Resto

Από τη Θεσσαλονίκη στη Σάμο: «Το Τουρλού» ξανασυστήνεται στο Κοκκάρι

Τοπικά υλικά, σύγχρονη ματιά και θέα στο Αιγαίο

Χαρά Αλεξανδροπούλου
Χαρά Αλεξανδροπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
TOURLOU

Φρέσκες πρώτες ύλες, αυστηρά εποχικές, κατά προτεραιότητα από ντόπιους παραγωγούς

Στο Κοκκάρι της Σάμου, ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά λιμανάκια του νησιού, το εστιατόριο «Το Τουρλού» συστήνεται ξανά στο κοινό, αυτή τη φορά με φόντο το Αιγαίο. Ξεκίνησε τη διαδρομή του στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο σεφ και ιδιοκτήτης του, Ηλίας Κυριαζής, πήρε την απόφαση με τη σύζυγο του να το μεταφέρουν στη Σάμο, τον τόπο καταγωγής της, όπου είχαν ζήσει αρκετά χρόνια, με σκοπό να φέρουν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα σε άμεση επαφή με τον τόπο της και τα υλικά του τόπου αυτού.

Η φιλοσοφία του εστιατορίου είναι απλή και σταθερή: φρέσκες πρώτες ύλες, αυστηρά εποχικές, κατά προτεραιότητα από ντόπιους παραγωγούς. Τα ψάρια προέρχονται από ελεύθερη αλιεία στα σαμιώτικα νερά, τα τυριά, τα λαχανικά και το κρέας είναι τοπικά, και όλο το μενού διαμορφώνεται με βάση την εποχή και την ποιότητα των διαθέσιμων υλικών. Δεν πρόκειται για "πειραγμένη" κουζίνα, αλλά για μια προσεγμένη και ισορροπημένη ανάγνωση της ελληνικής παράδοσης, με μοντέρνες τεχνικές και καθαρές γεύσεις.

TOURLOU

Ο ίδιος ο σεφ Ηλίας Κυριαζής φροντίζει την κουζίνα με συνέπεια, ενώ ο γιος του, πτυχιούχος sommelier, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της οινικής λίστας. Περισσότερες από 60 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα έχουν επιλεγεί με στόχο να συνοδεύσουν σωστά τα πιάτα του μενού. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα κρασιά της Σάμου, αλλά οι επιλογές εκτείνονται σε όλη τη χώρα, προσφέροντας πολλές και διαφορετικές εκφράσεις του ελληνικού αμπελώνα.

TOURLOU

Το μενού του «Τουρλού» διατηρεί τον ελληνικό του χαρακτήρα, χωρίς να μένει προσκολλημένο σε ένα αυστηρά παραδοσιακό πλαίσιο. Ο φρέσκος μπακαλιάρος στιφάδο είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τη βαθιά νοστιμιά της καραμελωμένης σάλτσας με την απαλή υφή του ψαριού. Το καλαμάρι με ζυμαρικά και πέστο βασιλικού είναι δροσερό και αρωματικό, ενώ η τηγανιά τόνου προσφέρει μια ιδιαίτερη εναλλακτική για όσους αγαπούν τα θαλασσινά. Από την άλλη, το φιλέτο φαγκρί με μαυρομάτικα φασόλια και το αρνάκι Σάμου ραγού δείχνουν πώς μπορούν τα υλικά του νησιού να αποκτήσουν νέο ενδιαφέρον μέσα από σύγχρονη προσέγγιση.

TOURLOU

Ο χώρος του εστιατορίου είναι όμορφος και γαλήνιος, με καθαρές γραμμές και διακριτική αισθητική, αφήνοντας την προσοχή να πέσει εκεί που πρέπει: στο φαγητό, το κρασί και τη συνολική εμπειρία. Χωρίς περιττές υπερβολές, το «Τουρλού» καταφέρνει να προσφέρει ένα είδος φιλοξενίας που είναι ειλικρινές, προσεγμένο και απολύτως συντονισμένο με τον τόπο.

TOURLOU

Είτε κάποιος είναι επισκέπτης του νησιού είτε κάτοικος, το «Τουρλού» στο Κοκκάρι είναι μια πρόταση που αξίζει να ανακαλύψει, για να απολαύσει ουσιαστικά τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της, σε μια από τις πιο ήρεμες γωνιές της Σάμου.

Instagram: to.tourlou
Facebook: Το Τουρλού

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY