- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Lost Athens, το εστιατόριο της Αρχελάου είναι σπίτι
Η Ελένη Σαράντη μαγειρεύει τις αναμνήσεις της από τα κυριακάτικα τραπέζια της μαμάς
Lost Athens στο Παγκράτι: το ωραίο εστιατόριο στην Αρχελάου με σεφ την Ελένη Σαράντη
Όταν στα τέλη του 2019 άνοιξε το Lost Athens, ήταν για μένα έρωτας με την πρώτη ματιά. Μου άρεσαν τα πάντα: το ύφος του, η θαμπή γυάλινη πόρτα της κουζίνας, που πίσω της μπορούσες μόνο να μαντέψεις τις κινήσεις των μαγείρων, οι μουσικές του, η θρυλική φράση «Enjoy your fucking dinner» αποτυπωμένη με κόκκινο σπρέι πάνω στον τοίχο, κυρίως όμως και πρώτα απ’ όλα το φαγητό του. Έγινε αμέσως το αγαπημένο μου εστιατόριο. Έτσι, όταν λίγο μετά τις καραντίνες άλλαξε τελείως τον προσανατολισμό του με μια στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, αρνιόμουν πεισματικά να το επισκεφτώ. Ήθελα να κρατήσω μέσα μου την εικόνα που είχα, για τον ίδιο λόγο που κανείς μας δεν θέλει να πειράξει τις όμορφες αναμνήσεις του. Όμως, η Ελένη Σαράντη είναι μια σεφ που εκτιμώ πολύ. Και, τέλος πάντων, όταν τα πράγματα αλλάζουν, είναι καλύτερο να τα ακολουθούμε παρά να μένουμε πιστοί στις εμμονές μας.
Lost Athens, το εστιατόριο της Αρχελάου είναι σπίτι
Τώρα, στο στέκι της Αρχελάου όλα είναι διαφορετικά απ’ όπως τα θυμάμαι. Άλλη διακόσμηση, άλλη μουσική, άλλο φως. Η κουζίνα δεν είναι πια κρυφή, αλλά σχεδόν ενωμένη με τη σάλα όπου απλώνονται τα τραπέζια, έτσι που νιώθεις σαν να μπήκες σε ένα σπίτι ακριβώς τη στιγμή που η οικογένεια ετοιμάζει το κυριακάτικο γεύμα της. Αργότερα, θα μάθω ότι ακριβώς αυτό ήταν ο σκοπός της Ελένης, η οποία δήλωσε στον Βασίλη Στεφανάκη (σ.σ. τον ιδιοκτήτη του Lost Athens μαζί με τους Γιώργο Τσούμα, Παναγιώτη Γκόβα, Αλέξανδρο Καραλίβανο): «Θέλω να φτιάξω το φαγητό που τρώγαμε την Κυριακή στο σπίτι, τις συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς σε μια διαφορετική εκδοχή». Η ανακαίνιση του Lost Athens στηρίχτηκε σε αυτή την ιδέα και αξίζει να παρατηρήσει κανείς τις μικρές, σχεδόν αδιόρατες λεπτομέρειες: το πλακάκι πίσω από την καφετιέρα (ίδιο με εκείνο που είχε κάθε σπιτική κουζίνα στα 90s), τα χαλιά κάτω από τα τραπέζια, τις προσωπικές φωτογραφίες των ιδιοκτητών στους τοίχους, την ίδια την ομάδα του Lost Athens, που μοιάζει με οικογένεια που φροντίζει.
Τι μαγειρεύει η Ελένη Σαράντη στο Lost Athens;
Ως καλωσόρισμα έρχονται δύο ποτήρια με gazpacho (σ.σ. κρύα σούπα ντομάτας με βασιλικό), νόστιμη και δροσερή. Μετά, καταφθάνει προζυμένιο ψωμί, νόστιμο λες και μόλις βγήκε από τον φούρνο της γιαγιάς, μαζί με ένα πιατάκι που μέσα έχει λάδι με εσπεριδοειδή και ξίδι μπαλσάμικο – να μην μπορείς να σταματήσεις τις βούτες! Η ντομάτα μπελαντόνα είναι μια καλή εισαγωγή στη μαγειρική φαντασία της Ελένης: ντομάτα ολοστρόγγυλη και ξεφλουδισμένη, που όταν την κόβεις αποκαλύπτει μια καρδιά από… τσαλαφούτι και ανθότυρο (από τη Ναύπακτο φερμένα)! Αλλά τα baby gem με μαγιονέζα αντζούγιας, εσαλότ, κάπαρη και παρμεζάνα 24μηνης ωρίμανσης είναι η σαλάτα που αξίζει όλη σου την προσοχή. Βλέπεις στο πιάτο τέσσερα μαρουλάκια και λες «Σιγά, τι θα φάω;» και με τίποτα δεν περιμένεις ότι αυτό το μαρούλι (εντάξει, baby gem) βάζει κάτω όλες τις Caesar’s της ζωής σου.
Η μία έκπληξη μετά την άλλη: τώρα είναι η σειρά του τηγανόψωμου... Με φέτα και γραβιέρα, σερβίρεται με μαγιονέζα μαύρης τρούφας και σαλάδο Κέρκυρας (υπέροχο σαλάμι!). Και μόνο αυτό να παραγγείλεις, έχεις ήδη νιώσει πόσο νόστιμα μαγειρεύει τις αναμνήσεις της η Ελένη Σαράντη. Γιατί αυτό κάνει. Τα «χίλια λαζάνια σε κροκέτα» με μοσχαρίσιο κιμά και μαγιονέζα μαύρου σκόρδου είναι απάντηση στα λαζάνια της μαμάς, τα paccheri με χταπόδι στιφάδο κι ελληνικό τσορίθο θυμίζουν το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι των παιδικών μας χρόνων, ενώ το αραντσίνο (το οποίο παρεμπιπτόντως λάτρεψα), που μέσα του κρύβει το τέλειο κοκκινιστό μοσχαράκι και μια πλούσια κρέμα από κεφαλοτύρι, είναι φόρος τιμής στο κυριακάτικο κοκκινιστό. Όσο για τα comfort μαντί με μπαχαρένιο κιμά, γιαούρτι με σκόρδο και ντομάτα με μυρωδικά, έχουν τη γεύση της μαμαδίσιας φροντίδας…
Όλα αυτά συνοδεύονται ιδανικά με ένα ωραίο κρασί (θα βρείτε πολλές ετικέτες και είναι όλες ενδιαφέρουσες), ακόμη καλύτερα με αγαπημένους φίλους. Έτσι όμορφα στρώνεται το κυριακάτικο τραπέζι στο σήμερα και τελικά είναι πιο νόστιμο από ποτέ.
Υ.Γ. Οι τιμές είναι εντελώς αυτό που λέμε «value for money».
Αρχελάου 7, Παγκράτι, 2107230832, Fb: Lost Athens, Insta: lost.athens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.