Αυτοκινηση

Nέο DS 4: Mία νέα πηγή έμπνευσης που αψηφά τις συμβατικές προτάσεις αυτοκίνησης

Τα μοντέλα της DS αγοράζουν πελάτες που «κουράστηκαν» από τη συντεταγμένη συντηρητική προσέγγιση

konstantinos-lemonis.jpg
Κωνσταντίνος Λεμονής
ΤΕΥΧΟΣ 827
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nέο αυτοκίνητο DS 4

Το DS 4 είναι ένα εμπνευσμένο αυτοκίνητο με αναλογίες που δεν έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν.

Είναι ένα ακόμη αυτοκίνητο; Όχι! Δεν είναι… Είναι μέρος της σύγχρονης αυτοκίνησης και καθρεφτίζει το μέλλον της. Το νέο DS 4 με την επιβλητική του προσωπικότητα, τα ιδιαίτερα σχεδιαστικά του στοιχεία και την προηγμένη τεχνολογία, είναι ένας συνδυασμός που δεν συναντάμε εύκολα στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το DS 4 είναι το τέταρτο μοντέλο της γκάμας (μετά τα DS 7 Crossback, DS 3 Crossback και DS 9) το οποίο ενσαρκώνει το πνεύμα της avant-garde για κομψότητα, τεχνολογική υπεροχή και κορυφαίο επίπεδο άνεσης και ευελιξίας κατά την οδήγηση. 

Πώς «γεννήθηκε» το DS 4; Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, καθώς DS και πολυτέλεια είναι έννοιες απόλυτα συνυφασμένες. Και υπάρχει λογική σε αυτό το σκεπτικό της εταιρείας. Δείτε: Οι γαλλικές μάρκες κατέχουν το 60% της παγκόσμιας αγοράς πολυτελών ειδών (ένδυση, αξεσουάρ, κοσμήματα, αρωματοποιία, οινολογία κ.λπ.), οπότε και η DS δημιουργήθηκε σαν γαλλική απάντηση στα αυτοκινητιστικά πολυτελή στερεότυπα. Η δε πολυτέλεια στο εσωτερικό του DS 4, αλλά και των υπολοίπων μοντέλων της μάρκας, είναι έκδηλη, έχοντας δεχθεί επιρροές από τον Dior, τη Luis Vuitton και άλλους μεγάλους οίκους της Γαλλίας.

Nέο αυτοκίνητο DS 4

Aισθητική
Είναι όντως το μεγάλο ατού του μοντέλου. Το DS 4 σχεδιάστηκε για να επαναπροσδιορίσει το περίγραμμα της κατηγορίας των Premium C αυτοκινήτων και απευθύνεται σε πελάτες που προσελκύονται από δύο σχήματα αμαξώματος: το νέο Coupé-SUV και το παραδοσιακό compact hatchback, ενώ σε κάθε στάδιο του σχεδιασμού του νέου μοντέλου η ιδέα ήταν να συνδυαστούν  στοιχεία από τα δύο αυτά είδη αμαξώματος.

Το εμπρόσθιο μέρος χαρακτηρίζεται από τη νέα φωτιστική «υπογραφή», ενώ ολόκληρο το φωτιστικό σύστημα περιλαμβάνει 150 LED. Στο πλάι, η ρευστότητα και οι αιχμηρές γραμμές συνδυάζονται ιδανικά. Οι αναδυόμενες λαβές της πόρτας έρχονται σε πλήρη αρμονία με τις γλυπτές πλευρικές επιφάνειες, ενώ η φωτεινή υπογραφή του πίσω μέρους με το εφέ του ανάγλυφου με laser είναι νέας γενιάς και αποτελεί εντυπωσιακή καινοτομία. Προφανώς και θα αναφέρουμε τη λεπτομέρεια της τοποθέτησης πλαστικών επιφανειών που καλύπτουν το κάτω τμήμα των θυρών και τα μαρσπιέ, με αποτέλεσμα να μη λερώνονται και τα μπατζάκια των επιβατών όταν μπαίνουν ή βγαίνουν από το αυτοκίνητο.

Το εσωτερικό του DS 4 διέπεται από καινοτομίες που στοχεύουν στη δημιουργία περιβάλλοντος πλήρους ηρεμίας και το ταξίδι με το DS 4 ανάγεται σε τέχνη με τη νέα διάταξη των χειριστηρίων και των διακοπτών, που βρίσκονται ομαδοποιημένοι σε τρεις ζώνες διεπαφής για απλοποίηση της εμπειρίας. 

Τον ρόλο του παίζει και το Clous de Paris guilloche, το μοτίβο που είναι εμπνευσμένο από την υψηλή ωρολογοποιία και εντοπίζεται στο ταμπλό, στους διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων και στο σύμπλεγμα του DS Smart Touch, μιας οθόνης αφής 5 ιντσών που συνδέεται με το σύστημα DS Iris, και του DS E-Toggle, ενός συμπαγούς χειριστηρίου για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα, ενώ πλήρως επανασχεδιασμένο είναι το σύστημα ψυχαγωγίας 10 ιντσών του DS Iris System με έλεγχο με φωνητικές εντολές και χειρονομίες. Τέλος, ο χώρος για τις αποσκευές είναι 430 λίτρα και η πόρτα του είναι ηλεκτρική, με σύστημα ανέπαφου ανοίγματος, ενώ προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις: DS 4, DS 4 Cross και DS 4 Performance Line.

Nέο αυτοκίνητο DS 4

Στον δρόμο
Το ολοκαίνουργιο DS 4 διατίθεται στους υποψήφιους αγοραστές του με δύο βενζινοκίνητες επιλογές, την 1.2 Pure Tech 130 και 180 ίππων αμφότερες με αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ8, με έναν πετρελαιοκινητήρα BlueHDi 130 ίππων με αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ8 και μία Plug-In υβριδική έκδοση, την E-Tense συνδυαστικής ισχύος 225 ίππων με  αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ8 και αμιγώς ηλεκτροκίνητη αυτονομία έως και 55 χιλιόμετρα σε λειτουργία μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Plug-in υβριδική έκδοση DS 4 E-Tense 225 κληρονομεί την τεχνογνωσία από την DS Performance με τους τέσσερις τίτλους στη Formula E (Οδηγών και Ομάδων) το 2019 και το 2020. 

Όπως η ίδια η DS ενημέρωσε, μέχρι το 2024 το DS 4 θα είναι διαθέσιμο και σε μια 100% ηλεκτρική εκδοχή που θα βασίζεται στη νέα τεχνολογία των ηλεκτροκινητήρων και των μπαταριών. 

Δύο σημεία που αξίζουν την προσοχή μας και είναι από τα δυνατά σημεία του DS 4 είναι η ελεγχόμενη απόσβεση της ανάρτησης DS Active Scan Suspension, μοναδική στην κατηγορία, με τη χρήση κάμερας που βρίσκεται στην κορυφή του παρμπρίζ και σκανάρει την επιφάνεια του οδοστρώματος, όπως και το σύστημα DS Night Vision  που καθιστά τον δρόμο και τους κινδύνους του πιο ορατούς.

Τιμές
Η βενζινοκίνητη έκδοση DS 4 1.2 Pure Tech 130 αρχίζει από τις 29.800 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ