Αυτοκινηση

Η Ford σταματά την παραγωγή του Fiesta για να επικεντρωθεί στα ηλεκτροκίνητα - Το βίντεο του αποχαιρετισμού

Το Fiesta γεννήθηκε σε μια ενεργειακή κρίση και πέθανε σε μια άλλη

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η παραγωγή του Ford Fiesta θα τελειώσει έως τον Ιούνιο του 2023 – το ηλεκτρικό Puma SUV θα είναι ο αντικαταστάτης

Η παραγωγή του Ford Fiesta θα τελειώσει έως τον Ιούνιο του 2023 – το ηλεκτρικό Puma SUV θα είναι ο αντικαταστάτης

Η Ford ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή του Fiesta παγκοσμίως έως τα τέλη Ιουνίου 2023, θέτοντας τέλος σε ένα μοντέλο που κυκλοφορεί από το 1976. Το Fiesta έβδομης γενιάς, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2016 και ανανεώθηκε πέρυσι, θα είναι το τελευταίο που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες, καθώς το κόστος των ανταλλακτικών αυξάνεται και οι οδηγοί επιλέγουν SUV, σύμφωνα με το BBC.

Η εταιρία είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι θα κυκλοφορήσει μια σειρά από ηλεκτρικά οχήματα (EVs) στην Ευρώπη και  μια ηλεκτρική έκδοση του Puma θα είναι η έμμεση αντικατάσταση του Fiesta.

Με το Fiesta να αποχωρεί, η Ford κυκλοφόρησε ένα βίντεο που αποτίει φόρο τιμής στο θρυλικό αυτό μοντέλο. Στο βίντεο, ένας παππούς, κάτοχος ενός κλασικού Fiesta, διαβάζει ένα παραμύθι στον εγγονό του πριν αποκοιμηθεί. Το παραμύθι αφηγείται την ιστορία του αυτοκινήτου από την δημιουργία του μέχρι την ημέρα της απόσυρσής του.

Στο τέλος του βίντεο, εμφανίζεται το νέο Puma EV να είναι ο αντικαταστάτης του Fiesta, με την τελευταία σκηνή να αποκαλύπτει τη μελλοντική σειρά της αυτοκινητοβιομηχανίας που περιλαμβάνει το Mustang Mach-E καθώς και δύο άγνωστα σπορ και μεσαίου μεγέθους, crossover μοντέλα.

It’s Time to Say #FarewellFiesta

Σύμφωνα με το Automotive News, τα επερχόμενα crossover θα βασίζονται στην πλατφόρμα MEB της Volkswagen και θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κολωνία. Και οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν για τα νέα pick-up φορτηγά Ranger και Amarok ως μέρος μιας εκτεταμένης συνεργασίας που ανακοινώθηκε το 2019.

Εκπρόσωπος της Ford δήλωσε ότι «επιταχύνονται οι προσπάθειές μας για να προχωρήσουμε πλήρως στην ηλεκτροκίνηση και έτσι η εταιρεία επανεξετάζει το χαρτοφυλάκιο των αυτοκινήτων που προσφέρει».

Το Fiesta παράγεται επί του παρόντος στη Γερμανία, αν και το πρώτο μοντέλο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στο Dagenham του Essex το 1977.

Το αυτοκίνητο ήταν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να κερδίσει τη βρετανική αγορά αυτοκινήτου λόγω της πιο προσιτής τιμής του.

Δημιουργήθηκε αρχικά ως ένα πιο οικονομικό, μικρό αυτοκίνητο στον απόηχο της πετρελαϊκής κρίσης του 1973. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια κομμάτια έχουν κατασκευαστεί από τότε για πελάτες σε όλο τον κόσμο, αφού έφτασε στην κορυφή της λίστας με τα best-seller μοντέλα και παρέμεινε εκεί για δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια έχει εκτοπιστεί από νεότερα μοντέλα όπως το Puma. Αν και τον περασμένο μήνα, το Fiesta εξακολουθούσε να είναι το έκτο νέο αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις (4.570) στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον βιομηχανικό οργανισμό Society of Motor Manufacturers.

Η Ford έχει ήδη ανακοινώσει μια ηλεκτρική έκδοση του pickup F-150, ενός από τα οχήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, και έχει επίσης λανσάρει ένα ηλεκτρικό SUV Mustang.

Καθώς πλησιάζει η απαγόρευση του 2030 στο Ηνωμένο Βασίλειο για νέα αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ, πιστεύεται ότι το μοντέλο Puma, ένα μικρότερο, υβριδικό SUV θα πρωτοστατήσει ως πιο προσιτή επιλογή, καθώς η Ford εστιάζει περισσότερο στο design.

Η εφημερίδα Sun ανέφερε ότι η Ford δεν έχει σχέδια για μια ηλεκτρική έκδοση του Fiesta παρά τη δημοτικότητά του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ