αυτή την εβδομάδα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τα περισσότερα. Ακόμα καλύτερα, έχεις την ευκαιρία να δειπνήσεις σε εστιατόρια, που αλλιώς δεν θα μπορούσες. Για παράδειγμα μπορείς να δοκιμάσεις τη βραβευμένη με 2 αστέρια Michelin κουζίνα της Σπονδής με μόλις €60. Αυτό είναι κάτι τόσο αδιανόητο, όσο το να αγοράζεις Ferrari με €5.000!

Σπονδή

Δεν είναι όμως μόνο τα φινετσάτα εστιατόρια που αξίζουν την προσοχή σου. Στη δράση αυτή, που διοργανώνει το Diners Club και η Alpha Bank, συμμετέχουν 120 εστιατόρια της Αθήνας. Όλα έχουν ετοιμάσει για αυτές τις μέρες (το 2o Dine Athens Restaurant Week «τρέχει» από 1 έως και 12 Φεβρουαρίου) ειδικά μενού σε προνομιακές τιμές. Έτσι, μπορείς να δειπνήσεις ακόμα και στα καλύτερα εστιατόρια διαλέγοντας κάποιο από τα μενού με €15, €30 ή €60, ενώ αν είσαι κάτοχος κάρτας Diners Club, έχεις επιπλέον έκπτωση 10%.

CTC

Πέρυσι στο 1ο Restaurant Week περισσότεροι από 5.500 Αθηναίοι δοκίμασαν τις δημιουργίες των σεφ σε 100 επιλεγμένα εστιατόρια. Φέτος η λίστα είναι πολύ πιο εμπλουτισμένη, ανεβάζοντας όχι μόνο τον αριθμό των εστιατορίων, αλλά και το επίπεδο της κουζίνας. Ανάμεσα στα 120 εστιατόρια που συμμετέχουν, τρία είναι βραβευμένα με αστέρι Michelin (η Σπονδή, το Βαρούλκο και η Hytra), ενώ δεκάδες ακόμα συγκαταλέγονται στην κατηγορία του «εξαιρετικού». Μπορείτε να δείτε τη λίστα με όλα τα εστιατόρια αναλυτικά, αλλά και να κάνετε την κράτησή σας εδώ.

Varoulko

Ας σταθούμε όμως σε μερικά ονόματα και γεύσεις που τράβηξαν την προσοχή μας. Όπως το CTC του εξαιρετικού σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη, ο οποίος συμμετέχει με ένα μενού 8 πιάτων (ενδεικτικά αναφέρουμε τον τραχανά με καπνιστά μύδια και αφρό θάλασσας, το αυγό ορτυκιού με ζωμό από καπνιστό…άχυρο και το ψάρι ημέρας με εικονικό ριζότο από μαϊντανόριζα και σάλτσα κέρδου). Ή το παστίτσιο με χοντρό μακαρόνι, ουρά μόσχου μπρεζέ, μανιτάρια σιτάκε, αφράτη μπεσαμέλ (συνοδεύεται με Cabernet Sauvignon ’13 του κτήματος Χατζηγεωργίου), ένα πιάτο από τα συνολικά 6 στο μενού του καταπληκτικού Γκίκα Ξενάκη στο Aleria. Μα και το καλαμάρι με πέστο βασιλικού σε φωλιά φρυγανισμένης πατάτας από το μενού των 6 πιάτων του Λευτέρη Λαζάρου στο Βαρούλκο Seaside, το Μυλοκόπι με «φασολάδα» edamame και αρωματικό ελαιόλαδο του Χριστόφορου Πέσκια στο Balthazar, το Carpaccio από μπούτι βοδινό με gorgonzola dolce και βινεγκρέτ τρούφας στην Cookoovaya. Η λίστα είναι ατελείωτη, η όρεξη επίσης, οπότε ντύσου, στολίσου και διάλεξε το τραπέζι που θες να σε περιμένει απόψε.

*Φέτος το 2ο Athens Restaurant Week κλείνει με μια γευστική έκπληξη. Στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, ο βραβευμένος με 3 αστέρια Michelin Γάλλος σεφ, Pascal Barbot, αναλαμβάνει την κουζίνα της Σπονδής και δημιουργεί ένα ειδικό μενού έξι gourmet πιάτων. Οι πραβρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά και να φύγουν παίρνοντας μαζί τους το μενού της βραδιάς, υπογεγραμμένο από τον ίδιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ