- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η πατάτα είναι από τα φυτά που έφεραν οι Ισπανοί τον 15ο μ.Χ. αιώνα στην Ευρώπη από το Περού του Νέου Κόσμου. Σταδιακά η καλλιέργειά της διαδόθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και γρήγορα αποτέλεσε το διατροφικό αποκούμπι της ευρωπαϊκής φτωχολογιάς, τον καιρό που το σιτάρι για το ψωμί απαιτούσε εύφορα εδάφη, εκτεταμένες πεδιάδες και μεγάλα ζώα για το όργωμά τους. Αυτά τα κατείχαν κατά κύριο λόγο οι αριστοκράτες και οι άρχουσες τάξεις. Τουναντίον, η πατάτα που ευδοκιμούσε σε κάθε είδους έδαφος (επικλινές, φτωχό, πετρώδες), ήταν ιδανική και για οικογενειακή καλλιέργεια και έτσι οι αγροτικοί πληθυσμοί που λιμοκτονούσαν βρήκαν στην πατάτα μια νέα εύγευστη και θρεπτική τροφή.

Αν και η καλλιέργεια της πατάτας, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε στη Νάξο από τα τέλη του 18ου αιώνα, μόνο στα 1830 η καλλιέργειά της πήρε μεγάλη εξάπλωση στην πεδινή Νάξο και αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα προϊόντα του νησιού, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των αγροτών.
Στο πέρασμα των χρόνων η ναξιώτικη πατάτα έγινε γνωστή πανελλαδικά για την ποιότητα και για τη γεύση της, απόρροια της σύστασης του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νάξος επιλέχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 ως κέντρο καλλιέργειας και παραγωγής του κρατικού πατατοσπόρου, δραστηριότητα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, όπου στο Γλινάδο αλλά και τα υπόλοιπα Λιβαδοχώρια παράγονται γύρω στους 8.000 τόνους πατάτας.

Από το 2014, στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμων Νάξου -μετά την αποπεράτωση επένδυσης ύψους τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ- για πρώτη φορά θα τυποποιούνται και θα συσκευάζονται οι πατάτες των παραγωγών-μελών της. Με τον τρόπο αυτό θα φθάσει η αυθεντική πατάτα Νάξου (προϊον ΠΓΕ) στον καταναλωτή σε συσκευασίες 3 κιλών. Πρόθεση της ΕΑΣ Νάξου είναι να συσκευάζονται περίπου 3.000 τόνοι και να διατίθενται σε μεγάλα και μικρότερα σούπερ μάρκετ της χώρας.
*Για την τυροκομική Νάξου διαβάστε εδώ.
**Για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
