- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το Λιμανάκι είναι η πιο φημισμένη ψαροταβέρνα της Σίφνου
«Αστακοί, μπαρμπούνια, φαγκριά, μαγιάτικα, χριστόψαρα, βλαχοσφυρίδες, σκαθάρια και ό,τι άλλο γεννά η θάλασσα»
Ο οικισμός Φάρος βρίσκεται στα Ν.Α. της Σίφνου, το όνομά του οφείλεται στην ύπαρξη ενός φάρου στην είσοδο του λιμανιού, το οποίο ήταν επίσημο λιμάνι έως το 1883 και είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με τρεις συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες, τη Φασολού, τον Φάρο και το Γλυφό. Στην παραλία του Φάρου βρίσκεται η ψαροταβέρνα «Το Λιμανάκι» της οικογένειας του Γιώργου Κακάκη, μια από τις λίγες ψαροταβέρνες του νησιού όπου θα βρει κανείς ακόμη και τον Αύγουστο φρέσκο ψάρι.
Ο λόγος είναι απλός. Ο κυρ Γιώργος είναι πρώτο δεινός ψαράς και πολύ αργότερα έγινε και ταβερνιάρης! Τον γνώρισα αρχές Σεπτέμβρη του 2018 και τον ρώτησα: «Δυσκολίες που θα είχες φέτος με τους βοριάδες…τα καΐκια σ’ εμάς στην Πάρο δεν κουνήθηκαν από το λιμάνι». Η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Τι είναι αυτά που λες, δεν υπάρχει μέρα το καλοκαίρι που να μην βγω στο γυαλί, ό,τι καιρό και να κάνει, γιατί τι θα φάνε οι πελάτες της ψαροταβέρνας μας;» και συνέχισε: «Από τα 10 μου χρόνια με τον πατέρα μου, έμπλεξα με τη θάλασσα. Ολημερίς και ολονυχτίς καταμεσής σε δίχτυα, αρμύρες και αγέρες. Σαράντα χρόνια μετά, εγώ και η οικογένειά μου, συνεχίζουμε το ίδιο επάγγελμα. Κρατάμε την παράδοση. Ψαράς ο πατέρας μου, ψαράς κι εγώ! Το καΐκι μας, όπως και τότε, έτσι και σήμερα βάζει πλώρη καθημερινά μέσα από το λιμανάκι του Φάρου για σεργιάνι επιδιώκοντας την καλή ψαριά. Αστακοί, μπαρμπούνια, φαγκριά, μαγιάτικα, χριστόψαρα, βλαχοσφυρίδες, σκαθάρια και ό,τι άλλο γεννά η θάλασσα».
Κραδαίνοντας γελώντας ένα ζωντανό αστακό, ενάμιση κιλό παρακαλώ, συνεχίζει ακάθεκτος: «Από τον πατέρα μου, τον κυρ Πέτρο, έμαθα την τέχνη του ψαρέματος. Από τη μάνα μου, την κυρά Στέλλα, πήρα κάτι εξίσου πολύτιμο…τις καλές συμβουλές. Ότι το φρέσκο ψάρι θέλει σωστό ψήσιμο και λαχταριστές συνταγές. Έτσι, με τις υποδείξεις και τον τρόπο της, μ’ έκανε καλοφαγά του ψαριού».
Την ταβέρνα το Λιμανάκι την είχαν παλιά οι παππούδες, μετά νοικιάστηκε και κατόπιν έμεινε κλειστή για αρκετό καιρό. Το 2011, όταν άρχισαν να μεγαλώνουν τα παιδιά του, οΠέτρος και η Ισαβέλλα, αποφάσισαν μαζί με τη γυναίκα του Φλώρα Κοράκη, να την ξανανοίξουν. Και σήμερα είναι η πιο φημισμένη ψαροταβέρνα του νησιού, γιατί προσφέρει ότι πιο φρέσκο και εκλεκτό δίνει η θάλασσα. Περισσότερα.
*Για τους ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου διαβάστε εδώ.
**Για το πανηγύρι του προφήτη Ηλία διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
