- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η συζήτηση είχε φουντώσει ένα βράδυ στην παρέα, θέμα αγαπημένο των καιρών που διανύουμε οι τιμές των εστιατορίων. Οι φίλοι, όλοι «ψαγμένοι» κρυφογευσιγνώστες, έχουν γευτεί ό,τι ψήνεται - βράζεται - τηγανίζεται στην Αθήνα, έχουν καθίσει την προηγούμενη δεκαετία σε όλα τα καλά και ακριβά τραπέζια της πόλης, φέτος όμως το «trend» που τους ενώνει είναι οι φθηνές τιμές. Εγώ, έχοντας πρόσφατα πληρώσει € 25 για μια πίτσα σε γνωστό νέο ιταλικό του κέντρου υπεραμύνομαι των καλών και ακριβών εστιατορίων, υπενθυμίζω ότι το φθηνό μπορεί κάλλιστα να είναι ακριβό, ότι τελικά φθηνό δεν είναι το € 25 για μια πίτσα (που δεν ήταν και καλή), μπορεί «φτηνό» να είναι και ένα δείπνο των € 50 ή και των € 60 άμα έχεις φάει σαν άρχοντας.
Μ’ αυτά τα μυαλά, να σας πω ότι πήγα προχτές, μια καθημερινή, στο roof του Electra Palace στην Πλάκα, και, ναι, έφαγα αλλά και πέρασα βασιλικά. Η Ακρόπολη από μια άλλη της πλευρά, αυτή με τα αναφιώτικα σπιτάκια να ξεχύνονται από κάτω της, όχι τόσο «καρτποσταλική» αλλά εξίσου συγκλονιστική, ήταν μπροστά στα μάτια μου. Η ατμόσφαιρα ήταν εντελώς 70s, στον αέρα πλανιόταν «γκραντίλα» ξενοδοχειακών προδιαγραφών, ξένοι καλοβαλμένοι τρώγανε ενθουσιασμένοι–τους έβλεπα, το σέρβις ήταν εξαιρετικό και μαζί ευγενικά χαλαρό. Σεφ είναι ο δημιουργικότατος Γιώργος Βενιέρης, με αδυναμία στη «μαγειρική των αναμνήσεων», πιστεύει ότι το μέλλον των κουζινών όλου του κόσμου βρίσκεται στις πρώτες ύλες και στους ευφυείς, πάντως όχι ακραίους συνδυασμούς. Τρώω υπέροχα.
Ξεκινώ με μπουκιές ζεστού ψωμιού μέσα σε έξτρα αρωματικό παρθένο λάδι – ούτε ξέρω από πια άκρη της Ελλάδας το έχουν ξετρυπώσει. Συνεχίζω με κροκέτα μουσακά με μους φέτας – μια εξαιρετική ιδέα που έχει μέσα της παλιά παράδοση που συνδυάζει με σύγχρονο αμπαλάζ. Αδειάζω ένα πιάτο πεντανόστιμης σούπας από σελινόριζα, που έχει μέσα της λεπτές φέτες από ψημένο απάκι. Προχωράω σε ζεστό και κρύο φουαγκρά με κρέμα μανταρινιού στη μια μεριά και ταχίνι από την άλλη. Υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι μια μπουκιά θα τσιμπήσω από το γιουβέτσι αστακού, μυρίζει θάλασσα, το αδειάζω. Το ίδιο κάνω και με τη σφυρίδα που συνοδεύεται από αγκινάρες αλά πολίτα πεντανόστιμες. Σταματάω εδώ, χάνω το λεμονάτο μοσχάρι με το μαύρο ρύζι και τα γλυκά, αλλά δεν χωράει άλλο. Είμαι καλεσμένη όμως, κοιτάζω το μενού για να έχω υπ’ όψιν μου, € 37 αυτό με τα κρεατικά, € 39 αυτό με τα ψαρικά. Χωρίς κρασί, άρα να υπολογίζω γύρω στα € 60 το άτομο. Αυτά λοιπόν με τα ακριβά-φτηνά, το Electra Palace είναι μια τέλεια πρόταση όποτε θέλει κανείς να «χαϊδέψει» εαυτόν και την παρέα του (και έχει εντωμεταξύ βρει και το 50άρι…).
Electra Palace, Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Αθήνα, 210 3370.000
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαλλικές καντίνες, αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια, νόστιμες γωνιές με άρωμα Ασίας
Εδώ θα βρεις τη μεγαλύτερη ποικιλία σε προϊόντα ασιατικής κουζίνας
Με «σήμα» το μακαρόν, το σύμβολο του γαλλικού σικ και αγαπημένο γλυκάκι πολλών Αθηναίων
H σελίδα επισημαίνει ότι οι κατατάξεις δεν αποτελούν «τελικό συμπέρασμα» για την ποιότητα των φαγητών
9 και 10 Φεβρουαρίου η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων γεμίζει με διάσημους σεφ από όλο τον κόσμο
Σουβλάκι, burger, tacos ή pizza; Το φαγητό του δρόμου είναι και το πιο νόστιμο
Δες τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και πώς να αποφύγεις τις διατροφικές παγίδες
To 2026 ήρθε μαζί με δεκάδες νέα στέκια
Κανέλα, κρέμα και ουρές στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων για το νέο pastry spot που έχει ήδη γίνει talk of the town
11 εστιατόρια που ταιριάζουν ταμάμ στα κυριακάτικα τραπέζια
Πάπρικα, γκούλας και παραδοσιακές νοστιμιές δίπλα στα μπαρόκ ανάκτορα
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2026
Η αλληλεπίδραση με το προσωπικό δεν αφορά μόνο την παραγγελία και την πληρωμή
Για τους γείτονες μας, η καρμπονάρα δεν είναι απλώς ζυμαρικό
Στο σουβλατζίδικο που αγαπούν οι φίλοι μου και μετά παγωτό χωρίς ζάχαρη που δεν καταλαβαίνεις καθόλου ότι δεν έχει ζάχαρη
Κοντά τέσσερις τόνους από αυτά στέλνει σε όλη την Ελλάδα!
Ο παράδεισος του παστουρμά αλλά και αμέτρητες ακόμα λιχουδιές
«Χωρίς εσάς το Betty’s Bakery θα έμενε μια τρελή ιδέα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.