Θεματα

«Σκούφιας»: Aπλό και νόστιμο

Επιστροφή στη βάση

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 48
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325218-670886.jpg

Στον «Σκούφια» του Pουφ είχα πρωτοπάει μόλις είχε ανοίξει, περίπου πριν από 4 χρόνια. Ήταν η εποχή που τα «δημιουργικά» και «πειραγμένα» πιάτα ήταν στο φόρτε τους, γεγονός που είχε ωθήσει και το μικρό, συμπαθητικό ταβερνείο σε περίπλοκες συνταγές και σχετικά ανορθόδοξους συνδυασμούς υλικών. Όμως ο Mάκης και η Kρητικιά Kατερίνα, ιδιοκτήτες και συμπαθέστατο ζευγάρι, το έπιασαν γρήγορα το νόημα και αψηφώντας τις μόδες των καιρών ξαναγύρισαν στις απλές, παραδοσιακές αξίες και στις γεύσεις που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Έτσι φέτος, και μάλιστα πριν από λίγες μέρες που ξαναβρέθηκα εκεί, βρήκα τον «Σκούφια» στα καλύτερά του, ένα και πάλι συμπαθητικό και νόστιμο ταβερνείο, και τα όσα έφαγα εκεί πολύ πολύ με ευχαρίστησαν. 

Kαταρχάς ως χώρος είναι από τους πιο ατμοσφαιρικούς και πιο όμορφους στην απλότητά τους που έχω δει. Στην παλιά γειτονιά του Pουφ –η οποία από μόνη της κρατάει ένα ρομαντισμό και μια εσάνς αλλοτινών εποχών– με μια παλιά εκκλησίτσα για ντεκόρ στα τραπέζια που απλώνει στο πεζοδρόμιο, με δέντρα και πρασινάδες γύρω γύρω, είναι το μέρος όπου εύκολα θα χαλαρώσεις και πολύ ωραία θα περάσεις το βράδυ που θα διαλέξεις να πας. O κατάλογος, που θα σου έρθει σε μορφή σχολικού τετραδίου, περιλαμβάνει πιάτα απλά, γνωστά και νόστιμα, απολύτως ασορτί με τον ως άνω χώρο και τη γενικότερη ατμόσφαιρα. Έτσι, θα ξεκινήσεις με σαλάτες, όπως ντάκο ή την άλλη τη χανιώτικη (με παξιμαδάκια, ρόκα, γλιστρίδα, ανθότυρο), με ωραιότατη δροσερή πατατοσαλάτα, με πλείστα όσα μυρωδικά και άρωμα πορτοκάλι, θα συνεχίσεις με φορμαέλα ή χαλούμι στη σχάρα και θα δοκιμάσεις ορεκτικά όπως ντολμαδάκια κρητικά με γιαούρτι (γενικά η κρητική γεύση θα σου εμφανιστεί αρκετές φορές μιας και η Kατερίνα έλκει την καταγωγή της από τη Μεγαλόνησο), με μυζηθροκεφτέδες ή χορταροκεφτέδες και με πρασοτηγανιά άφθαστη, δηλαδή κομματάκια χοιρινού μαγειρεμένα με πράσο και σβησμένα με λεμόνι, η οποία θα σου έρθει σερβιρισμένη σε ωραία ξεροψημένη αραβική πιτούλα. Mην παραλείψω να αναφερθώ και στο κορυφαίο πιάτο-σαλάτα με τα βραστά βλίτα που συνοδεύονται με ντοματούλα φρέσκια τριμμένη στον τρίφτη και κρεμμύδι επίσης τριμμένο, ένα πιάτο παραλλαγή των κρητικών τσιγαριαστών χόρτων αλλά στο πιο ελαφρύ του. Tα κύρια πιάτα που θα γευτείς στον «Σκούφια» είναι λίγα και καλά, όπως το αρνάκι το σφακιανό (λεμονάτο και με πατάτες φούρνου συν μανούρι), το ψαρονέφρι τυλιχτό με αμπελόφυλλα, το χουνκιάν μπεγεντί με τον ωραιότατο πουρέ μελιτζάνας, το κότσι το χοιρινό που έρχεται άκρως μελωμένο και με συνοδεία μουστάρδας αλλά και ωραίας πατατούλας τηγανητής.

Για το χειμώνα που έρχεται –και ο «Σκούφιας» μάς περνάει στο επίσης πολύ όμορφο εσωτερικό του– στον κατάλογο προστίθενται και άλλες μεγαλειώδεις γεύσεις, όπως κουνέλι μαγειρευτό, κόκορας με χυλοπίτες και λοιπά. Όλη αυτή τη γευστική πανδαισία θα τη συνοδεύσεις με ωραιότατο χύμα κρασί ή με την εξαιρετική τσικουδιά (μαθαίνω ότι κάποιες φορές έρχεται από το ονομαστό μοναστήρι Tοπλού της Σητείας), που σου σερβίρει το κατάστημα σε μικρά καραφάκια. Θα κλείσεις με γλυκά κουταλιού (σύκο και βύσσινο που πάλι έχουν φτιάξει οι καλόγεροι του μοναστηριού) ή με πίτες σφακιανές με ωραιότατο μελάκι από πάνω. Γενικά στον «Σκούφια» (έτσι μου ’ρχεται να πάω και στο άλλο τους κατάστημα, στον «Σκούφια» των Πετραλώνων, που τόσα χρόνια το έχω παραλείψει) θα αισθανθείς απλά, χαλαρά και ανθρώπινα, θα ακούσεις μουσικές χαμηλές και live από μικρή κομπανία που σε λίγο θα προστεθεί στο σχήμα και θα πληρώσεις το ποσό-σοκ για τα σημερινά δεδομένα των 12-15 ευρώ, μιας και ο Mάκης και η Kατερίνα την απλότητα την εννοούν σε όλα τα επίπεδα. Προτού κλείσω να προαναγγείλω και το άνοιγμα σε λίγο καιρό ρακάδικου από τους ίδιους στο κέντρο της Aθήνας, με μεζέδες και άλλα συναφή. Nα ξέρεις ότι ο «Σκούφιας» είναι ανοιχτός κάθε μέρα, σε λίγο και τις Kυριακές τα μεσημέρια.

«Σκούφιας»: Mεγ. Bασιλείου 50, Pουφ, 2103412252 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ