- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Valaora: Σύγχρονη ελληνική γαστρονομία στο Ναύπλιο
Μια σύγχρονη ερμηνεία της μαγειρικής παράδοσης της ελληνικής υπαίθρου και κυρίως της Πελοποννήσου
Valaora: Το εστιατόριο που υμνεί την αργολική μαγειρική παράδοση μέσα από μια σύγχρονη ερμηνεία
- Advertorial
To εστιατόριο Valaora που άνοιξε τις πόρτες του το 2020, βρίσκεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του Ναυπλίου, κάτω από τα τείχη της Ακροναυπλίας. Ο Head Chef, Δημήτρης Παλιούρας, αφού εργάστηκε σε διάφορα εστιατόρια υψηλής ποιότητας σε όλη την Ελλάδα, επέστρεψε στην πόλη που μεγάλωσε, για να εισαγάγει μια νέα, εκλεπτυσμένη γευστική εμπειρία στο Ναύπλιο.
Το μενού και οι επιρροές του Δημήτρη Παλιούρα
Η κουζίνα του Valaora αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνεία της μαγειρικής παράδοσης της ελληνικής υπαίθρου και κυρίως της Πελοποννήσου. Ο σεφ αντιμετωπίζει την κουζίνα ως έναν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται και καταθέτει την δική του δημιουργική εκδοχή της ελληνικής κουζίνας με σεβασμό προς τις ρίζες της και στην ταπεινή της καταγωγή. Τα πιάτα βασίζονται στη συλλογική μας μνήμη, στο φαγητό των γιαγιάδων και των προγιαγιάδων μας που διαμόρφωσε τη μαγειρική μας ταυτότητα και στην πρώτη ύλη του τόπου που μας φιλοξενεί, αλλά δημιουργούνται με σύγχρονες τεχνικές και λιτή αισθητική.
Ένα από τα πιάτα που είναι ενδεικτικά αυτής της φιλοσοφίας είναι το καρπάτσιο ψαριού ημέρας, από ψάρια που φέρνουν καθημερινά οι ψαράδες του εστιατορίου και σερβίρεται «α λα σπετσιώτα», μια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής των Σπετσών που φτιάχνεται με τομάτες από το μποστάνι του Valaora και αλμύρα.
Το στοιχείο της εντοπιότητας και των τοπικών πρώτων υλών
Η εντοπιότητα και η εποχικότητα των υλικών είναι βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του Valaora. Το μενού προσαρμόζεται στις καλύτερες πρώτες ύλες που έχει να προσφέρει η κάθε εποχή και το terroir στο οποίο βρίσκεται το εστιατόριο, η γη και η θάλασσα της Αργολίδας και της ευρύτερης περιοχής. Η κουζίνα είναι υλικοκεντρική, με βασικό στόχο την ανάδειξη αυτών των πρώτων υλών.
Τα περισσότερα από τα λαχανικά προέρχονται από το μποστάνι του εστιατορίου και για τα υπόλοιπα υλικά η ομάδα του συνεργάζεται με μικρούς προμηθευτές από την ευρύτερη περιοχή τους οποίους θεωρούν εξίσου μέλη τους. Το νέο μενού έχει πιάτα με εποχικά υλικά όπως μια δημιουργική εκδοχή του μουσακά με μελιτζάνες του φθινοπώρου, μοσχαρίσια ουρά και μπεσαμέλ γραβιέρας.
Ο ρόλος της αισθητικής στην γαστρονομική εμπειρία
Το Valaora βρίσκεται στην άκρη της ακτογραμμής του Ναυπλίου σε μια από τις πιο όμορφες και ιστορικές «γωνιές» της πόλης, εκεί που ο λόφος της Ακροναυπλίας συναντά τη θάλασσα. Μπροστά στην κεντρική του «σάλα» ανοίγεται ο Αργολικός Κόλπος που μέσα του ορθώνεται το Μπούρτζι. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο εστιατόριο την κατάλληλη ώρα βλέπει το ηλιοβασίλεμα να πέφτει πίσω απ’ το μικρό φρούριο. Πάνω από το Valaora δεσπόζει ο προμαχώνας των «Πέντε Αδελφών», των πέντε κανονιών δηλαδή που μαζί με το Μπούρτζι είχαν αποστολή να φυλάνε την πόλη.
Το εστιατόριο είναι χτισμένο πάνω σε ένα παλιό συγκρότημα λουτρών, τις «Μπανιέρες» που δημιουργήθηκαν μέσα στη δεκαετία του ’50 για να κάνουν τα μπάνια τους οι Ναυπλιώτες με τις οικογένειές τους. Πριν 2 χρόνια ο chef με την ομάδα του ανέλαβαν να ξαναδώσουν ζωή στο κτίσμα. Το Valaora σχεδιάστηκε για να αποτελεί προέκταση του περιβάλλοντός του. Είναι φτιαγμένο με πέτρα και βασικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του είναι οι καμάρες, που προσμοιάζουν την «Πόρτα Μαρίνα», την πέτρινη πύλη από την οποία φτάνεις στο εστιατόριο κατεβαίνοντας από τα κανόνια.
Ως μέρος της φιλοσοφίας, το Valaora τιμά τον περιβάλλοντα χώρο και την ιστορία του και αντιμετωπίζει την γαστρονομία ως συνάρτηση του τόπου και του χρόνου, ως πολιτιστική κληρονομιά με τη φιλοδοξία να προσφέρει απλόχερα θερμή φιλοξενία και καλό αυθεντικό φαγητό στους επισκέπτες.
- Ακτή Μιαούλη, Μπανιέρες, Ναύπλιο
- Τ. +30 6989 600 200
- Ε. info@valaora.gr
- Instagram: Valaora Nafplio
- Facebook: Valaora Resto Nafplio
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.