Θεματα

x-mas spirit

Το 2011 έχει γεύση...

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ Winter Guide 2011
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11155-25553.jpg

Κανείς δεν θα μείνει νηστικός… Κοινό, επιχειρηματίες και μάγειροι κινούνται ευέλικτα και διαμορφώνουν νέες τάσεις. Ας δούμε ποιες...

Το ακριβό είναι φτηνό Οι Αθηναίοι παρά την κρίση δεν γύρισαν την πλάτη στα «κυριλέ» μαγαζιά, ξεχώρισαν ποιοι κρατούν ποιότητα και γενικότερες παροχές στο ύψος τους και τους τίμησαν δεόντως. Αντίθετα όποιοι πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες τούς έφαγε το σκοτάδι.

Μενού Οι επιχειρηματίες σύσσωμοι διαμορφώνουν μικρά, ευέλικτα μενού που περιλαμβάνουν τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα του καταλόγου τους σε τιμές που είναι εύκολο να πληρώσει ο περισσότερος κόσμος. Από το Matsuhisa μέχρι τη Σπονδή κι από το Baraonda μέχρι το Parliament, όλα είδαν τις σάλες τους να γεμίζουν.

Happy hours Η λόγω… τιμής «χαρούμενη ώρα» γέμισε σε ώρες μη αιχμής εστιατόρια και μπαρ και έκανε τον Έλληνα που παραδοσιακά και μαζικά βγαίνει μετά τις δέκα για φαγητό να γνωρίσει το ευρωπαϊκό «νωρίς και φτηνότερα».

Κρατάω τη γραμμή μου Μια τάση που αφορά το κοινό, δηλαδή τους πελάτες των εστιατορίων, οι οποίοι στρέφονται σε μικρότερες παραγγελίες ζητώντας να έρθουν στο τραπέζι αυτά που πραγματικά χωρούν στο στομάχι και όχι όσα (πολλά και σπάταλα) θέλει το μάτι για να χορτάσει.

Αντιλαλούν διπλοπενιές Ξανά στις ταβέρνες της γειτονιάς, εκεί που σε ξέρουν και τους ξέρεις, εκεί που το κοκκινιστό είναι σπιτικό και το γιοματάρι καλύτερο από το εμφιαλωμένο. Πολλές έχουν ζωντανή ορχήστρα, δυο-τρία οργανάκια κάνουν τη βραδιά απρόοπτο, καθημερινό γλέντι.

Αποκέντρωση τώρα. Με το κέντρο της πόλης δυσπρόσιτο από τις πορείες, η περιφέρεια παίρνει τ’ απάνω της. Το ένδοξο Μπουρνάζι μαζεύει την Εκάλη, η Συγγρού γεμίζει καινούργια εστιατόρια, το Μαρούσι και το Παγκράτι γράφουν νέες σελίδες στη γευστική τους ιστορία.

Μαγέρικα Η μαμά που είναι εργαζόμενη, οι singles που έγιναν πολλοί, οι φοιτητές και η τρίτη ηλικία που βαριούνται να μαγειρέψουν. Τα μικρά μαγέρικα έχουν πολλές επιλογές, γεμίζουν το στομάχι με νόστιμο, ζεστό και κυρίως φτηνό φαγάκι, ενώ μαγείρισσες φτιάχνουν ακόμα κι από τα σπίτια τους και ξεπουλούν ταψιά σπανακόπιτας και τούρτες γενεθλίων.

Homemade και ρεφενέ Η επιστροφή στο χειροποίητο σπιτικό γλυκό μειώνει τις πωλήσεις των ζαχαροπλαστείων-φαρμακείων. Μαζί επιστρέφει και η συνήθεια του «ρεφενέ», το οποίον μεταφράζεται με το «βάζω την κατσαρόλα και το σπίτι, φέρτε τα ποτά και τα γλυκά». Οι παρέες μεγαλώνουν, τρώνε καλά, παίζουν επιτραπέζια και βλέπουν τηλεόραση αγκαλιά στον καναπέ.

Master chef στο σπίτι σου Τη χρονιά που πέρασε δεν υπήρξε κανάλι που να μην έβαλε κατσαρόλα. Food & the City, Γλυκές Αλχημείες, Master Chef, Top Chef, Chef στον Αέρα, προστέθηκαν στο λίγο πιο παλιό Εφιάλτη στην Κουζίνα. Οι εκπομπές μαγειρικής στοιχίζουν φτηνά, κάνουν τρελά νούμερα και βάζουν όλη την Ελλάδα να δοκιμάζει το ταλέντο της πάνω από μια κατσαρόλα.

Κάπνισμα in & out Η απαγόρευση στην αρχή κατατρόμαξε τους επιχειρηματίες, που φοβήθηκαν πως θα χάσουν και τους θεριακλήδες. Άρχισαν να φτιάχνουν μικρά «αίθρια», τα πεζοδρόμια γέμισαν τραπέζια και έγιναν «αυλές», με δυο λόγια αξιοποιήθηκε κάθε χώρος που μπορεί να θεωρηθεί υπαίθριος άρα και νόμιμο καπνιστήριο. Όλοι μάθαμε τον όρο “smirting” – το να γνωρίζεις κόσμο και να φλερτάρεις όταν βγαίνεις στο αγιάζι να καπνίσεις δεν είναι άσχημη ιδέα, δεν είναι καθόλου άσχημη.

Ρεβεγιόν

Εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας ετοιμάζουν τα πιο gourmet μενού, στολίζουν γιορτινά τραπέζια και μας περιμένουν στις πιο λαμπερές βραδιές όλου του χρόνου

Αρχοντικό Έβρου 40, Πύργος Αθηνών, 210 7776.096 Παραμονή Χριστουγέννων με ζωντανή μουσική απ’ τους «Τρεις λαλούν» και παραδοσιακό δείπνο με γαρδουμπάκια, τυρόπιτα, πατάτα οφτή, ψαρονέφρι τηγανιά, γαλοπούλα και γαλατομπούρεκο από τα χεράκια της κυρίας Μαρίας, € 30/ άτομο.

Βlack Duck Χρ. Λαδά 9Α, Αθήνα, 210 3234.760 Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με 3 μενού. Κάθε ένα με 4 πιάτα και γλυκό (€ 38, € 39 και € 40). Για μια μικρή γεύση: σούπα κολοκύθας με κάστανα, σπέσιαλ σαλάτα, γαλοπούλα με γέμιση, κατσικάκι πηλιορείτικο, αγριογούρουνο με κρασί μπρούσκο και πουρέ γλυκοπατάτας και ωραία γλυκά.

Baraonda Τσόχα 43, Αμπελόκηποι, 210 6444.308 Ατμόσφαιρα γιορτής και μενού από τον Μιχάλη Ντουνέτα. Ρεβεγιόν Χριστουγέννων με σαμπάνια, συκώτι πάπιας με τρούφα, σολομό, γαριδοουρές, κοτολέτα αγριογούρουνου και άλλα. Παραμονή του νέου χρόνου σαμπάνια και δείπνο με κονσομέ πάπιας, κανελόνι βασιλικού κάβουρα, ορτύκι με τρούφα, μενταγιόν από φιλέτο black Angus, μανιτάρια με chorizo και foie gras, € 110 και € 120 χωρίς κρασί.

Τamam Βριλησσού 30, Πολύγωνο, 210 6455.156 Εορταστικά μενού ελληνικής κουζίνας με πολίτικες επιρροές, ζωντανή μουσική και oriental show και τις δύο παραμονές, € 45/άτομο.

Καλλίστη Γεύσις Ασκληπιού 137, 210 6453.179 Η Νίκη Τρέσσου και η Ευδοκία Φυλακούρη ετοιμάζουν χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο μενού με ελληνική δημιουργική κουζίνα (€ 47).

Malvazia Αγαθημέρου 3, Ρουφ, 210 3417.010 Για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με εορταστικά μενού 7 πιάτων, € 90/άτομο.

Tirbouson Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, 210 3410.107 Παραμονή Χριστουγέννων με 2 σαλάτες, ορεκτικό, γλυκό και 2 κυρίως πιάτα, € 32/άτομο και μενού για το ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς € 38, με live jazz και funk μουσικές. Και στο νέο Μini Tirbouson (Κριεζή 6, Καστέλλα, Πειραιάς, 210 4118.600) με live μουσικές και γιορταστικά μενού.

Polly Maggoo Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, 210 5241.120 Γαλλικό άρωμα για το ρεβεγιόν Χριστουγέννων και μενού 4 πιάτων με αυγά μπρουγιέ με λάδι τρούφας και προσούτο, μπισκ γαρίδας, σπάλα αγριογούρουνου σε κόκκινο κρασί, συκώτι με σελινόριζα, κορμό με γέμιση πικρής σοκολάτας και σπιτική καραμέλα βουτύρου αρωματισμένη με κάστανο. Καλωσόρισμα με Communard (crème de cassis και κόκκινο κρασί), € 39/άτομο.

Λεμονόκηπος Αγ. Τριάδας 11 & Επταλόφου, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2588.611 Εορταστικό μενού 6 πιάτων με βελουτέ σούπα γλυκοπατάτας ή μανιταριών, φουα γκρά, γαλοπούλα, σαλάτα, ριζότο, ραβιόλι, καρέ από μοσχάρι, χοιρινό κότσι και γλυκά. Το δείπνο συνοδεύει live μουσική και 1 μπουκάλι κρασί ανά 2 άτομα. Και τα δύο ρεβεγιόν. € 45/άτομο

Εν αιθρία Βρυούλων 4, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2582.751 Πρωτοχρονιάτικο dance πάρτι, πλούσιος μπουφές και open bar μέχρι το πρωί, € 40/άτομο.

Voodoo Ιάκχου 29, Γκάζι, 210 3457.334 Στο καινούργιο εστιατόριο ρεβεγιόν Χριστουγέννων με welcome σαμπάνια, σούπα αχλάδι, καπνιστό σολομό και μπρικ. Συνεχίζει με ορεκτικά, σαλάτα, sorbet, φιλέτο μόσχου με φουά γκρα, σοτέ σπανάκι, πατάτα φοντάν και σάλτσα cranberries, για το τέλος μους κάστανου και ποικιλία τυριών. € 75/άτομο

Fragma 6ο χλμ. από Άγ. Στέφανο, 210 8143.415 Πάνω απ’ τη λίμνη του Μαραθώνα, ρεβεγιόν Χριστουγέννων με jazz, latin, pop και ελληνική μουσική συνοδεία πιάνου και σαξόφωνου και παραμονή Πρωτοχρονιάς με τραγούδια ελληνικά και ξένα και αργότερα γλέντι με μπουζούκια. Πιάτα a la carte.

Valevole Μιαούλη 59, Γέρακας, 210 6619.980 Χριστουγεννιάτικο μενού 6 πιάτων με σούπα λευκής και μαύρης τρούφας, λαβράκι, sorbet, χοιρινό arrosto με γλυκοπατάτα και napoleon σοκολάτας με παγωτό, € 65. Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με γαλλική κρεμμυδόσουπα, sorbet veuve clicquot, καρδιά μοσχαρίσιου φιλέτου με κάστανα και ζεστή σούπα σοκολάτας με παγωτό, € 65. Τα δείπνα συνοδεύει live μουσική – πιάνο και τραγούδι.

Στου Ντάβαρη Πλ. Βασ. Κωνσταντίνου 9, Παιανία, 210 6028.058 Ζωντανή μουσική, πλούσιο λαϊκό πρόγραμμα και ελληνικά πιάτα για ένα εορταστικό μενού για το ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, € 38/ άτομο και τις δύο βραδιές.

Cabrio Καστοριάς 34-36, Βοτανικός 210 3480.000 Στο καινούργιο εστιατόριο του πολυχώρου Αθηναΐς παραμονή Χριστουγέννων με μενού 6 πιάτων με σαλάτα, σούπα κάστανο, χοιρινό καρέ, ρολό γαλοπούλας με άγριο ρύζι, κιμά, κάστανα και σος δαμάσκηνου, sorbet, επιδόρπιο μους σοκολάτας, λευκό και κόκκινο κρασί Τσάνταλη, “Κanenas”, € 50.

Rοbin’s Hood Βασ. Γεωργίου 34, Χαλάνδρι, 210 6834.907 Εορταστικά μενού 6 πιάτων, με κρασί, καφέ και βασιλόπιτα και live jazz & funky pop από τους Hasta Banana. Για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς(€ 60 και € 70/ άτομο αντίστοιχα).

Iστιοπλοϊκός Ακτή Μικρολίμανου, 210 4134.084-184 Θέα στα κότερα και ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με σούπα κολοκύθας και κάστανου, μπαρμπούνι σοτέ με ριζότο, πανακότα γαρίδας, φιλέτο, rib-eye σχάρας και μπαβαρουάζ και μους μασκαρπόνε. € 50 και τις δύο βραδιές.

Πισίνα Ακτή Θεμιστοκλέους 25, Φρεαττύδα, Πειραιάς, 210 4511.324 Εορταστική ατμόσφαιρα με θέα-θάλασσα, παραμονή Χριστουγέννων με ταλιάτα μόσχου και σελινόριζα, πάρτι με τους Pasific People, € 39. Τον καινούργιο χρόνο μουσική απ’ τους Psycho Groove και μενού με σούπα, σαλάτα, ρολαντέν γεμιστό με προσούτο και παραδοσιακή γέμιση € 47.

Grill Bar Ζησιμοπούλου 2, Γλυφάδα, 210 9680.100-505 Καλωσόρισμα με αφρώδες ιταλικό κρασί, μενού με γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα και μενταγιόν μοσχαρίσιου φιλέτου για την Πρωτοχρονιά (€ 60 και € 65). Γλέντι μέχρι το πρωί.

Πράσινος Λόφος Οσίου Λαυρεντίου, Λόφος Τρουμπάρι, ύψος Λ. Αλίμου 89, 210 9913.811 Και τα δύο ρεβεγιόν με μενού ελληνικής κουζίνας και ζωντανή μουσική. Η Μυρσίνη Λαμπράκη ετοιμάζει αγριογούρουνο σαλμί με 3 πιπέρια, γλυκοκολοκύθα με σταφίδες και κουκουνάρια, πουλάδα με κρασί πόρτο και θυμάρι, σούπα πατάτας και γλυκοκολοκύθας. Τιμή μενού € 38 και € 43/άτομο αντίστοιχα.

Θαλασσινός Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404.518 Με θαλασσινό αέρα στο μενού και προσιτές τιμές γιορτάζουν τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, € 28/άτομο και συνεχίζουν να το προσφέρουν όλες τις γιορτινές μέρες. Ανοιχτά 26/12 και μεσημέρι.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ηilton Β. Σοφίας 46, 210 7281.350 Στο Βυζαντινό, παραμονή Χριστουγέννων με μπουφέ, live μουσική και Dj (€ 95/άτομο), μεσημέρι ανήμερα μπουφές, μουσική και πρόγραμμα για παιδιά (€ 115). Δείπνο ανήμερα με μπουφέ (€ 75). Galaxy Bar πάρτι χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, € 25 η είσοδος με ποτό. Παραμονή Πρωτοχρονιάς δείπνο στο Βυζαντινό (€165), ενώ στο Galaxy Bar πάρτι (€ 30 είσοδος με ποτό). Ανήμερα Πρωτοχρονιάς στο Βυζαντινό μπουφές 4.30-10.30 (€ 55/άτομο) και brunch 12.00-16.00 (€ 115). Στο Ballroom πάρτι “Red Night” με Β. Τσιλιχρήστο και Α. Χριστόπουλο, € 20.

The Margi Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 210 8929.000 Gourmet μενού στο Café Tabac € 89/άτομο και € 119 Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αντίστοιχα. Brunch Χριστουγέννων 12.00-17.00, € 59 και πρωτοχρονιάτικο Recovery Breakfast με μπουφέ (muffins, κρουασάν, κρέπες, ομελέτες, σολομό, γλυκά) και φυσικά σαμπάνια 5.00-11.00, € 39.

President Hotel Λ. Κηφισίας 43, Αθήνα, 210 6989.000 Καλωσόρισμα με cocktails και μελωδίες πιάνου. Πλούσιο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα και εντυπωσιακό μπουφέ για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, € 60 και € 70/άτομο αντίστοιχα, 50% έκπτωση για τα παιδιά.

Park Hotel Λ. Αλεξάνδρας 10, 210 8894.500

Ψηλά St’ astra, εορταστικό μενού και live από τους Twisters για ρεβεγιόν Χριστουγέννων και τους Swing Express για το ρεβεγιόν του νέου χρόνου, € 88 και € 120. Στο Gallo Nero ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με πιάτα της Τοσκάνης από το σεφ Gian Luca Barlucchi, πάρτι και τις δύο βραδιές με τον Dj Giorgio, € 58 και € 78. Ανήμερα Χριστουγέννα και Πρωτοχρονιά πλούσιος μπουφές για brunch στο Gallo Nero (€ 52 και € 60) και μπουφές με λιχουδιές για το πρώτο πρωινό του χρόνου με € 30.

Divani Apollon Palace & Spa Αγ. Νικολάου 10 & Ηλίου, Καβούρι, 210 8911.100 Στο Ballroom παραμονή Χριστουγέννων με gourmet μενού 6 πιάτων, όπως φουά γκρα και κονσομέ καραβίδας, γαλοπούλα με γέμιση και άλλα πολλά, € 90/άτομο και € 50 τα παιδιά. Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με μενού 7 πιάτων με αστακοσαλάτα, φιλέτο με μανιτάρια, μους σοκολάτας με βατόμουρα, βασιλόπιτα, € 110 και € 65 για παιδιά. Στο Μύθος της Θάλασσας ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς, € 90 και € 50 τα παιδιά.

NJV Athens Plaza Βασ. Γεωργίου Α2, Πλ. Συντάγματος, 210 3352.400 Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στον κομψό του χώρο του The Parliament με μουσικές και πλούσιο μπουφέ εκλεκτών πιάτων, €75 και €95.

Φωτο: "SwansDOWNCake Flour, 1955", αποτοβιβλιο50sall american ads, εκδ. taschen

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ