- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Δεσκάτη όπως δες κάτι κοτοπουλάρες
Οι ορκισμένοι κοτοπουλάδες της Θεσσαλονίκης δεν κάνουν ποτέ λάθος
Όταν είσαι κοτοπουλάκιας το κοτομπλόκο σου το θέλεις όπως σου αξίζει. Σουβλισμένο όσο πρέπει στα κάρβουνα και χωρίς υπερβολικά καρυκεύματα που σπάνε τη γεύση του. Μια ανάσα από τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στη γωνία 25ης Μαρτίου και Κίμωνος Βόγα, οι ειδικοί κοτοπροφέσορες στη Δεσκάτη διδάσκουν από το 1983 μέχρι σήμερα, που έχει περάσει στη δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών, τι θα πει κοτονοστιμιά και chic ελληνική γεύση.

Οι Θεσσαλονικείς την αγαπούν τόσο που συνήθως είναι καλό να ρίξεις ένα τηλεφωνάκι για κράτηση αν δεν θέλεις να περιμένεις, οι Αθηναίοι την βάζουν πάντα στα «πρέπει να πάω» όταν ανεβαίνουν, η επαρχία που θα κάνει σουκού στο βορρά θα το κάνει το πέρασμά της. Στέκι επωνύμων που δεν βγάζει κόμπλες, έχει θέση για κάθε αληθινό καλοφαγά. Ένα μεγάλο συν; Οι κοτοκομιστές της θα σου φέρουν την παραγγελία στην ώρα της και όχι 30 Φεβρουαρίου.

Το μενού της είναι όσο μεγάλο και μικρό χρειάζεται. Από το τρυφερό κοτόπουλο σούβλας στα κάρβουνα, μισό ή ολόκληρο, με τη συνταγή δεκαετιών να κάνει κοκοκοκό μέχρι τη σχάρα και τα μαγειρευτά της, έχουν αυτά που πρέπει, όπως πρέπει. Κοτοκλασικές επιλογές, το φιλέτο στήθος και μπούτι, οι μπουκίτσες της, τα συκωτάκια πουλιών και το αλά κρεμ της.

Αλλά αν με το κρέας έχεις θέμα, να τα πεις και με τη σπαλομπριζόλα της σαν άλλος Φρανκ Άντεργουντ με τα παϊδάκια του. Παραδοσιακή συνταγή στο μπιφτέκι της, σουτζουκάκια σε δύο βερσιόν-έκπληξη, είναι από τα μαστ που μαστορεύει η φωτιά της.

Θα τους αγαπήσεις γιατί θα φας ελληνικά χωρίς να φας στα αυτιά υποχρεωτικά Καζαντζίδη λες και είσαι μετανάστης στη Γερμανία. Θα τους συμπαθήσεις γιατί εκτός από το τάιμινγκ στην παραγγελία ξέρουν να διαχωρίζουν τις λέξεις φιλικότητα και διακριτικότητα. Θα τους ρωτήσεις κάτι και δεν θα σου το παίξουν ντίβες και «περίμενε την αιωνιότητα και μια μέρα, φιλαράκι, πνιγόμαστε». Ό,τι κι αν τσιμπήσεις, το τέλος είναι πάντα γλυκό.

Ψητό κυδώνι με δικό τους παραδοσιακό τρόπο ετοιμασίας, πανακότα μετά την κότα, πατσαβουρόπιτα και ο κορμός που θα σου αφήσει αυτά τα λίγα αλλά όμορφα δευτερόλεπτα που κλείνεις τα μάτια και οι αδένες σου έχουν ευχαριστηθεί. Όταν είσαι κοτοπουλάκιας το κοτομπλόκο σου το θέλεις όπως σου αξίζει.
25ης Μαρτίου 18, 2310 428429, www.deskati.com.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.