Athens Cannibal - Όλα στα κάρβουνα
Αυτή την (Τσικνο)Πέμπτη η παράδοση, με κοφτερά νύχια και με δόντια, ξεχύνεται διονυσιασμένη σε ένα φεστιβάλ χοληστερίνης.
Αυτή την (Τσικνο)Πέμπτη η παράδοση, με κοφτερά νύχια και με δόντια, ξεχύνεται διονυσιασμένη σε ένα φεστιβάλ χοληστερίνης. Η Αθήνα γιορτάζει τις τελευταίας μέρες καρνα-βαλισμού πριν τη Σαρακοστή, όταν θα σταματήσει τις κραιπάλες στα Βλάχικα της Βάρης και θα τρώει μόνο ντελίβερι για αποτοξίνωση.
Οι πιάτσες του κρέατος
Μπιφτεκούπολη Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, σχεδόν πάνω στην κεντρική πλατεία Κατράκη της Γλυφάδας. Πήρε το όνομά της στις αρχές της δεκαετίας του ’80, βάζοντας μια αόριστη αίσθηση Αμερικής με λήμματα όπως «μπέργκερ» και «στέικ χάουζ» στην τότε περιορισμένη γαστρονομικά αθηναϊκή γεωγραφία. Σήμερα διακρίνεις μουσειακή ρετρό αίσθηση σε ιστορικά μαγαζιά, όπως το George’s Steak House (από το 1951): ομοιόμορφα ντυμένα γκαρσόνια-βετεράνοι σερβίρουν πια περισσότερο οικογένειες παρά αξιωματικούς της αμερικάνικης βάσης του Ελληνικού. Τα νέα στέκια της Μπιφτεκούπολης εκσυγχρονίζουν το υπάρχον κόνσεπτ, π.χ. το πολίτικο Kiliza στο νο.13, ή κάνουν πλάκα, όπως το κρητικό Μπιφτεκάατσι στο νο.12. Και η χασαποταβέρνα Γλυφαδιώτισσα, που παραμένει ηρωικά στις επάλξεις…
Βάρη – η Μέκκα της κρεατοφαγίας. Τα Βλάχικα στο Δίλοφο Βάρης είναι το αθηναϊκό Vegas, μόνο που αντί για τζόγο και καζίνο έχει σούβλα, λαδόκολα και τις περίφημες χασαποταβέρνες. Λατρεμένο κιτς με τσολιαδάκια-κράχτες στις εισόδους, έμπειρα γκαρσόνια που γεμίζουν/αδειάζουν ταχύτατα τραπέζια και καλτ ονόματα μαγαζιών όπως Μπάμπης (η μόνη ψαροταβέρνα, παρακαλώ), Ήπειρος, Η σπηλιά του τσέλιγκα κ.ά. Και δυο τρία στριπτιτζάδικα παρακείμενα για το επιδόρπιο…
Φυλή ή Χασιά – Κρέας στους πρόποδες της Πάρνηθας με τα ξυλόγλυπτα ελάφια. Το Έλατο (210 2411.405) στη Φυλή με κρέατα από το οικογενειακό κρεοπωλείο. Λίγο έξω από τη Χασιά, προβατίνα στη σχάρα ο Ελαιώνας (210 2411.825). Το νέο Φαράγγι (210 2411.475) με θέα στο φαράγγι και μενού με όλα τα κρεατικά. Το Φρούριο (210 2411.172) μετά το Κάστρο της Φυλής για αρνί, κατσίκι, προβατίνα και λουκάνικο. Ο Κάκιας (210 2411.734), από τις πιο γνωστές ταβέρνες της Χασιάς με όλων των ειδών τα κρέατα. Και βέβαια, στη λεωφόρο Φυλής, το ψητομαγειρείο Σμηνίτης, έξω από το στρατόπεδο, για top guns.
Ο δρόμος του κρέατος- Street οδηγός για μερακλήδες…
Κέφι για όλη την οικογένεια (μπιφτέκι)
Παρμαξής (Στ. Σαράφη 75, Αιγάλεω, 210 5612.537), λαϊκή συνοικιακή ψησταριά, σε αποζημιώνει όταν προσγειώνονται τα μικρά μπιφτεκάκια πάνω σε ένα βουνό από κρεμμύδι, μαϊντανό, ντομάτες.
Το Τρίγωνο (Αθηνών 36, Καλύβια, 22990 48540), γνωστό brandname κρεατοφαγίας που αξίζει το δρόμο, γρήγορη εξυπηρέτηση, εξαιρετικά κρέατα, απαγορεύονται οι «γκουρμεδιές» και ξεχωρίζει το ψαρωτικό «μισοκίλι» μπιφτέκι.
Για XXL τύπους (σταβλίσιες μπριζόλες)
* Τα αργεντίνικα t-bones αποτελούν εξέχον λήμμα για το οποίο συνιστώνται τα Argentina (Μπιτάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνα, 22940 66476) –μπορεί να πετύχετε τον Χουάν Ραμόν Ρότσα με την κιθάρα του και τους αργεντίνους της Σουπερλίγκας– και ο Χρύσανθος (Μεταμορφώσεως & Κολοκοτρώνη 10, Άνω Βριλήσσια, 210 8043.342). Τέλης, γνωστός για τα μπριζολάκια που τα τρως με το χέρι και τα άπειρα τραπεζάκια έξω (Ευρυπίδου 86, πλατεία Κουμουνδούρου, 210 3242.775). Στον Βύρωνα (Φορμίωνος & Ερμού) υπάρχει ο εναλλακτικός αλλά μέγας μάστορας Βούργιας (Φορμίωνος & Ερμού 39), ένας απίστευτος Κρητικός που μπορεί να σου προσφέρει κρέας από το νησί του. Στα Βόρεια υπάρχει ο Μαζωμός (Κυπρίων Αγωνιστών 19-21, Παράδεισος Αμαρουσίου) με δυνατό χαρτί ότι όλα τα κρεατικά του τα φέρνουν από τη Νάξο! Δεν πρέπει να πας όμως Τετάρτη-Πέμπτη, γιατί μπορεί να έχει ξεμείνει από μπριζόλες.
Εγώ απλώς θα τσιμπήσω (παϊδάκια)
Συνδυασμένα με έναν από τους καλύτερους περίπατους της πόλης, ξεκινώντας από την πλατεία Ασωμάτων, περπατώντας παράλληλα με τις γραμμές του Ηλεκτρικού και σταματώντας σε μία από τις δύο ταβέρνες του Ηλία (Επταχάλκου 5, 210 3458.052 & Θεσσαλονίκης 7, 210 3422.407). Ο Καραβίτης (Αρκτίνου 33 & Παυσανίου 4) είναι το στέκι των νέων στο Παγκράτι για παϊδάκια, κρεατικά στη σχάρα και χειροποίητη τηγανητή πατάτα. Επίσης, εξαιρετικά παϊδάκια αλλά και υπόλοιπα κρέατα με πραγματικές τηγανητές πατάτες θα βρεις και στον Άγιο Μερκούριο (Βαρυμπόμπη, κοντά στο φυλάκιο της Πυροσβεστικής, λίγο πάνω από την Εθνική, 210 8169.617) – μεγάλα ξύλινα τραπέζια, κάδρα ασπρόμαυρου ελληνικού σινεμά στους τοίχους και σόμπα-αντίκα.
99 σουβλάκια, παρακαλώ. (Να τα κάνω 100;)
Ας αφήσουμε τον εκμοντερνισμό με τις διάφορες σος, μαρούλια/καρότα και κάθε είδους κόλπα. Το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας παίζει στους δύο Κώστηδες. Τον Κυρ-Κώστα (πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο Μοναστηράκι), ΑΕΚτζής, σόουμαν και με μοναδική πατέντα στο τύλιγμα, μόνο να παραγγείλεις όσα θέλεις με τη μία γιατί δεν φτιάχνει δεύτερο γύρο. Συνιστάται η κόκκινη καυτερή σάλτσα. Και τον Κώστα (στην οδό Πεντέλης, που ενώνει τη Μητροπόλεως με την Απόλλωνος κάτω από το Σύνταγμα). Ο συνονόματος παππούς του έφτιαχνε σουβλάκια από το 1950 στην τρύπα της Αδριανού στην Πλάκα, ο εγγονός συνεχίζει. Μόνο που επειδή έχει την πιο μικρή ψησταριά που υπάρχει στον κόσμο, πάρε ένα τηλέφωνο στο 210 3228.502 από πριν για να παραγγείλεις ή να σιγουρευτείς ότι δεν πας άδικα. Εύφημος μνεία και στα κορίτσια του ταχυφαγείου Το Ελληνικόν (Κολοκοτρώνη 35), που φτιάχνουν τις πιο χορταστικές πίτες με εξαιρετικό χοιρινό/κοτόπουλο/ρεβιθοκεφτέ (όλα χειροποίητα). Σημείωση: οι Κώστηδες κλείνουν γύρω στις 16.00, τα κορίτσια στις 17.30…Λευτέρης (Σατωβριάνδου 20). Οικογενειακή επιχείρηση του μπαμπά Σταύρου Σαβόγλου από το 1922. Δύο μαγαζιά: το ένα σύγχρονο σουβλαδίτζικο και το δεύτερο διαθέτει μόνο μπιφτέκι, κρεμμύδι και ντομάτα. Ο Λευτέρης λέει όχι στην τηγανητή πατάτα. Για όσους είναι από τον αποκλεισμένο βορρά και θέλουν μπούκοβο στο σουβλάκι τους το Ελληνικό Έδεσμα (Πανόρμου) είναι το στέκι. Κι ακόμα Καυτερός (Αγρινίου 5) στο Χαλάνδρι, μια παράδοση 25 ετών στην καυτερή κόκκινη σάλτσα που συνοδεύει όλα τα κρέατα.
Για παραδοσιακούς τύπους /ιεραποστολικό (κεμπάπ)
Αιγυπτιακόν Συστηματικόν Κεμπαπτσίδικο (Π. Τσαλδάρη 4, Νίκαια). Θεωρείται από τα πρώτα πολίτικα κεμπαπτσίδικα στην Αθήνα. Το άνοιξε ο διωκόμενος από τους Τούρκους Αρμένης Ισαάκ Ανισπικιάν το 1924. Η πίτα είναι στα κάρβουνα και στις σπεσιαλιτέ του είναι ο γύρος και η καυτερή πιπεριά.
Γρήγορα και σέξι (καλαμάκια)
Μια βόλτα από τον Πιπεράκια (Μεσογείων 78Α) έχει την εξής διαδικασία: μπαίνεις, χαιρετάς, λες αριθμό και σου έρχονται σε λαδόκολα κρυμμένα κάτω από πατάτες και γλυκές ή καυτερές πράσινες πιπεριές στα κάρβουνα. Λιβαδειά (Γλάδστώνος 7, πλατεία Κάνιγγος), από το 1963. Το χωριάτικο ψωμί είναι δωρεάν, το ψυγείο είναι μονοθεματικό και μένει ανοιχτό μέχρι 11.00. Επίσης: Το Καλαμάκι της κ. Σοφίας (Χέυδεν 15Α, πλατεία Βικτωρίας). Και σε αυτό το ψωμί είναι χωριάτικο και δωρεάν. Η Γωνία (Ομόνοια στο νούμερο 18) είναι εκεί από το 1963 και έχει αυτόγραφα της Πέγκυ Ζήνα στους τοίχους. Πόσο πιο νόστιμο; Κρητικός (Λεωφ. Παπάγου 61, Ζωγράφου), νόστιμα καλαμάκια, λαδόκολα, απλά, ζουμερά, χορταστικά. Αφοί Τράκα (πλατεία Ηρώων 6, Ψυρρή), τεράστιο σάντουιτς ψωμάκι με καλαμάκι και άπειρες πατάτες. Στο Καλαμάκι Κολωνάκι (Πατριάρχου Ιωακείμ & Πλουτάρχου 32), μεταμοντέρνο σουβλαδίτζικο, με τα σερβίτσια της γιαγιάς. Έχει φανατικούς φίλους στο Facebook. Τέλος, υπάρχει και η διαχρονική πειραιώτικη πιάτσα στον Άγιο Διονύση. Αυθεντικό σουβλάκι χωρίς φιοριτούρες, εξαιρετικές μερίδες, ανατολίτικο χρώμα, Καράμπαμπας και Αβραάμ, ονόματα-εγγύηση.
Θέλω και λίγο μπουζούκι
Ανεβαίνοντας την Πειραιώς προς το κέντρο υπάρχει ένα σημείο λίγο πριν τη Χαμοστέρνας, σχεδόν στο ύψος του καινούριου Fuzz, που είναι γεμάτο ψησταριές. Γνωστές αλυσίδες, συνοικιακά μαγαζιά, ντελιβεράδικα, προκάτ ταμπέλες με «τα σουβλάκια του γραφίστα», όλα μοιάζουν τυπικά μέχρι να κοιτάξεις καλύτερα τη βιτρίνα του Κωστή (Πειραιώς 208, Ταύρος), ειδικά αν είναι Παρασκευή-Σάββατο βράδυ. Τα τραπέζια είναι κανονικά γεμάτα με τα αναμενόμενα εδέσματα, αλλά στην άκρη της αίθουσας μια κομπανία στήνει αυτοσχέδιο γλέντι τύπου synth μπουζούκι και ανάμεσα στα τζατζίκια όλο και κάποιοι θα ρίξουν και μια χορευτική γυροβολιά. Και δεν πληρώνεις 2 κατοστάρικα το μπουκάλι…
Dirty Diana («βρώμικα»)
Με τόσα αφιερώματα παντού, τα ξέρετε πια με κλειστά τα μάτια. Απλά να σημειώσουμε τα new entries της Ιεράς Οδού – το Καθαρό Βρώμικο στη διασταύρωση με τη Σπύρου Πάτση και το μεγάλο πάγκο (έχει και κρέπες) στη γωνία με την Κωνσταντινουπόλεως. Επίσης, «καθαρή» και εκλεπτυσμένη (βρίσκεις μέχρι και λευκό γερμανικό λουκάνικο ή καραμελωμένα κρεμμύδια), η κομψή κυριλέ καντίνα έξω από την Πάντειο.
Μίλα μου βρώμικα
Τελευταία προσπάθεια χαρτογράφησης της νυχτερινής μάσας το www.vromiko.gr, στο οποίο μπορείς να συνεισφέρεις άφοβα τις εμπειρίες σου. Πέσ’ τα όλα.
Τσικνο-Τσίκεν (κοτοπουλάδικα)
Οι Κοτοπουλάδες του Περιστερίου με την ταμπέλα που βγάζει το μπλε φως είναι οι πρώτοι που από καντίνα έγιναν επιχείρηση. Σάντουιτς με κοτόπουλο τεραστίων διαστάσεων που λίγοι καταφέρνουν να το τελειώσουν. Δεν έχουμε δει πιο πολλές πατάτες σε σάντουιτς. Κάποιοι από το μαγαζί αποσχίστηκαν και άνοιξαν τους Κοτοπουλάδες με το πράσινο φως στο Μπουρνάζι. Κοτοπουλάδες-εγγύηση είναι και αυτοί στη Νίκαια.
Παντόφλες (μεγάλα σάντουιτς)
Οι Πρωταθλητές στην Καλλιθέα (Δημοσθένους 115) προσφέρουν από τα πλέον καθαρά και... μεγάλα σάντουιτς, ενώ Πρωταθλητές (Φιλολάου 98) υπάρχουν και στο Παγκράτι. Στο λιμάνι των καημών και των αναστεναγμών είναι ο μέγιστος Ηλίας (Ακτή Θεμιστοκλέους & Βουδούρη), με σάντουιτς σε μέγεθος Θεσσαλονίκης. Απίστευτη ποσότητα και μαγική σάλτσα ο Μερακλής στο Παλιό Φάληρο (πίσω από το Village Φαλήρου). Το σύνθημα είναι «ένα μπιφτέκι κομπλέ».
Ο Αλησμόνητος
Η απώλεια της περσινής χρονιάς: Τα καλύτερα λουκάνικα της νυχτερινής Αθήνας, τα Imbiss, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα. Έκλεισαν.
Opos Ameriki (Burgers)
Απολαυστικό και χορταστικότατο στην irish pub James Joyce (Άστιγγος 12, Μοναστηράκι, 210 3235.055) μαζί με πίντα Guiness, τουρίστες και ράγκμπι στις μεγάλες οθόνες. Επίσης, αυθεντικό και σε διάφορες παραλλαγές σε νεοϋρκέζικη ατμόσφαιρα στο Hell’s Kitchen (Κλεισθένους 13, πλατεία Κοτζιά, 210 5241.555). Αν θέλεις χειροποίητο, σου έρχεται και με delivery (μαζί με τρομερές πίτσες), υπάρχουν τα δύο καταστήματα Colibri (Εμπεδοκλέους 9-13, Καλλιμάρμαρο, 210 7011.011 & Αναπαύσεως 9, Μετς, 210 9214.277). Η καλύτερη αλυσίδα με τις πολλές επιλογές στο μενού (με το διπλό Beefeater βέβαια ξαναπεινάς σε μία εβδομάδα) είναι τα Simply Burgers. Είτε θα κάτσεις σε κάποιο από τα 15 καταστήματά τους στην Αθήνα για να στο σερβίρουν σε καλαθάκι, είτε θα το παραγγείλεις σπίτι (www.simplyburgers.gr).
Ραντεβού στο διαιτολόγο
Σουβλάκι ντονέρ με πίτα (1): 310 θερμίδες
Σουβλάκι γύρος με πίτα: 320
Σουβλάκι με καλαμάκι (1): 180
Σουβλάκι κοτόπουλο ή κοτόπουλο φιλέτο ψητό: 130
Χοιρινό μπριζόλα σχάρας άπαχη (μερίδα): 320
Χοιρινό μπριζόλα σχάρας παχιά (μερίδα): 380
Σουβλάκι ντονέρ με πίτα (1): 310
Τόστ με μπιφτέκι: 400
Χάμπουργκερ απλό: 380
Γουρουνόπουλο σούβλας μπούτι (μερίδα): 354
Σουτζουκάκια: 850
Χοιρινό λουκάνικο ψητό (2 πιρουνιές): 80
Σαλάμι (2 φέτες): 94
Παστουρμάς (1 φέτα): 44
Αρνί παϊδάκια τηγανητά (μερίδα): 560
Hot dog με κέτσαπ και μουστάρδα: 390
Tsikno-Digi
Τσικνοπέμπτη μέσα – μια χαρά. Φίλοι, ο γκόμενος/α ή εσύ και το alter-ego σου. Καλό φαγητό, ποτό, ποιοτική κουβέντα. Επειδή όλη τη νύχτα θα κάνεις chat, λοιπόν, ορίστε η λύση: www.thelosouvlakia.gr Η πρώτη ιστοσελίδα αναζήτησης ψητοπωλείων και σουβλατζίδικων ανάλογα με την περιοχή που μένεις! Ποια ψητοπωλεία εξυπηρετούν τη γειτονιά σου, αναλυτικός τιμοκατάλογος και μενού, αλλά και προτάσεις από την τηλεόραση ή το dvd για να συνοδεύσεις το σουβλάκι σου! Thelokiallo!
Tsikno-Απόψε
*Καλλίστη Γεύσις Ασκληπιού 137, Αθήνα 210 6453.179, 210 6445.476
Την Τσικνοπέμπτη στις 4 Φεβρουαρίου θυμόμαστε την αστική κουζίνα της Αθήνας του ’50. Για γεύσεις, μουσικές και εικόνες μιας άλλης εποχής και όλοι οι μασκαρεμένοι ευπρόσδεκτοι. Μενού 20 ευρώ κατ’ άτομο.
*Λεύκες Λεωφ. Γαλατσίου 100, 210 2924.458
Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης θα απολαύσεις μαζί με τους αγαπημένους μεζέδες, ψητά και ζουμερά παϊδάκια από ολόφρεσκα κρεατικά, που προμηθεύονται αποκλειστικά γι’ αυτή τη μέρα από φάρμα της Καρδίτσας για σένα μόνο.
* Pasional Καποδοστρίου 64, Φιλοθέη, 210 6800.200
Για να αρχίσει η περίοδος του Καρναβαλιού με κέφι, διοργανώνουν πάρτι με χορευτές σε λάτιν και tango μουσικές και, όπως πάντα, το πιο νόστιμο αργεντίνικο κρέας.
Tsikno-Bar
Ο μεζές κερασμένος από το κατάστημα!
Στο Bartesera (Κολοκοτρώνη 25, στοά Πραξιτέλους, 210 3229.805) τσικνίζεις με σουβλάκια, πληρώνοντας μόνο το ποτό σου!
Στο Circus (Ναυαρίνου 11, Αθήνα, 210 3615.255) από τις 9 το βράδυ φαγοπότι με καλαμάκι, λουκάνικο και πατάτες, με μουσικές από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη αλλά και από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα!
Στη Στοά (Πατησίων 101, Αθήνα, 210 8253.932) «ελληνική βραδιά» και ποικιλία κρεάτων στη σχάρα.
Στο Izo (Χαλκίδος 41, Ά. Πατήσια, 210 2526.002) free barbeque και ένα μεγάλο πάρτι!
Στο Αrgo Bar (Δεινοκράτους 19, Κολωνάκι, 693 867734) σούπερ ροκ πάρτι και ο κλασικός χαμός!
Tsikno-Βαρβάκειος
Ραντεβού με το παραδοσιακό γλέντι στη Βαρβάκειο Αγορά από τις 11 το πρωί. Ο πρόεδρος των κρεοπωλών της αγοράς, Κλεάνθης Τσιρώνης, βάζει τις μπριζολάρες και το κρασί, ενώ η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων τη μουσική.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.