- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Άκρη», το νέο pocket ντελικατέσεν του κέντρου
Στο στενάκι της Κιάφας μόλις προσγειώθηκε ένας μικρός παράδεισος για τους λάτρεις των εγχώριων τυριών και αλλαντικών
Η Άκρη είναι ένα καινούργιο στέκι στο κέντρο και προσφέρει μεζέδες και προϊόντα ελλήνων μικρών παραγωγών
Τα τελευταία χρόνια οι Αθηναίοι αποθεώνουν τα ελληνικά προϊόντα κάνοντας τα ντελικατέσεν της πόλης να γεμίζουν τα ράφια τους με προϊόντα μικρών παραγωγών από άκρη σε άκρη της χώρας, τυριά, αλλαντικά αλλά και κρασιά και μπίρες. Σε αυτή τη λογική βασίστηκε και το ολοκαίνουργιο all day στέκι της Κιάφας, το μικρό στενάκι μεταξύ Ακαδημίας και Πανεπιστημίου. Το νεοαφιχθέν «Άκρη», είναι μίνιμαλ σε όλα του αλλά μαζί είναι και θαυματουργό καθώς καταφέρνει στον μικρό του χώρο να χωράει μια μεγάλη ποικιλία από καλούδια που μπορεί να εντοπίσει κανείς με πολύ ψάξιμο ακόμα και στα μεγάλα new age μπακάλικα της πόλης.
Μεγάλη προσωπική έρευνα στις πρώτες ύλες έχει κάνει ο ιδιοκτήτης, ο Μιχάλης Διαμαντίδης, ο οποίος φιλοδοξεί να αναδείξει τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα μέσα από «μικρά γεύματα» που σερβίρονται στην Άκρη όπως είναι τα σάντουιτς, τα τάπας, η πίτσα και οι σαλάτες. Στα συν είναι πως, εκτός από την επιτόπου δοκιμή, μπορεί κανείς να αγοράσει και για το σπίτι ό,τι δοκίμασε και του άρεσε.
Έτσι, όταν το επισκεφτείς, μπορείς να κάτσεις είτε στον πάγκο στο εσωτερικό του είτε στα τραπεζάκια έξω από το πρωί με καφέ ως το βράδυ με κρασί και να τα συνοδεύσεις με μια μεγάλη ποικιλία από σάντουιτς όπως αυτό που δοκιμάσαμε εμείς, με γαύρο μαρινάτο Λήμνου και σταμνοτύρι και μας ενθουσίασε. Μπορείς όμως και να διαλέξεις ένα πλατό με διάφορα εκλεκτά τυριά όπως κρασότυρο, μοτσαρέλα Κερκίνης από βουβαλίσιο γάλα, κρητική γραβιέρα 12μηνης ωρίμασης από το τυροκομείο Κοζύρη, την ελληνική παρμεζάνα, δηλαδή το Σαν Μιχάλη της Τυροσύρα, αλλά και το αρσενικό Νάξου του Μπαμπούνη.
Και στα αλλαντικά ο Μιχάλης δουλεύει με πολύ ιδιαίτερα προϊόντα όπως είναι το χαμόν ιμπέρικο από την Ηλεία και την οργανική φάρμα Κερμές, το σαλάδο Κέρκυρας, το σαλάμι Λευκάδος της αλλαντοποιίας Μαλακάση και το παραδοσιακά καπνιστό μπούτι με πράσινα πιπέρια. Στις αλοιφές ξεχωρίζει η πάστα φιστικιού που ταιριάζει ιδανικά με τυριά και φρούτα. Τα αρτοποιήματα, όπως τα ψωμιά για τα σάντουιτς και τα κριτσίνια για τα τσιμπολογήματα, προέρχονται από τον φούρνο του Τάκη ενώ τα παξιμάδια, κλασικά και χαρουπιού, αλλά και οι κριθαλοκουλούρες έρχονται από μικρούς παραγωγούς.
Όλα τούτα τα νόστιμα συνοδεύονται φυσικά με ελληνικά ποτά όπως για παράδειγμα η φρέσκια μπίρα Χάρμα από την Κρήτη, το τσίπουρο από τον συνεταιρισμό Τυρνάβου, τα ωραία βιολογικά κρασιά από την Νεμέα, οι μαστίχες για ένα γλυκό φινάλε.
«Αυτό που θέλω είναι να εντάξω στο ελληνικό street food, το κλασικό, αγαπημένο και εντελώς ελληνικό ψωμοτύρι σε μια πιο ψαγμένη και εκλεπτυσμένη εκδοχή του» μας λέει ο ιδιοκτήτης της καινούργιας Άκρης και αν κρίνουμε από τα καλούδια που προσφέρει, το πετυχαίνει.
Akri, Κιάφας 8, Αθήνα, 21 1001 2441
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.