- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τι χρειαζόμαστε....
750γρ-1κ. λαβράκι ή οποιοδήποτε μεγάλο ψάρι κομμένο σε φέτες πάχους 4-5εκ. 250γρ.πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες, 2 μέτριες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμύδια (μόνο τα λευκά μέρη) ψιλοκομμένα, μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο, 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή ¼ κ. τ. ξερό, χυμό από 1-2 λεμόνια, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Πώς το φτιάχνουμε:
Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τις ροδέλες από τις πατάτες για 3-4΄, τις βγάζουμε , τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Στο μεταξύ ανάβουμε το φούρνο στους 200ο C. Αλείφουμε καλά τον πάτο ενός ρηχού ταψιού με το ελαιόλαδο και βάζουμε τις πατάτες. Προσπαθούμε να καλύψουμε εντελώς όλη την επιφάνεια του πάτου.
Τοποθετούμε επάνω από τις πατάτες το ψάρι και δίπλα του βάζουμε τις ντομάτες με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο το ψάρι, τις ντομάτες και όποιο σημείο από τις πατάτες δεν είναι καλυμμένο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το σκόρδο, το μαϊντανό, τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα ρίχνουμε πάνω από το ψάρι. Προσεκτικά ( ώστε να μην φύγει το μείγμα με τα μυρωδικά) ρίχνουμε τον χυμό από το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 25-30 ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι.
Side dishes tip: Σαλάτα σπανάκι με καβουρδισμένα κουκουνάρια ή αμπελοφάσουλα με λαδολέμονο.
Go Green tip: Κλείστε το φούρνο αμέσως μόλις τελειώσει το ψήσιμο, εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα χρησιμοποιώντας τη θερμοκρασία του φούρνου για να ζεστάνετε άλλα φαγητά ή το ψωμί. Ο φούρνος παραμένει ζεστός για περίπου 30’ από τη στιγμή που τον κλείνετε.
Σκονάκι: Προσοχή στο χρόνο βρασμού της πατάτας. Απλώς τις «μπλανσάρουμε». Όταν τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, πρέπει να κρατάνε ώστε να μην λιώσουν στο φούρνο.
Μάθε ιστορία: Το δενδρολίβανο έχει μεγάλη ιστορία. Μάγισσες, νεράιδες, έθιμα και δοξασίες μπλέκονται στα μυρωδάτα κλαδιά του. Η χρήση του δενδρολίβανου εντοπίζεται το 500π.Χ. Το χρησιμοποιούσαν ως μυρωδικό στα φαγητά αλλά και ως φάρμακο. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι φαίνεται ότι ήταν οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν. Τον 13ο αι. καλλιεργήθηκε συστηματικά από τους Ισπανούς. Ήταν το σύμβολο της πίστης της αγάπης και του έρωτα. Οι παρθένες το έβαζαν κάτω από τα μαξιλάρια τους. Οι νύφες φορούσαν στεφάνια στολισμένα με δενδρολίβανο.
Οι νεράιδες σύμφωνα με το μύθο κρυβόντουσαν κάτω από τα κλαδιά του για να προστατευτούν από τα επικίνδυνα φίδια και στην Ισπανία πίστευαν ότι προστατεύει από τις μάγισσες. Οι γιατροί το μεσαίωνα θεωρούσαν ότι προστατεύει από τους εφιάλτες και αργότερα ότι θεραπεύει την πανώλη. Το έκαιγαν έξω από τα νοσοκομεία ως απολυμαντικό. Ο Σαίξπηρ βάζει την Οφηλία να το αναφέρει και έτσι περνά στην αιωνιότητα. Τα κουτσομπολιά της εποχής αναφέρουν ότι η αγαπημένη μυρωδιά του Ναπολέοντα ήταν το άρωμα του δενδρολίβανου και ότι χρησιμοποίησε εκατοντάδες μπουκάλια με νερό δενδρολίβανου στο μήνα του μέλιτος!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.