- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαστρονομία χωρίς σύνορα. Η Νέα Υόρκη για μια βραδιά στου Vezene
«Μαγειρική ποίηση» από τον Carlo Mirarchi σεφ-ιδιοκτήτη των διάσημων εστιατορίων Roberta’s και Blanca στο Brooklyn
«Κάπου στο Brooklyn υπάρχει ένα tiki bar καμουφλαρισμένο με μία τέντα δίπλα στο οποίο υπάρχει ένας μυστικός κήπος φορτωμένος με λαμπιόνια. Ηλίανθοι λικνίζονται νωχελικά στην οροφή ενός μεταποιημένου κοντέινερ μεταφορών και η παγομηχανή αναδεύει συνεχώς παγωμένο μηλίτη με ρούμι. Είναι μία αναζωογονητική νύχτα, η πρώτη δροσερή της σεζόν. Ένα συνονθύλευμα από γέλια ακούγονται από τα χαμηλά φωτιζόμενα τραπέζια picnic, με τσακισμένους κορμούς δέντρων και μουρμουρητά γύρω από τους λάκκους με τις αναμμένες φωτιές. Στα ηχεία ακούγεται μία βελούδινη φωνή να τραγουδάει “Αγαπώ την Χουανίτα την εκλεκτή της καρδιάς μου από την Βενεζουέλα”. Πάνω στο μπαρ είναι στοιβαγμένα skateboard. Ένα κορνιζαρισμένο πορτρέτο του Sandorf & Son. Ένα αυτοκόλλητο όπου αναγράφεται “Ζωή-Λουκάνικο-Θάνατος”. Είναι μια περιγραφή που αφορά το εστιατόριο Roberta’s δίπλα του βρίσκεται και το Blanca, ένα δεκατριθέσιο εστιατόριο- ναός της γαστρονομίας που σερβίρει μενού 20+ πιάτων γευσιγνωσίας, ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι που έχουν στην πλάτη τους χιλιόμετρα γαστρονομικών εμπειριών.


Ο Carlo Mirarchi είναι ο σεφ και συνιδιοκτήτης των Roberta’s και Blanca (βρίσκονται και τα δύο στο Brooklyn της Νέας Υόρκης) για τον οποίο έχουν γραφτεί άρθρα σε μερικά από τα πιο διάσημα έντυπα του πλανήτη και αποθεώνουν τα ευφάνταστα και έξω από καλούπια μενού του. Αυτοδίδακτος και ανεπηρέαστος από την παραδοσιακή κουζίνα ακολουθεί τεχνικές του περιγράφονται από τους New York Times ως «μαγειρική ποίηση».


Το Roberta’s αποτυπώνεται σαν μια « κυρίαρχη-αστική-χίπικη- punk ουτοπία φαγητού» ενώ το Blanca, ο πιο εκλεπτυσμένος αδερφός του (με δυο αστέρια Michelin), συχνά περιγράφεται ως «εκθαμβωτικό», σαν μία «επική γευστική περιπέτεια». Ο ίδιος ο Mirarchi ονομάστηκε Food & Wine’s Best New Chef για το 2011 και τιμήθηκε ως ένας από τους Crain’s 40 Under 40 για το 2015.
Αυτός ο αντισυμβατικός και πολυσυζητημένος σεφ θα βρίσκεται για να μαγειρέψει για μια μόνο βραδιά, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο δικό μας, αθηναϊκό και πολυσυζητημένο Vezene, ένα εστιατόριο που αν και άνοιξε τις πόρτες του μέσα στην οικονομική κρίση κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κατακτήσει την αναγνώριση και να συγκεντρώσει στα τραπέζια του όσους λατρεύουν την αληθινή γαστρονομία.

Ο Άρης Βεζενές, ο ιδιοκτήτης του, είναι κι αυτός όπως ο Mirarchi αυτοδίδακτος σεφ και λάτρης της χασαπικής τέχνης (στις «ιδιότητές» του δηλώνει και butcher). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς και σπούδασε οικονομικά πριν αποφασίσει πως η εστίαση είναι το πεπρωμένο του. Ταξιδεύει πολύ και είναι πάντα ανοιχτός στα ωραία και τα καινούργια, του αρέσει στα πιάτα του εστιατορίου του να παντρεύει γη και θάλασσα, εφαρμόζει μακράς διάρκειας σίτεμα στα κρέατα δημιουργώντας γεύσεις με βαθιά ένταση.


Είναι ενεργός υποστηρικτής σε οτιδήποτε πηγάζει από την Ελλάδα και πιστεύει με πάθος ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να γευτεί μία νέα προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας. Έχει κι αυτός συχνά φιλοξενηθεί σε ελληνικά και διεθνή έντυπα για την απλή αλλά ταυτόχρονα σύνθετη προσέγγιση των ελληνικών παραδοσιακών πιάτων μέσα από τη νεοϋορκέζικη σκοπιά του. Ορμητικός, σίγουρος, ανοιχτόμυαλος και υπερδραστήριος δεν σταματά ποτέ και πουθενά και μία από τις πιο έντονες επιδιώξεις του είναι η ανάδειξη της Αθήνας ως ανερχόμενου γαστρονομικού προορισμού στην Ευρώπη.
Φέτος, έβδομη χρονιά λειτουργίας του εστιατορίου του, ξεκινάει το Embrace (που σημαίνει συσφίγγω, αγκαλιάζω), μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν σαν στόχο να συστήσουν στο αθηναϊκό κοινό σεφ και προσωπικότητες της διεθνούς γαστρονομίας που έχουν σημαντικό ρόλο και επιρροή σε όλον τον κόσμο. Και όχι μόνο… Η πρωτοβουλία αυτή είναι, όπως μας λέει ο ίδιος, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε μέσα από αυτούς τους leaders της γεύσης να προωθήσουμε και να γνωρίσουμε την Ελλάδα και την κουζίνα της στον πλανήτη.

Δηλαδή από τη μία αντλούμε έμπνευση και γνώσεις ενώ ταυτόχρονα «συστηνόμαστε» με κάποια από τα πιο σπουδαία μυαλά της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής. Και δεν σταματάει ούτε καν εδώ… Τα έσοδα από όλα τα events που θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα χρηματοδοτούν ένα μεγάλο φάσμα του κοινωνικού έργου του εστιατορίου Vezene, έργο που επικεντρώνεται στην παροχή φαγητού 100 - 150 άστεγων και ανθρώπων της Αθήνας, στην οικονομική συνεισφορά σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα που εστιάζουν στη σίτιση αστέγων και οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων προωθώντας όλα τα τρόφιμα που περισσεύουν κάθε μέρα στο εστιατόριο Vezene σε μια από κοινού προσπάθεια να μειωθεί η σπατάλη μη καταναλωμένου φαγητού και ο υποσιτισμός στην Ελλάδα.
Δεν μπορώ παρά να προσυπογράψω όλες τούτες τις ενέργειες του Άρη Βεζενέ, ενός σύγχρονου «εστιάτορα» που δεν στέκεται μόνο στη μεγάλη επιτυχία, με την ίδια ζέση και με μεγάλη ευαισθησία αστέκεται απέναντι και στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής του. Ίσως η κρίση τελικά μας βοηθάει να δούμε τα πράγματα αλλιώς ή ίσως η νέα γενιά ετοιμάζεται να αναδείξει τους καινούργιους ρόλους που καλείται καθένας μας να επωμισθεί. Όπως και να ‘χει δηλώνω ενθουσιασμένη που η γαστρονομία μπορεί να σημαίνει ή και να αναλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα από ένα καλά στημένο πιάτο. Όσο νόστιμο κι αν είναι αυτό…
*Το ξεχωριστό αυτό δείπνο κοστίζει 150€ κατ’ άτομο, περιλαμβάνεται κρασί και ποτά, όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
Βρασίδα 11, πίσω από Χίλτον, 2107232002
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ραντεβού στο Κλημέντι Κορινθίας για το The Dark Side of the Γρουν!
Το Aegean Cuisine ενώνει παραγωγούς, σεφ και εστιατόρια σε ένα δίκτυο που μετατρέπει την τοπική γαστρονομία σε εμπειρία, μνήμη και μέλλον
Υπάρχει τσίρος όπως αυτός που κυκλοφορούσε άνετος ως τη δεκαετία του ’90 ή τον έφαγε η εξέλιξη και τον έκανε σκουμπρί;
Η Σκάλα Καλλονής υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού με γαστρονομικές δράσεις, μουσική, πολιτιστικά δρώμενα και πρωταγωνίστρια τη σαρδέλα
Ταξίδι καλοκαιρινό στο πανέμορφο «Mamma mia» νησί
Κι ένα δίκτυο εστιατορίων που συνδέουν την πρωτογενή παραγωγή του τόπου με την κουζίνα του
Το πιάτο αποτελεί εδώ και δεκαετίες μέρος της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας
Το Poseidon Ocean View στην Καλαμάτα και το Vrahos Cuisine & Wine στην Παλαιοχώρα Αβίας θα σε εκπλήξουν με τη γαστρονομική τους άποψη
Μια επική ταβέρνα πάνω στο κύμα και ένα ιστορικό ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει γλυκά με βάση το φιστίκι Αιγίνης
Οι Άκρες στη Ρόδο και το En Plo Seaside στην Κάρπαθο είναι δύο εστιατόρια που αξίζει να ανακαλύψεις στις φετινές διακοπές σου στα Δωδεκάνησα
Από matcha bars και spritzeries μέχρι κουζίνες με ανοιχτή φωτιά και street food. Αν ξεμείνεις Αθήνα, κάνε τσεκ.
Μια νέα άφιξη και ένα μπεργκεράδικο που κάνει τη διαφορά
Η πιο γλυκιά έκπληξη χωράει σε ένα μικρό κουτάκι
Μετά το Παγκράτι, ο Profitis κάνει την πιο ατμοσφαιρική του απόβαση στις Κυκλάδες
Από το 2017, ακολουθεί μια ξεκάθαρη φιλοσοφία παραγωγής, δημιουργώντας καθημερινά φρέσκο gelato από βιολογικά συστατικά που προέρχονται κυρίως από μικρούς παραγωγούς
Το φύλλο ανοίγεται καθημερινά στο χέρι και η παραγωγή ξεκινά από την αρχή κάθε πρωί
Όλα όσα θα βρείτε στον φούρνο είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το καλύτερο εστιατόριο δεν είναι πάντα το πιο διάσημο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.