- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τι χρειαζόμαστε
250 γρ. άσπρα φασόλια, 100 γρ. λάδι, 250-300 γρ.φρέσκες ντομάτες (ή 1 ολόκληρη κονσέρβα) χτυπημένες ελαφρώς στο multi μέχρι να ψιλοκοπούν, 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού ψιλοκομμένο σέλινο (κλωνάρια και φύλλα), 2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες, 2-3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα, αλάτι.
Πώς τη φτιάχνουμε:
Μουλιάζουμε από βραδύς τα φασόλια μέσα σε κρύο νερό και το πρωί τα ξεπλένουμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια με 2 ½ περίπου λίτρα κρύο νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και ξαφρίζουμε, αν χρειαστεί. Μετά από 15-20΄ περίπου προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά.
Όταν έχουν μισοβράσει, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και στο τέλος το λάδι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο. Δοκιμάζουμε και όταν είναι περίπου έτοιμα ρίχνουμε αλάτι και αν θέλουμε πιπέρι ή λίγο μπούκοβο. Όταν τα φασόλια μαλακώσουν, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα, για 10΄, να χυλώσει. (Τρικ: Αν δεν έχει χυλώσει τόσο όσο θέλουμε πολτοποιούμε 1-2 κουταλιές στο multi, ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις). Τα αδειάζουμε σε μια σουπιέρα και τα σερβίρουμε ζεστά.
Μάθε ιστορία: Τα φασόλια και τα όσπρια γενικότερα ήταν μάλλον, τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Τα ταπεινά όσπρια έχουν μια λαμπρή ιστορία περίπου 10.000 χρόνων. Σχεδόν κάθε τόπος στον πλανήτη είχε τη δική του ποικιλία φασολιών. Οι Ινδιάνοι στη Νότιο Αμερική, θέλοντας να δείξουν το μεγάλο ρόλο που είχαν στη διατροφή τους, ανέφεραν τα φασόλια σαν μία από τις τρεις αδελφές , οι υπόλοιπες δυο ήταν το καλαμπόκι και η κολοκύθα. Στην Κλασική Ελλάδα τα έτρωγαν ως «σνακ» στα συμπόσια και στη Νεότερη για ευνόητους λόγους θεωρήθηκαν εθνικό πιάτο. Τα φασόλια κυριάρχησαν και στα media. Η αρχική σκέψη για τον τίτλο του περίφημου Mr. Bean (φασόλι) ήταν Mr. White και μετά ονόματα άλλων λαχανικών όπως Mr. Cauliflower (κουνουπίδι). Τελικά κέρδισε το φασόλι.
Σκονάκι: Αγοράζουμε φασόλια με λευκό, λαμπερό χρώμα και αποφεύγουμε τα κιτρινισμένα. Το κιτρίνισμα είναι ένδειξη παλιάς σοδειάς και όσο πιο παλιά είναι τα φασόλια τόσο περισσότερο βράσιμο θέλουν. Δεν αλατίζουμε από την αρχή γιατί σκληραίνουν.
Gourmet tip: Η φασολάδα ταιριάζει εξαιρετικά με αλίπαστα (ρέγγες κυρίως, αλλά και σαρδέλες, σκουμπρί κ.ά.), με ταραμοσαλάτα αλλά και με αλλαντικά, κυρίως καυτερά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.